CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2013
Terra 23
Dunavski dijalozi 04
Videomedeja 20
Dunavski dijalozi 00
Terra 25
Videomedeja 14

Tapiserije iz zbirke Ateljea 61 Štampaj E-pošta
(0 glasanja)
ImageSalon Narodnog muzeja, Zrenjanin. 28. januar - 28. februar 2010.
Izložba obuhvata oko 25 tapiserija umetnika kao što su Boško Petrović, Nives Pavlović - Vuković, Mrđa Milica, Rosić Sonja, Šobota Slobodanka i drugi. Atelje 61 predstavlja ustanovu za izradu tapiserija koja je osnovana 1961. godine na inicijativu slikara i tapiseriste Boška Petrovića, sa njegovom vizionarskom idejom, da oblikuje i definise specifično tapiserijsku likovnost u okviru aktuelnih, savremenih umetničkih tokova.Image

Image

Image Image Image

Atelje 61 predstavlja ustanovu za izradu tapiserija koja je osnovana 1961. godine na inicijativu slikara i tapiseriste Boška Petrovića, sa njegovom vizionarskom idejom, da oblikuje i definiše specifično tapiserijsku likovnost u okviru aktuelnih, savremenih umetničkih tokova. To je tokom vremena, sa posebnim interesovanjem prihvatilo preko 200 domaćih i stranih umetnika, različitih likovnih opredeljenja, interesovanja, među kojima su i naši najpoznatiji slikari, među njima Šumanović, Konjović i mlađi predstavnici gotovo svih pravaca umetnosti.

Atelje 61 svojom zbirkom tapiserija predstavlja riznicu razvoja moderne umetnosti i to počevši od figuracije, ekspresionizma, lirskog izraza, apstrakcije, sažetih vizuelnih poruka znakova i simbola, do instalacije i postkonstruktivizma.

Za tapiseriju je izuzetno važna uzajamnost dobrog razumevanja na relaciji umetnik – tkalja. Autor mora da razume nov materijal, njegove zakonitosti, drugačija svojstva, tehničke zakone i da te vrednosti učita u svoje kartone. Tkalja, sa svoje strane mora da poseduje svojstvo senzibilisanja sa umetnikovom idejom i načinom na koji je ispoljava. Radionica Ateljea 61 je uspešno savladala te zamke, što dokazuju preko 800 tapiserijskih dela izvedenih od osnivanja do danas.

Negujući stari zanat tkanje, Atelje 61 je osnovao, 1997. godine školu tkanja na vertikalnim i horizontalnim razbojima koja do danas radi preko cele godine. U svrhu okupljanja, saradnje i razmene iskustava tapiserista 1998. godine je osnovana kolonija koja nosi ime osnivača, a koja je zbog posebnosti samog medija svrstana u prvih sedam u našoj zemlji.

Želja da se izloži ono što je stvarano postoji već u početku, pa je 1962. godine počela izlagačka delatnost širom tadašnje Jugoslavije, ali i u svim većim gradovima Evrope, Azije i Amerike. U samom Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi je 1999. godine otvorena Galerija tapiserije koja takođe nosi ime Boško Petrović u njoj se izlažu tapiserije tokom cele godine, predstavljaju se autori, i različite tematske i programske celine.

Da bi se redovno u kontinuitetu pratio rad Ateljea 61, 2001. godine je ustanovljen Trijenale tapiserije u Novom Sadu, kojim bi se svake tri godine napravio realan presek onoga što se dešava i uradi u ovoj umetnosti.

Autor izložbe je istoričar umetnosti Goranka Vukadinović iz Galerije "Boško Petrović" u Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava).

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim ...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Izložbom u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog napravila je ključni...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina", Novi Sad. 5 - 15. decembar 2008.
Pravo učešća na imali su svi studenti umetničkih akademija i visokih škola u svetu na kojima se izučava plakat u okviru redovnog...
Knjige i časopisi
Književni časopisi su tourist guide kroz ulicu književnosti. Prođete svuda, štrpnete po malo u svakoj poslastičarnici ili kafani tekstova, zalepi vam se za srce virtuelni pejzaž kroz koji se drmusa tramvaj uzavrelih osećanja i želja......
Intervju
Vlado Rančić pripada onoj klasi umetnika koji u istraživanju, osluškivanju i praćenju, u prirodi kao arhetipu i izvoru inspiracije, u ritmovima bioloških procesa, u prolaznosti i konačnosti, grade svoje stvaralačko interesovanje za...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom