CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 07
Videomedeja 18
Terra 17
Digital Art 08
Videomedeja 15
Noć muzeja 2012
Videomedeja 22

Slobodan Vilček - Crteži, kolaži, objekti Štampaj E-pošta
(5 glasanja)
ImageGalerija SANU (Platoneum), Novi Sad. Maj 2001.
Novosadski autor srednje generacije Slobodan Vilček, grafičar, slikar, skulptor i likovni kritičar, posle niza retkih ali uvek zanimljivih nastupa u protekloj deceniji, predstavljen je velikom izložbom u Galeriji novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, u organizaciji Muzeja savremene likovne umetnosti u Novom Sadu.



Izbor godine redakcije ArtmagazinaNovosadski autor srednje generacije Slobodan Vilček, grafičar, slikar, skulptor i likovni kritičar, posle niza retkih ali uvek zanimljivih nastupa u protekloj deceniji, predstavljen je velikom izložbom u Galeriji novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, u organizaciji Muzeja savremene likovne umetnosti u Novom Sadu.

Na postavci se nalazi više ciklusa njegovih radova, od kojih dva iz 1998. ("Ocila" i "Posvećeno Hokusaiju - 36 pogleda na Fudži") dok su ostali nastali prošle i ove godine, i publika prvi put ima priliku da ih vidi. Izložba sadrži grafike, zidne objekte, asamblaze i slike.

Svojstvo Vilčekove umetnosti je intimizam poruka, neposrednost i svojevrsni humor, a sve to iskazano direktnim vizuelnim govorom, često unošenjem konkretnih predmeta iz stvarnosti. U ciklusu crteža posvećenih poznatom japanskom slikaru Hokusaiju koji je u 19. veku radio pejzaže planinskog vrha Fudži, Vilček u formi svojevrsnog omaža maestru u nizu likovnih dnevničkih beleški varira motiv Fudžija. Ovi crteži nose dosta intimnih osećanja i stanja i svojevrsnih asocijacija na razvoj moderne umetnosti.

"Ocila" su serija zidnih objekata od drveta i kartona nastalih od 1996. do 1998. godine, i u suštini se bave materijalima i prostornim odnosima, imajući u dalekim asocijativnim naznake simbol četiri ocila. Dva objekta "Nanaj oče" i "U snu san" načinjena su od drvenih prečki i sasušenih trava i školjki, asocirajuci na prolaznost i prirodne elemente, dok ciklus od dvanaest malih kvadratnih slika od kojih je svaka načinjena od pojedine vrste začina i semenki (cimet, kokos, pasulj, pirinač, origano, susam...) zrače prisnost i neposrednost svakodnevlja.

Ciklus "Uspomene" iz 2001. godine sastoji se od dvanaest asamblaža posvećenih pojedinim velikanima istorije 20. veka kao što su Horhe Borhes, Sent Egziperi, Umberto Eko, Hemingvej, Artur Klark, Volt Vitmen i drugi, a mahom su načinjeni od dečjih igračaka, trave, kokica i šibica, zadržavajući Vilčekovu maštovitost i neposrednost.

Konačno, dvanaest crteža pod naslovom "Wiltschek handarbait tarana" u sebi sublimiše svu lakoću i neobaveznost, ali i poetski naboj Vilčekove umetnosti, dočaravajući na gotovo dečji način neke od osnovnih pojmova i predmeta u životu pojedinca.

Vilčekova bogata prezentacija u Galeriji SANU je potvrda da se i u oskudnim vremenima i oskudnim sredstvima može stvarati visoka umetnost nabijena emocijama i humanom porukom.

Andrej Tišma
Slobodan Vilčen Willy rođen je 1963. Završio je srednju građevinsku školu (odsek arhitekture) i Akademiju umenosti u Novom Sadu (odsek grafike). Član je SULUV-a. Bavi se slikarstvom, grafikom, proširenim medijima i likovnom kritikom. Živi i radi kao slobodan umetnik u Novom Sadu. Više puta samostalno izlagao (Novi Sad, Beograd, Sombor, Vršac...). Dobitnik nagrade na 5. Bijenalu jugoslovenske studentske grafike i nagrade za objekat na 35. Novosadskom salonu.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
NOVI SAD. Tamo, gde joj je i mesto! - rekli bi poznavaoci istorije razvoja tapiserijske...
Napori Galerije Matice srpske su ujedinjeni u namerama koje pozivaju u svoje okrilje svakog ko...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Neprocenjivo vredna kolekcija slika slavnog ruskog kolekcionara...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Vajar Igor Antić, Novosađanin koji živi i radi u Parizu već 26 godina, upravo se na kikindskom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Kongresni centar "Master“ Novosadskog sajma, 13 - 18. mart 2008.
Trinaesta izložba umetnosti "Art ekspo“ u Kongresnom centru "Master“ Novosadskog sajma obuhvata, uz brojne štandove galerista i...
Knjige i časopisi
Dragi i poštovani čitaoci, pred vama je sveska časopisa Gradina koja u "Novoj seriji" nosi broj 50-51. Ova jubilarna Gradina zbog tehničkih i finansijskih razloga neoprostivo kasni. Nadamo se da će obimom i kvalitetom sadržaja...
Intervju
Vajar Mladen Marinkov rođen je 1947. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo, poslediplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Jovana...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom