CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 25
Noć muzeja 2014
Videomedeja 23
Dunavski dijalozi 05
Digital Art 05
Noć muzeja 2007
Videomedeja 18

100 godina od rođenja slikara Tivadara Vanjeka (1910 - 1981) Štampaj E-pošta
(12 glasanja)
ImageSavremena galerija, Zrenjanin. 23. avgust - 17. septembar 2010.
U Salonu Savremene galerije Zrenjanin 23. avgusta 2010. u 19 sati biće otvorena izložba "Tivadar Vanjek - Dokumenti" Ovom izložbom Savremena galerija u Zrenjaninu obeležava 100 godina od rođenja slikara Tivadara Vanjeka (1910 - 1981), umetnika zaslužnog za aktiviranje likovnog života u Zrenjaninu, jednog od osnivača Umetničke kolonije u Ečki i prvog upravnika Savremene galerije u Zrenjaninu.Image

Image Image Image Image Image

Izložbu, pored Vanjekovih slika čine fotografije, katalozi, televizijske emisije i druga dokumenata, odnosno sekundarna muzejska građa. Cilj postavke je da se doživi prošlost, kroz eksperimentalni pristup, koristeći sva raspoloživa sredstva. Muzejski eksponati, odnosno slike, umreženi su sa arhivskom i drugom građom, koja kroz ovaj vid predstavljanja rekonstruiše Vanjekov život. Autor i kustos izložbe je Slavica Popov.

Tivadar Vanjek (Wanyek Tivadar)
(Velika Kikinda 1910 – Ljubljana / Zrenjanin 1981)

Tivadar Vanjek je rođen u Velikoj Kikindi 20. septembra 1910. godine. U ateljeu Karolja Langa, gde je izučavao fotografiju, Vanjek se susreće i sa slikarstvom. U Veliki Bečkerek dolazi iz Budimpešte, nakon pokušaja da studira slikarstvo u Slobodnoj školi Karolja Patakija, najkasnije 1932. godine. U gradu na Begeju se do II Svetskog rata bavio fotografijom uglavnom kao pomoćnik, slikao sa "Velikobečkerečkim impresionistima" i pravio dekoracije i scenografije za amaterska društva.

U početku je slikao ljudske figure u duhu akademskog realizma (1930 - 1935) da bi se kasnije posvetio slikanju pejzaža (1935 - 1945). Prvi put je svoja dela izlagao oktobra 1938. godine u Subotici na "Izložbi mladih" u subotičkom mađarskom društvu "Népkör". Susrevši Vasu Pomorišca prihvatio je njegov način organizovanja slika predela. Tada napušta odjeke impresionizma prihvatajući ekspresionističke tendencije, a pored pejzaža slika mrtve prirode i fasade kuća. Sa grupom zrenjaninskih slikara 1954. godine osniva Zrenjaninsku grupu koja kasnije iste godine prerasta u Banatsku grupu. Zajedno sa Zoranom Petrovićem uz podršku velikog broja slikara 12. jula 1956. godine osniva Umetničku koloniju u Ečki.

Najzad 1957. godine dolazi do svog autentičnog slikarskog izraza, pod uticajem značajnih umetnika srpskog i jugoslovenskog slikarstva koji tih godina borave u Koloniji u Ečki približavajući savremene likovne koncepte i geometrizam ostalim učesnicima Kolonije. U skladu sa tim Vanjek, nezadovoljan svojim slikarstvom, svoje motive stilizuje i geometrizira, svodi ih na plošne predstave. Njegove slike karakteriše naglašen geometrizam predmeta i intimnih enterijera, slika seoske enterijere ispunjene nameštajem, preslicama i prostirkama, zatim zabate, golubarnike i seoska dvorišta.

Na osnovu poklonjenih i otkupljenih radova umetnika koji su boravili u Koloniji 1958. godine osnovana je Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka. Aprila 1962. godine Tivadar Vanjek je postavljen za prvog upravnika Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka - Zrenjanin koja dobija i svoj prvi statut. Do tada je Koloniju u Ečki vodio kao volonter, i na toj funkciji ostaje do 1973. godine kada odlazi u penziju.

Prvi put je samostalno izlagao u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1958. godine, a nakon toga samostalno izlaže više od četrdeset puta u zemlji i inostranstvu (Budimpešti, Beču, Briselu, Veneciji, Vićenci, Varšavi...). Učestvovao je na više od dvesta kolektivnih izložbi od kojih su najznačajnije izložbe ULUS-a, redovno je učestvovao na Oktobarskom salonu u Beogradu od 1960 do 1969. godine, izlagao na I i II Jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu, učestvovao na izložbama likovnih kolonija u Vojvodini. U inostranstvu je sa vojvođanskim umetnicima izlagao u Briselu, Temišvaru, Aradu, Regensburgu, Bratislavi, Galacu, Vroclavu, zatim na međunarodnoj izložbi cveća u Parizu i sa grupom jugoslovenskih umetnika u Kuvajtu, Nju Delhiju i Beču.

Umro je 1981. godine. Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, u Parizu, Briselu, Rimu, Beču, Budimpešti, Los Anđelesu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Galeriji Matice srpske, Narodnim muzejima u Zrenjaninu, Kikindi, Subotici, Senti... i u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Osećaj ljudske superiornosti počiva na iluziji. Početak dana označen je svitanjem. Prvim zrakom...
KIKINDA. Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odabrao je umetnike koji će...
U Muzeju istorije Jugoslavije, baštiniku nasleđa jugoslovenskih umetničkih i...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Slikar i grafičar Petar Ćurčić unutar Likovnog kruga stvara od 1966. godine, kada je na...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
NOVI BEČEJ. U periodu od 17. do 23. avgusta 2010. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej održava se 15. likovna kolonija "Tiska akademija akvarela". Cilj je afirmacija čistog (izvornog) akvarela kao likovne tehnike, što...
Knjige i časopisi
Poezija je alhemija koja poraz pretvara u pobedu duha. Vreme je Weltschmerz-a. Milioni ljudi su u stalnom osećanju bespomoćnosti. Ali ovaj svet nema nade za novu romantiku. Životi su nam ispražnjeni od osećanja smisla. Liče na prazne zarđale...
Intervju
Slikar i grafičar Petar Ćurčić unutar Likovnog kruga stvara od 1966. godine, kada je na korišćenje dobio tavanski prostor zgrade topovnjače Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pet godina kasnije, seli se u atelje u blizini Akademije...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom