CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 17
Noć muzeja 2010
Digital Art 06
Digital Art 08
Dunavski dijalozi 05
Noć muzeja 2012
Noć muzeja 2007

18. Internacionalni simpozijum skulpture TERRA Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageIGM "Toza Marković", Pogon II, Kikinda. Jul 1999.
Ovogodišnji simpozijum skulpture obeležen je u istoriji simpozijuma dvojako: jedno je rat i bombardovanje od strane NATO-a dok je drugo nešto što je, iako važno za sam simpozijum, značajno i za ukupnu likovnu scenu u Jugoslaviji - TERRA je (zajedno sa slikarem Todorom Stevanovićem) predstavnik Jugoslavije na 48. bijenalu u Veneciji.

Park skulptura (Detalj)
 

Ambijent TERRE
 

Dušan Otašević (Jugoslavija)


Lana Vasiljević (Jugoslavija)


Sreten Milatović (Jugoslavija)
 

Calus Razvan Rotaru (Rumunija)
 

Radivoj Mulić (Slovenija) 

Ambijent TERRE 

Ovogodišnji Internacionalni simpozijum skulpture TERRA obeležen je u istoriji simpozijuma dvojako: jedno je rat i bombardovanje od strane NATO-a dok je drugo nešto što je, iako važno za sam simpozijum, značajno i za ukupnu likovnu scenu u Jugoslaviji; TERRA je (zajedno sa slikarem Todorom Stevanovićem) predstavnik Jugoslavije na 48. bijenalu u Veneciji. Posle dužeg perioda, uz promašaj selektora na prethodnom venecijanskom bijenalu - nije izabrana, kao predstavnik Jugoslavije, Marina Abramović - Jugoslavija je imala dostojnog reprezenta na ovoj uglednoj svetskoj manifestaciji.

Iako se ovogodišnji, 18. Simpozijum, odvijao skoro neposredno posle prestanka bombardovanja Terra je, sa sačuvanim uslovima za rad i boravak umetnika koje je retko sresti i u svetu, uspela da okupi kvalitetan skup vajara. Sreten Milatović, Dušan Otašević, Lana Vasiljević (Jugoslavija), Caius Razvan Rotaru (Rumunija), Radivoj Mulić (Slovenija) i Paolo Tesari (Italija) odreagovali su, tokom trideset dana trajanja simpozijuma, vrlo kavalitetno.

Najsnažniji utisak sa ovogodišnjeg saziva Simpozijuma ostavljaju Sreten Milatović, Caius Razvan Rotaru i Radivoj Mulić. Njihove skulpture monumentalnog formata govore ne samo svojom kvalitetnom umetničkom formom i sadržajem vec i formatom da su ova tri umetnika u potpunosti shvatila mogućnosti koje im pruža Terra i iskoristili su ih maksimalno. Konceptni rad Paola Tesarija mogli smo da vidimo samo u domenu skice, a radi se o jednoj većoj grupi terakota u obliku ptice postavljenih na drvene štapove dužine oko tri metra. Dušan Otašević i Lana Vasiljević ostvarili su radove čija se vrednost nalazi više u poetskom nego u svetu forme. Njihove kompletne radove, kao i uvek do sada, moći ćemo da vidimo na izložbi tek za godinu dana koliko je potrebno da se ova dela velikog formata osuše i ispeku.

Prateća manifestacija na koju umetnici dolaze po pozivu likovnog kritčara-moderatora na zadatu temu i borave na TERRI po tri dana, tokom redovnog saziva simpozijuma, ove godine nije organizovana.

U nameri da ovom reportažom još više približimo Internacionalni simpozijum skulpture Terra i ove godine postaviljena su ista pitanja vajarima, s obzirom da se na simpozijumu može učestvovati samo jednom u životu te mogućnostima za kapitalni fomat u domenu terakote. Odgovore, sa kratkim biografijama učesnika, pogledajte dole.

Luka Salapura

Lana Vasiljević (Beograd, Jugoslavija).
ImageZavršila je Akademiju umetnosti u Beogradu. Slobodan je umetnik. Bavi se vajarstvom. "Učestvovala sam ranije na Terri kao gost u okviru koncepta. Ovo mi je prvi put da imam ovoliko vremena i u ovakvim uslovima da mogu da produbim svoje iskustvo. Ceo ovaj stari pogon, ovaj ambijent i ova sredina snažno utiče pozitivno na stvaralaštvo, na ideje."

Sreten Milatović (Nikšić, Jugoslavija).
ImageZavršio je Akademiju umetnosti u Sarajevu. Stručni je saradnik na Akademiji umetnosti u Cetinju, Crna Gora. "Prvi put sam ovde i u mogućnosti da radim ovako velike skulpture u terakoti. Simpozijum je jako dobro organizovan što daje umetniku punu slobodu. Nisam ugrožen ni u jednom segmentu rada, čak su tu i ti sjajni pomocnici koji imaju veliko iskustvo sa ovako velikim formatima."

Dušan Otašević (Beograd, Jugoslavija).
ImageZavršio je Akademiju umetnosti u Beogradu. Slobodan je umetnik. "Moj boravak ovde je pomalo neuobičajen s obzirom da je moj osnovni poziv slikarski mada, to što ja radim, negde je izmedu slike i skulpture. Boravak na Terri me je obradovao i iznenadio. U terakoti nisam mnogo radio, ali su ljudi ovde dobronamerni i predusretljivi tako da se svi problemi rešavaju lako. Ova kolonija je izvanredna jer pruža izvanredne radne uslove od krajnje ljubaznih ljudi, stručne pomoci do boravka u ovom sjajnom prostoru. Sam materijal je izazovan i nije mi bilo lako da odlučim da li da krenem nekim novim putem ili da transponujem u terakotu ono što sam do sada radio."

Radivoj Mulić (Slovenija).
ImageZavršio je Akademiju likovnih umetnosti u Ljubljani. Slobodan umetnik. "Bio sam na više simpozijuma, ali je ovde organizacija fenomenalna. Uslovi za rad su neverovatno dobri i imati mogucnost da se trideset dana posvetiš radu u takvim uslovima zaista je nagrada. Mene glina fascinira kao i stalni kontakt sa skulpturom. Nikada do sada nisam radio tako velike skulpture u terakoti. To je zaista neverovatno šta se sve ovde može izvesti. Ovo je veoma lepo iskustvo."
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
NOVI SAD. Nedavno me je u Parizu jedna osoba pitala čime se bavim i ja sam joj odgovorio da sam...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Čedomir Pakuševskij Čed živi i radi u Milanu. Ima svoj dizajn studio FullScream gde je ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
TERRA, Pogon II, Kikinda. Jul 2009.
Simpozijum "TERRA" osnovan je i prvi put održan 1982. godine. Od tada se održava svake godine od 1. do 31. jula, u objektu stare industrijske arhitekture koji je izgrađen 1895. godine. Na...
Knjige i časopisi
Ova dvotomna knjiga − azbučnik, predstavlja pokušaj da se na jednom mestu saberu znanja o srpskim slikarima i umetnicima (grafičari, drvoresci i bakroresci) koji su radili za srpske naručioce od XIV do XVIII veka. Pisana je na osnovu...
Intervju
Hoće li ili neće korona odneti život i kulture, promeniti ga, na koji način, zašto je to šansa i za umetnike. Umetnik iz Novog Sada, sa privilegijom, kako sam kaže, da je zaposlen u instituciji, razvija ne samo sistem...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom