CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 22
Noć muzeja 2013
Terra 23
Videomedeja 20
Noć muzeja 2020
Terra 25
Videomedeja 14

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 17 - 32 Štampaj E-pošta
(2 glasanja)

ImageNOVI SAD. U Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 32: Pokret kao tema i jezik video umetnosti

Image

Jedno od osnovnih izražajnih sredstava videa je pokret, zahvaljući kojem dolazi do dinamike rada i njegovog sugestivnog delovanja na gledaoca. Izbor videa sa internacionalne onlajn platforme "Elmur net" iz Španije sa temom pokreta pokazaće mnoge zanimljive vidove upotrebe ovog elementa u umetničkom stvaralaštvu. O prikazanim video radovima govori Andrej Tišma. Utorak 23. oktobar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

31

Program broj 31: Festival Ars elektronika u Lincu, Austrija

Image

Najveći svetski festival elektronske i digitalne umetnsoti "Ars elektronika" održan je i ove godine u austrijskom gradu Lincu od 30. avgusta do 3. septembra pod nazivom "Velika slika - nove ideje za novi svet". Festival svojim sadržajima prati prožimanje umetnosti, tehnologije, nauke i društva okupljajući više hiljada učesnika iz celog sveta. Čitav festival moguće je pratiti i putem interneta. O prikazanim video radovima govori Andrej Tišma. Utorak 9. oktobar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

30

Program broj 30: Video umetnost Sonie Laure Armaniaco

Image

NOVI SAD. Italijanska video umetnica Sonia Laura Armaniaco u svojim radovima kolažira slike, tekstove i zvuke. Najčešće od nađenih materijala, koje vešto uklapa i kombinuje, formira veoma neobične i kontemplativne celine. Koristeći simboličke slike savremene civilizacije, najčešće u crno-beloj tehnici, Armaniaco ispituje sve dimenzije postojanja. O prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak 25. septembar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

29

Program broj 29: Video umetnost Mikea Celone

Image

NOVI SAD. Američki video umetnik Mike Celona je digitalni stvaralac i muzičar koji istražuje medije izvan njihovih tradicionalnih formi. U svojim radovima bavi se interakcijom prirode i tehnologije, kao i efektima medijskih poruka na ljudsku psihu. O prikazanim video radovima govori Andrej Tišma. Utorak 11. septembar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

28

Program broj 28: MADATAC, festival novih medija audio-vizuelne umetnosti iz Madrida

Image

Madridski festival digitalnih i audio-vizuelnih medija "MADATAC" do sada je održan tri puta. On ima ulogu laboratorije novih ideja u sagledavanju paradigmi savremenog i nastajućeg sveta. Autori iz brojnih zemalja ponudili su snažna i originalna video ostvarenja, a novosadska publika će moći da vidi izbor od desetak najzanimljivijih dela sa ovog festivala. O festivalu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak 21. avgust 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

27

Program broj 27: Međunarodni video festival, Makao, Kina "VAFA - video art za svakog"

Image

Nedavno je u kineskom gradu Makau održan drugi međunarodni video festival pod nazivom „Video art za svakog“, na kojem je učestvovalo četrdesetak umetnika iz osamnaest zemalja. Kineski autori činili su čak četvrtinu učesnika, a uz američke, nemačke, švedske, engleske, francuske video umetnike, egzotičnu boju ovom mladom festivalu dali su autori iz Singapura, Tajlanda i Čilea. U ovom programu biće prikazani odabrani radovi sa oba dosad održana festivala u Makau. O festivalu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak 7. avgust 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

26

Program broj 26: Eksperimentalni video sa "Elmur neta", otvorene video platforme iz Španije

Image

"Elmur net" je sajt koji teži izgradnji društvenog dijaloga kroz umestničke kreacije. Predstavlja veliku kolektivnu onlajn instalaciju otvorenu za svakog, služeći kao platforma za pozitivan društveni razvoj.  Od aprila 2009. godine, iniciran od starane umetničkih kolektiva iz španskog grada Lerida, postao je mesto zajedničke kreacije i imaginacije umetnika iz čitavog sveta. Publika će moći da pogleda izbor najzanimljivijih eksperimentalnih video ostvarenja sa ovog sajta. O platformi i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak 24. jul u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

25

Program broj 25: Videoforme - Festival video arta i digitalne kulture iz Klermonferana, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Videoforme"  iz Klermonferana, Francuska, doživeo je u martu ove godine svoje 27. izdanje. Prateće izložbe, performansi, instalacije i diskusione tribine daju ovom umetničkom događaju poseban značaj na polju doprinosa i vrednovanja digitalne umetnosti i kulture na međunarodnom planu. Tokom dvonedeljnog trajanja njegove programe sa preko 300 prikazanih radova prati oko deset hiljada posetilaca. Novosadska publika moći će da pogleda izbor najzanimljivijih ostvarenja sa festivala "Videoforme". O festivalu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 10. jul 2012. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

24

Program broj 24: Filmideo, internacionalni festival filma i videa u Njujorku, SAD

Image

"Indeks art centar" u Njujorku, Nju Džerzi, SAD, uz redovne galerijske aktivnosti jednom godišnje organizuje festival filma i videa pod nazivom "Filmideo". Ovaj festival do sada je održan sedam puta, a svaki put se na njemu prikažu radovi stotinak autora iz čitavog sveta. Naša publika moći će da pogleda neka od najzanimljivijih video ostvarenja sa ovog festivala. O festivalu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 26. jun 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

23

Program broj 23:  Politika medijskih sistema i umetničke kontraprakse

Image

Predavanje uz video Isidore Todorović. Uvodna reč i razgovor sa autorkom Andrej Tišma. Utorak, 12. jun 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu. Umetnica i teoretičarka novih medija Isidora Todorović, asistentkinja na Akademniji umetnosti u Novom Sadu, svojim predavanjem pokušaće da otkrije koje su to prakse koje formiraju politiku medijskih sitema, kao i da pozicionira aktivističko-umetničke kontraprakse koje razotkrivaju politiku istih. Predavanje će biti praćeno projekcijom videa vezanih za ovu temu.

22

Program broj 22: Aktiva 2012 - internacionalna izložba zvučnog videa

Image

Internacionalna izložba zvučnog videa "Aktiva 2012" predstavlja autore koji u svom delu prave kreativnu simbiozu slike i zvuka, audiovizuelnu strukturu u pokretu. Ona promoviše stvaraoce koji daju novi koncept digitalnom delu kroz žanr zvučnog videa, a odabrana ostavrenja ostaju da se čuvaju u arhivi. Ova izložba sa radovima autora iz čitavog sveta održava se na Internetu. O prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 22. maj 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

21

Program broj 21: Video radovi Antala Luksa umetnika iz Berlina

Image

Antal Luks je nemački slikar i video umetnik rođen u Budimpešti 1935. Nakon neuspele mađarske revolucije 1956. sklanja se u Nemačku, gde do 1965. studira slikrstvo i grafiku u Štutgartu, da bi se kasnije nastanio u Berlinu, gde i danas živi. Od 1980. uporedo se bavio videom i slikarstvom. Od 1982. njegovi video radovi su predstavljeni širom sveta; u Kelnu, Berlinu, Kopenhagenu, Beču, Madridu, Budimpešti, Briselu, San Francisku, Štokholmu, Melburnu, Londonu, Tokiju, Hong Kongu, Buenos Airesu, a učestvovao je na nekim od najznačajnijih svetskih manifestacija savremene umetnosti: Veneciajanskom bijenalu, Kaselskoj "Dokumenti" i "Ars elektronici" u Lincu. Luksovi radovi su eksperimentalni i ekspresivni, sa preplitanjem više slika u jednoj, a sve to podvlači zvučna podloga od semplovanih nađenih zvukova. O autoru i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 8. maj 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

20

Program broj 20: Internacionalni berlinski video festival "Directors Lounge"

Image

Video festival "Directors Lounge" održava se u Berlinu od 2005. godine istovremeno sa održavanjem Međunarodnog filmskog festivala, sa idejom da se tu susreću reditelji skloni eksperimentu i saradnji između video i filmskog stvaralaštva. Takođe predstavlja težnju da film izađe iz crne kutije projekcione sale u nekonvencionalne gradske prostore koji omogućuju bolji dijalog. Osim toga što predstavlja značajan dogaćaj na međunarodnom planu, festival funkcioniše i kao bogat arhiv sa preko hiljadu video ostvarenja iz čitavog sveta. O festivalu će govoriti: Andrej Tišma. Utorak, 24. april 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

19

Program broj 19: Smotra video radova "17 dana" u Ričmond centru za vizuelne umetnosti

Image

"17 dana" je smotra video radova iz čitavog sveta koja se u Ričmond centru za vizuelne umetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama održava od 2008. godine, a čija je kustoskinja umetnica Adriana Litl. Koncepcija je da se tokom sedamnaest dana prikazuju video radovi sedamnaest umetnika, tako što se svakoga dana prikazuje rad po jednog autora. Projekcije idu na velikim 50-inčnim plazma ekranima na oba sprata centra. Zatim ova smotra gostuje i u drugim američkim galerijama. O smotri "17 dana" i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Sreda, 11. mart 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

18

Program broj 18: Video radovi sa "Art televizije"

Image

"Art televizija" je inovativni koncept vizuelne umetnosti koji je još u devedestim godinama prošlog veka pokrenuo umetnik Milan Atanasković iz Beogarada, koji danas živi u Francuskoj. Program ove onlajn televizije sastoji se isključivo od umetničkih video radova i dokumentarnih snimaka pojedinih izložbi i performansa. Ovi radovi sukcesivno se emituju dvadeset četiri časa dnevno, iz baze koja sadrži dela nekoliko stotina umetnika iz čitavog sveta, a posetilac ovog sajta može gledati i radove po sopstvenom izboru. O prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 20. mart 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

17

Program broj 17: Video umetnost Fabija Skaćolija

Image

Italijanski video umetnik Fabio Skaćoli (Fabio Scacchioli) najčešće stvara dela od starih nađenih amaterskih filmskih traka i odlomaka dokumentarnih i klasičnih igranih filmova. Uz sugestivnu zvučnu pozadinu i montažu slike postiže izuzetnu slojevitost i metaforičnost koja asocira na putovanje kroz vreme, uspomene na detinjstvo, adolescenciju, kontrapunktirajući ih scenama ratova i prirodnih katastrofa. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 6. mart 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno

NOVI SAD. Sabrina Rate je kanadska umetnica koja živi između Montreala i Marseja. Njena praksa uključuje video, animaciju, instalacije, skulpture,...

LJUBLJANA. Izložba "Srpski modernizam 1880 - 1950." iz kolekcije Galerije Matice srpske, biće otvorena od 29. januara do 3. maja 2020. u...
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture pismenosti, kada gotovo čitavo tehnologizovano...
NOVI SAD. Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića predstavlja od 28. februara do 13. aprila 2024. godine izložba grafika pod...
BEOGRAD. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) predstavlja u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", od 5. septembra do 4. oktobra...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Centar Pompidu je priredio retrospektivnu izložbu Jim Dine-a,...
KIKINDA. Simpozijum "Terra" osnovan je i prvi put održan 1982. godine. Od tada se održava...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Slikar i književnik Vladimir Bogdanović, rođen je 1940. godine u Beogradu, gde je 1967. diplomirao...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
BRISEL. U Palati Bozar u Briselu, 18. februara 2016. je otvorena izložba "Daniel Buren: Freska". Nova Burenova realizacija, koja u sebi objedinjuje preko stotinu radova drugih umetnika, biće prikazana do 22. maja 2016. godine. Među...
Knjige i časopisi
IK "Prometej", Novi Sad. Novembar 2005.
Dodatak "Umetnost XX veka u Srbiji". Čuvena Istorija umetnosti H. V. Jansona 40 godina je cenjena kao najbolja i najsveobuhvatnija istorija umetnosti. Prvi put kod nas ovo...
Intervju
Slikar i grafičar Petar Ćurčić unutar Likovnog kruga stvara od 1966. godine, kada je na korišćenje dobio tavanski prostor zgrade topovnjače Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pet godina kasnije, seli se u atelje u blizini Akademije...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom