CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 25
Terra 23
Videomedeja 14
Digital Art 03
Dunavski dijalozi 06
Digital Art 05
Terra 18

Digitalna umetnost u Srbiji - Dragomir Nikolić Štampaj E-pošta
(4 glasanja)
ImageArtmagazin i Galerija OUT/AUT (Toronto, Kanada). Maj - jun 2004.
Ova serija izložbi nije nastala samo kao posledica višegodišnje saradnje Artmagazina i galerije OUT/AUT iz Toronta. Ona predstavlja viđenje onog dela digitalne umetnosti u Srbiji čiji je krajnji artefakt digitalna štampa. Takođe predstavlja i jednu scenu duhovnog i vizuelnog stvaralaštva koja je još uvek u razvoju.
Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku

Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku

Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku Klikni za vecu sliku

Ova serija izložbi nije nastala samo kao posledica višegodišnje saradnje Artmagazina i galerije OUT/AUT iz Toronta. Ona predstavlja viđenje onog dela digitalne umetnosti u Srbiji čiji je krajnji artefakt digitalna štampa. Takođe predstavlja i jednu scenu duhovnog i vizuelnog stvaralaštva koja je još uvek u razvoju. Naime, mogućnosti koje je računar doneo likovnoj umetnosti otvorile su velika vrata autorima koji su u svetu digitalnog otkrili neverovatan sistem ispoljavanja kreativnog impulsa. Dolazeći iz sveta lepih umetnosti, arhitekture, fotografije, dizajna, matematike i sličnih disciplina stvorili su i razvijaju, eksperimentima, digitalnu umetnost jedinstvenu po svom karakteru i osećajnosti. Projekat, nazvan digitalSerbia čini grupna izložba izabranih autora, a zatim njihove samostalne izložbe.

Luka Salapura,
glavni urednik Artmagazina


Ovo je peta izložba iz serije DIGITAL SERBIA koja zaokuplja moju pažnju na poziv OUT/AUT galerije. Kao što smo ranije primetili, na digitalnoj sceni Srbije i Crne Gore prisutna je idealizovana slika svakog pojedinačnog umetnika, drugim rečima svesnost u nastajanju i velika individualnost u pojedinačnim nastupima umetnika.

Sada nam je predstavljen umetnik koji u svojoj kontraverzi ne zazire od tanke linije reprogramiranja slike ka konačnom rešenju. Očito da Nikolić plete mrežu sveobuhvatnosti (misli se na dizajn, konstrukciju, animalizaciju?), znači mogući pokret (3D), arhitekturu i krajnji produkt svega toga digital imaginatio's. Privlači Nikolićeva elementarna konstruktivnost, veoma reptilna do onog stepena kada se sve pretvara u eksperiment vizuelnog događaja. Umetnik uspeva da tanani balans nekoliko korišćenih medija sa svojom alatkom kompjuterski vođenom pretvori u stvarnost slike i moguće realizacije.

Očigledna je ideja galerije OUT/AUT i Artmagazina da, pre svega, preglednošću prikažu stanje i mogućnost digitalne scene u Srbiji i Crnoj Gori što se sa ovim i jos dve najavljene samostalne izložbe i ostvaruje. Moramo naglasiti više nego uspešno. Iznenađujuća je pomisao da jedna tako mala sredina sa margine moderne umetnosti nosi jedu takvu raznovrsnost.

Da li će ova saradnja OUT/AUT galerije iz Toronta i Artmagazina iz Novog Sada imati i posledične rezultate za predloženi koncept teško je sada reći. Mislim da se u istrajnosti i ponavljanju ovakvih projekata kao i u ispomoći matičnih institucija i sponzora (misli se na finansijsku pomoć) ne/može osporiti pravo i na drugačije viđenje i originalnost male sredine. Ranko Pavić u svojoj i Artmagazin i Luka Salapura u svojoj sredini i zajedničkoj inicijativi (biz ikakve pomoći bilo koje institucije iz Srbije i Crne Gore kao i istih predstavnika u Kanadi) vide mogućnost da nešto što postoji i što su nazvali DIGITAL SERBIA (DIGITALNA SRBIJA) bude i redovno prisutna na sceni Toronta i sveta. Ta prisutnost mora biti taman onolika koliko zaslužuje, što moram da naglasim, jer je jako važno da taj široki spektar bude odgovarajuće viđen i zapažen.

Nora Paulin,
likovni kritičar (Toronto)


Dragomir Nikolić: Rođen je 1963. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Trenutni status: kreativni direktor agencije Janus, Beograd. Prethodna zanimanja: Zavod za urbanizam Srbije, Arh. biro Atelje 011, ReVision production group, Trik studio FDU, Sinema Dizajn filmska produkcija, KompAni, Zepter Creative Studio, Kaboom production. Polja rada i interesovanja: multimedija, animacija, web i grafički dizajn, stop motion animacija, ilustracija, skulptura, experimentalne tehnike, primena i razvoj kompjuterske grafike i kompjuterski vođenih sistema u okvirima umetničkih formi. Autor kratkih animiranih filmova i reklamnih spotova u tehnici animiranog plastelina. 3D i 2D aninmacije za različite potrebe: reklame, TV, multimedija. Pomoćnik scenografa u dva dugometrazna igrana filma. Naslovne strane i ilustracije za časopis Digital Arts i TKH. Članci u časopisu Digital Arts.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
NOVI LUVAN. Specijalno za Art magazin. U belgijskom gradu Novi Luvan (Louvain-la-Neuve) od 6....
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
Bauhaus je postojao samo 14 godina: od 1919. do 1933, ali uprkos tome, postao je najvažnija...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Vajar Mladen Marinkov rođen je 1947. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovne...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Likovni salon Doma kulture, Čačak. 20. maj - 20. jun 2010.
Učesnici: Danijel Babić, Selena Vicković, Vera Galešev, Ana Ivić, Tadija Janičić, Srdjan Djile Marković, Vladimir Markoski, MP_ art (Maja Budžarov i Predrag...
Knjige i časopisi
Prepustite se  listanju i čitanju Gradine uz muziku koja će vas opustiti. Oni koji su mladi mogu pesmu Prljavog kazališta Crno bijeli svijet da zamene njihovom pesmom Sve je lako kad si mlad (Sve je lako kad si mlad /...
Intervju
Danijela Babića nazivaju "najaktivnijim protagonistom novosadske slikarske scene". Svojim britkim humorom i prepoznatljivim autorskim rukopisom baziranim na pop-art tradiciji, stripu, ilustraciji i uličnoj umjetnosti, ovaj novosadski...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom