CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 00
Terra 28
Noć muzeja 2007
Dunavski dijalozi 01
Videomedeja 14
Dunavski dijalozi 08
Dunavski dijalozi 03

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 1 - 16 Štampaj E-pošta
(0 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 16: Muzicki video sa njujorskog portala "Videoart.net"

Image

Muzički video je specifična grana video arta koja egzistira uporedo sa džinovskom i komercijalizovanom industrijom muzičkih spotova. Muzički video, koji je prethodio savremenoj spotomaniji, očuvao je do danas svoje prevashodno umetničke vrednosti, negujući atraktivan i oneobičen vizuelni sadržaj koji se amalgamski stapa sa zvucima. U programu će biti prikazan izbor iz zbirke od nekoliko stotina muzičkih video radova sa njujorškog internet portala "Videoart.net". Utorak, 21. februar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

15

Program broj 15: Video umetnost Fran i Džima, autorskog para iz Francuske

Image

Francuski umetnički par Fran i Džim (Françoise Lejeune i Jean-Michel Rolland) na polju eksperimentalnog videa stvaraju dela u kojima su slika i zvuk tesno povezani. Oni kratke video sekvence iz svakodnevice manipulišu na razne kreativne i sugestivne načine, umnožavanjem, ponavljanjem i ritmovanjem, postižući neobične, često duhovite iskaze, koji na angažovan način govore o životu u savremenoj civilizaciji. O autorima i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 7. februar 2012 u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

14

Program broj 14: Američki internet portal za video umetnost "Videoart net"

Image

"Videoart net" je portal za savremenu video umetnost sa sedištem u Njujorku i na njemu se nalazi preko hiljadu ostvarenja autora iz čitavog sveta. Kao otvorena mreža razmene videa i onlajn zajednica umetnika ovaj portal pomaže u demokratizaciji odnosa stvaralaca, kustosa, institucija kulture i publike širom sveta. "Videoart net" svake godine u Njujorku organizuje i festival video umetnosti i eksperimentalnog filma. O portalu i prikazanim video radima govoriće Andrej Tišma. Utorak 24. januar u 20 časova, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

13

Program broj 13: Video umetnost Larija Karlsona, multimedijalnog stvaraoca iz Njujorka

Image 

Lari Karlson je autor vizionar koji kompjuterski, kolažnom tehnikom, na efektan način spaja slike i zvuke različitih kultura stvarajući psihodeličnu atmosferu koja zadire u podsvest. Njegove provokativne i upečatljive vizije savremenog sveta, začinjene brzim ritmom i kontrastima, pune su simbolike i plene pažnju gledaoca. Uz video umetnost Karlson se uspešno bavi i veb-artom, kompjuterskom animacijom, muzikom i fotografijom. O autoru i njegovim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak 10. januar u 20 časova, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

12

Program broj 12: Ars elektronika - Festival u Lincu, Austrija

Image

Najveći svetski festival elektronske i digitalne umetnsoti "Ars elektronika" iz godine u godinu svojim sadržajima prati prožimanje umetnosti, tehnologije, nauke i društva okupljajući u austrijskom gradu Lincu više hiljada učesnika iz celog sveta. Satoji se od izložbe digitalnih radova, instalacija, video projekcija, zvučnih ostvarenja i brojnih simpozijuma i tematskih foruma. Festival dodeljuje nagrade iz oblasti digitalne muzike, kompjuterske animacije, interaktivne umetnosti i onlajn ostvarenja. Čitav festival moguće je pratiti i putem interneta. O festivalu i njegovim programima, uz prikazivanje odabranih radova govori Andrej Tišma. Sreda, 21. decembar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

11

Program broj 11: "Neural", onlajn časopis za medijsku umetnost

Image

Italijanski onlajn časopis za medijsku umenost "Neural", na čijem čelu je umetnik i teoretičar Alesandro Ludoviko, svojim rubrikama prati recentna zbivanja na svetskoj sceni digitalne i elektronske umetnosti. Ovaj časopis, osnovan 1993. godine, svojim bogatim sadržajem posvećen je stvaralaštvu iz oblasti internet aktivizma, performansa, muzike, videa, plesa, ambijentalne umetnosti, biotehnologije, robotike, novim knjigama i CD-ROM izdanjima. O časopisu i njegovom sadržaju, uz prikazivanje odabranih zastupljenih radova, govori Andrej Tišma. Četvrtak, 8. decembar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

10

Program broj 10: Video umetnost Bila Vajole (SAD)

Image

Jedan od najznačajnijih video umetnika današnjice Bil Vajola (Bill Viola) iz Kalifornije, u svojoj bogatoj karijeri bavio se i video instalacijama, zvučnim ambijentima i elektronskim muzičkim performansima. Kroz svoja dela ispituje vezu iskustava čunih opažanja i samospoznaje. Bavi se najčešće univerzalnim temama rođenja, smrti i toka svesti, u vezi sa spiritualnošću. Biće prikazan izbor nekih od najznačajnijih Vajolinih video ostavrenja. O Bilu Vajoli i njegovim prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Sreda, 23. novembar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

09

Program broj 9: Međunarodni video festival "Trenuci videa"

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" (Instants video) održava se u Marseju, Francuska, već dvadeset četiri godine. Od samog osnivanja njime rukovodi pisac, esejista, filmski i video stvaralac Mark Mersije. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i instalacije. Karakteristika ovog festivala je da nakon održavanja u Marseju putuje širom Francuske kao i u druge zemlje sveta. O festivalu  i prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Sreda, 9. novembar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

08

Program broj 8: "Veb bijenale"

Image

Međunarodnu onlajn manifestaciju interent umetnosti „Veb bijenale“ osnovao je 2003. istanbulski umetnik i aktivista Gendžo Gulan, u okviru aktivnosti onlajn Muzeja savremene umetnosti u Istanbulu. Ova manifestacija je prva međunarodna bijenalna izložba organizovana isključivo na Internetu sa ciljem popularisanja net-arta. U dosadašnja četiri saziva Bijenala prikazano je na stotine radova oko 400 autora. O "Veb bijenalu" i predstavljenim radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 25. oktobar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

07

Program broj 7: Londonski onlajn direktorijum Internet umetnosti i kritike "Furtherfield"

Image

Londonski onlajn direktorijum internet umetnosti i kritike "Furtherfield" osnovali su umetnici Rut Ketlou i Mark Geret 1997. u vreme kada je Internet tek dobijao oblike novog javnog prostora za međunarodno povezane kulturne projekte. "Furtherfield" je danas dinamičan kreativni i društveni centar koji povezuje oko 26.000 učesnika onlajn kulture širom sveta što razmenjuju ideje kroz projekte atrikulisane slikama, muzikom i videom. O onlajn direktorijumu govori Andrej Tišma. Utorak, 11. oktobar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

06

Program broj 6: Onlajn video festival "CologneOFF - Ovde smo"

Image

Radovi sa međunarodnog onlajn video festivala "CologneOFF" na temu "Ovde smo", sa oko stotinu učesnika, ilustruju snažnu želju za preživljavanjem, uprkos brojnim civilizacijskim problemima i izazovima, izrečenu raznim stvaralačkim pristupima i postupcima, kroz umetničku snagu videa. Biće prikazana neka od najuspešnijih ostvarenja. O festivalu i video radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 4. oktobar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

05

Program broj 5: Onlajn video festival "CologneOFF - Odnos slike i zvuka"

Image 

Radovi sa međunarodnog onlajn video festivala "CologneOFF" na temu "Ovde smo", sa oko stotinu učesnika, ilustruju snažnu želju za preživljavanjem, uprkos brojnim civilizacijskim problemima i izazovima, izrečenu raznim stvaralačkim pristupima i postupcima, kroz umetničku snagu videa. Biće prikazana neka od najuspešnijih ostvarenja. O festivalu i video radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 4. oktobar 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

04

Program broj 4: Online video festival "CologneOFF - Predeli identiteta"

Image 

Onlajn video festival "CologneOFF", koji je osnovao i vodi nemački umetnik Agricola de Cologne, u jednom od izdanja, sa preko četrdeset učesnika iz čitavog sveta, nosio je naziv "Predeli identiteta". Radovi se bave temom polne emancipacije u doba sveprisutne globalizacije i migracije usled političkih, religijskih, etničkih i ekonomskih razloga. U nekim sredinama ova emancipacija je napredovala, a u nekima je još uvek pod opresijom. Radovi učesnika festivala nude različite pristupe ovom problemu ličnog identiteta u cilju preživljavanja. O festivalu i video radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 23. avgust 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

03

Program broj 3: Internet umetnost i aktivizam grčke grupe "Lični bioskop" (Personal Cinema)

Personal Cinema 

Grčka grupa "Lični bioskop" (Personal Cinema) koju predvodi umetnik i teoretičar Dimitris Dokacis, bavi se predstavljanjem multimedijalnih radova kao što su film, video, kompjuterske igre i animacije u nezvisnoj produkciji, u praksi koja se razlikuje od filmske industrije i komercijalnih medija. Oni organizuju onlajn projekte i događaje koji podstiču kritičku svest publike, nudeći alternative novoj globalnoj homogenizaciji. Rade na razvijanju društvenog konteksta u kome lokalne sredine i manjinske grupe mogu da se iskažu i predstave javnosti. O grupi i njenoj aktivnosti govori Andrej Tišma. Utorak, 9. avgust 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

02

Program broj 2: Grupa "0100101110101101.org"

Image

Grupa "0100101110101101.org" se proslavila svojim lažnim sajtovima, hibridnim radovima i imitacijama, izazivajući povremeno javne skandale. Njihovi radovi su provokativni i duhoviti, usmereni na kritiku potrošačkog društva i medijskih manipulacija. U ovom programu biće prikazan niz onlajn radova "0100101110101101.org". O autorima i njihovom njihovom stvaralaštvu govoriće Andrej Tišma. Utorak, 26. jul 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

01

Program broj 1: Endi Dek

Image

Endi Dek je njujorški umetnik, kompjuterski programer i profesor novih medija. Od 1990. bavi se kreiranjem kompjuterskih programa, a od 1994. ih primenjuje u svojim internet radovima. Upravo na toj programerskoj veštini koju je prilagodio umetnosti bazira se čarolija Dekovih radova. Oni su društveno angažovani i prevashodno kritički u odnosu na korporativno društvo i kulturu, kao i militarizam. Njegova umetnost ogleda se u postavljanju interaktivnih i saradničkih interfejsa za crtanje, pisanje kao i modifikovanju igrica. U ovom programu biće prikazan niz Dekovih onlajn radova. O autoru i njegovom stvaralaštvu govoriće Andrej Tišma. Utorak, 12 jul 2011, u 20 sati. Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NIŠ. U Paviljonu niške tvrđave, od 14. novembra do 5. decembra 2019, predstavljeni su radovi sa Likovne kolonije "Sićevo...
BEOGRAD. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) predstavlja u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", od 5. septembra do 4. oktobra...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš, u prostoru Paviljon u Tvrđavi, predstavlja izložbu italijanskih i srpskih umetnika...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš predstavlja, od 5. aprila 2022. u prostoru Salon 77, radove Ivana Mišića (1987,...
BEOGRAD. Muzej cepter predstavlja od 7. novembra do 22. decembra 2019. izložbu Marka Crnobrnje (1978, Obrenovac). Diplomirao je vajarstvo na...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
NOVI SAD. Nedavno me je u Parizu jedna osoba pitala čime se bavim i ja sam joj odgovorio da sam...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Značajan pariski muzej Orsay predstavio je veliku ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Multimedijalni umetnik, likovni kritičar i publicista Andrej Tišma rođen je u Novom Sadu...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji Berthet-Aittouarès na Saint Germaine de Près priređen je katalog sa tekstom Serge Lemoine naslovljenim "1% nereda ili ranjivost pravog ugla"....
Knjige i časopisi
Dvojezični monografski katalog autorke Suzane Vuksanović objavljen je povodom retrospektivne izložbe Rastislava Škuleca (Lug, 1962) koja je pod nazivom "Rastislav Škulec: Remix. Refresh. Restart ‒ skulpture, instalacije...
Intervju
Ima u delatnosti predavača i profesora, u njihovoj želji da ceo život posvete onima koji znanju manje od njih, i to bez mnogo koristi, samo sa svešću da time grade slušaočev novi lični svet, nečega od poslanstva, misije. Bilo je u...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom