CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 23
Videomedeja 14
Digital Art 03
Dunavski dijalozi 06
Digital Art 05
Terra 18
Terra 28

Izložba Aleksandre Novaković, Predraga Blagojevića i Radoša Antonijevića Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageGalerija SULUJ, Beograd. 23. maj - 4. jun 2011.
Ako treba doneti zaključak o zajedničkom radu više umetnika, u idealnoj situaciji  bi ga mogli uporediti sa superprovodnikom u kome fizičke osobine celine mogu u određenim uslovima kvalitativno prevazići jednostavan zbir osobina čestica. U umetnosti kao u i fizici ovo je češće izuzetak nego pravilo, ali je moguće. Pogledajte izložbu "Tri rada za stan [1+1+1=1]".Image

Image

Ujediniti lične umetničke poetike u okviru jedinstvene slike, tako da se lične umetničke dileme ne izgube u kolektivnom okviru; ovo  bi se uopšteno moglo nazvati glavnom idejom vodiljom tri autora u realizaciji ove izložbe.

Ključno rešešenje ovog zajedničkog umetničkog rada dogodilo se kad su autori odlučili da jednu sobu u galeriji (stanu) potpuno odvoje staklenom pregradom te da u tu sobu stave svoje umetničke radove, a da ulaznu prostoriju ostave praznu.

Ova propozicija izmenila je iz korena pojedinačne ideje i dala im neophodnu objedinjenost. Pre svega kroz zadatost da se radovi moraju gledati sa distance i bez mogućnosti dodira, ali i da se mogu sagledati samo kroz zajednički ram. U prostoru galerije stvoren je zapravo superprostor, u kome kao u renesansnoj slici Pjetra De La Frančeske opstaju zajedno i duhovno i materijalno.

To je prostor u koji sve što se unese postaje umetnost, kao hibrid nastao ukrštanjem muzeja i slike.

Drugi objedinjujući element izložbe je namera autora da ih radovi predstavljaju kao imaginarne stanare galerije-stana. Zato je primetna tendencija kod sva tri autora da u zajedničku sliku unesu elemente ličnog prisustva.

Aleksandra Novaković prikazuje svoj dnevnik kao vrednost prve kategorije i kao svedočanstvo dragocenosti unutrašnjeg života. Posmatrač ovom prilikom neće moći da ga lista i otvara jer u vremenu devalviranja intime kao vrednosti, ona svoj emotivni tovar može pokazati samo u sigurnosti prostorije bez pristupa. Njene slike na zidu sobe postaju slike u slici i ostaju daleko od pune sagledivosti koristeći ovo kao umetnički metod koji slikarstvu vraća izgubljenu tajnovitost, a estetici funkciju.

redrag Blagojević postavlja gipsani otisak svog tela u obliku ležeće figure na samrtnom odru. Njegovo telo lebdi na jedan metar iznad zemlje.

Kao da su se u ovom radu sustigli raznoliki uticaji, od nadrealizma (Magritova slike Ljubavnici na kojoj su lice ljubavnika prekrivena velom) do baroknog preterivanja (Berninijeva kamena skulptura koja "lebdi" u prostoru nudeći ekstazu izazvanu kontaktom sa onostranim). Galerija postaje prostor za stvaranje čuda, tako neophodnog da bi se prebrodila banalnost svakodnevice. Predragova želja postaje jasna, lebdeti, prkositi gravitaciji, biti bar u jednom trenutku slobodan od fizičkih zakona materijalnog sveta, makar kao cirkuzant i zabavljač, kao prevarant i mađioničar, staviti sve na kocku za rad jednog trenutka utehe.

Radoš Antonijević postavlja ogledalo na zid sobe, ali tako da se u njegovom odrazu može videti fotografija njegovog portreta sa suprotnog zida. Ova fotografija se iz pozicije posmatrača ne može videti direktno, njena se realnost  zajedno sa nevidljivim delom sobe može samo domaštati. Uočavajući lik u ogledalu posmatrač aktivira "zamku" koja ga navodi da izgradi sopstvenu sliku od informacija koje vidi ili koje samo sluti. Nesagledivi prostori dobijaju oblik kroz sposobnost uma da stvara slike.

Ako na kraju treba doneti zaključak o zajedničkom radu više umetnika, u idealnoj situaciji  bi ga mogli uporediti sa superprovodnikom u kome fizičke osobine celine mogu u određenim uslovima kvalitativno prevazići jednostavan zbir osobina čestica.

U umetnosti kao u i fizici ovo je češće izuzetak nego pravilo, ali je moguće.

Radoš Antonijević

 

Comments 

 
0 # Apso 2011-06-17 19:17
Tri rada za stan (1+1+1=1)? Tри рада за стан 3-(1+1+1)=0,33333333. Умро је давно Магрит... И то узалуд.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Centar Pompidu je priredio retrospektivnu izložbu Jim Dine-a,...
Prošlo je pola veka od kako je prvi put štampan strip "Balada o slanom...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Ima u delatnosti predavača i profesora, u njihovoj želji da ceo život posvete onima koji znanju...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Akademija umetnosti, Novi Sad. Oktobar 2006.
Održan je prvi Studentski art festival  umetničkih škola i akademija podunavskih gradova - SARTFEST. Festival je imao za cilj da, kao i Dunav, poveže regione oko njega i...
Knjige i časopisi
Danas nam gotovo romaničnim izgleda povezivanje nauke i poezije. Od tih vremena izmenili su se i nauka i poezija. Nauka je postala neraskidivo tehnološka, a poezija nekoristan govor u javnosti, marketinška glupost. Vreme je podmuklo:...
Intervju
Vajar Mladen Marinkov rođen je 1947. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo, poslediplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Jovana...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom