CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2007
Noć muzeja 2014
Videomedeja 22
Videomedeja 17
Videomedeja 18
Noć muzeja 2010
Digital Art 02

19. Internacionalni simpozijum skulpture TERRA Štampaj E-pošta
(0 glasanja)
ImageIGM "Toza Marković", Pogon II, Kikinda. Jul 2000.
Generalni je utisak da skulpture, nastale na ovogodišnjem simpozijumu, sadrže u sebi mnogo više emotivnog. Iako klasična pitanja forme nisu zanemarena (u potpunosti su iskorišćene mogućnosti da se stvore skulpture izrazito velikog formata) kod većine autora se vrlo jasno može osetiti prisustvo lirskog pa i filozofskog promišljanja.

Doru Adrian Nutá (Rumunija)


Dobromir Georgiev (Bugarska)


Dominique Yvonne Jeanne Marie Prie (Francuska)


Pavle Simić (Jugoslavija)



Predrag Milačić (Jugoslavija)


Park skulptura (Detalj)


Radionica (Detalj)


Radionica (Detalj)


Radionica i park skulptura (Detalj) 
 

19. Internacionalni simpozijum skulpture Terra ili "Terra 2000" (komentar "Artmagazina") okupio je šestoro likovnih umetnika: Doru Adrian Nutá (Rumunija), Dobromir Georgiev (Bugarska), Dominique Yvonne Jeanne Marie Prie (Francuska), Predrag Milačić, Pavle Simić i Vesko Gagović (Jugoslavija). Mnogi od njih, iako iskusni stvaraoci, bili su zatečeni mogućnostima. No, i pored toga, kreativna reakcija je vrlo kvalitetna. U odnosu na nekoliko prethodnih saziva čak specifična.

Generalni je utisak da skulpture, nastale na ovogodišnjem simpozijumu, sadrže u sebi mnogo više emotivnog. Iako klasična pitanja forme nisu zanemarena (u potpunosti su iskorišćene mogućnosti da se, u jedinstvenoj atmosferi, stvore skulpture izrazito velikog formata), kod većine autora se vrlo jasno može osetiti prisustvo lirskog pa i filozofskog promišljanja.

U nameri da vam ovom reportažom još više približimo Internacionalni simpozijum skulpture Terra, s obzirom na mogućnosti i uslove koje umetnicima simpozijum nudi, pročitajte izjave učesnika ovogodišnjeg saziva.

Luka Salapura
 
Doru Adrian Nutá (Rumunija)
Image"Terra je jedna velika mogućnost za umetnika. Na njoj može da isproba tehniku terakote, koja je specifična za ovo podneblje, na jedan potpuno originalan način, a to su velike forme. Pre dolaska na Terru imao sam želju da realizujem neke ranije projekte i ideje. Međutim, sama priroda materijala, ovog ambijenta i uslova doneli su i nove ideje koje ovde realizujem."

Dobromir Georgiev (Bugarska)
Image"Treći put boravim u Jugoslaviji. Iskustvo rada sa glinom nije mi novo. To sam radio i u Bugarskoj. Volim taj materijal. Možeš da ga osetiš na jedan sspecifičan način. Ambijent na Terri je savršen. O ovakvim uslovima umetnik može samo da sanja čak i u svetu. Posebno me interesuje arhitektura, saradnja kultura, arhitektonski detalji i njihov međusobni angažman."

Predrag Milačić (Jugoslavija)
Image"Uslovi koji se umetniku pružaju na Terri su vrhunski, skoro idealni. Svetlost i atmosfera kuju stvaraju sami učesnici simpozijuma i ljudi iz Terre su predivni. Ovogodišnji sastav je specifičan i potpuno mi odgovara. Kao umetnik koji se opredelio za rad u kamenu, ovo je za mene potpuno novo iskustvo. Sama priroda materijala rađa neprestano nove ideje. Međutim, ne želim samo da ispoštujem svoje zamisli već i materijal kroz modelovanje i struktru. Iako, što je razumljivo, nosim slojevitost prostora svog porekla želim da izvršim sabiranje svega što postoji."

Dominique Yvonne Jeanne Marie Prie (Francuska)
Image"Prvi utisci, po dolasku na Terru i upoznavanje sa ambijentom, su izvanredni. Toliko je lepih osećanja. Ovde imam, na samo ja već i kolege, dobru koncetraciju. Iako je moj osnovni izraz fotografija i instalacija, rad sa glinom smatram nečim osnovnim. Zbog toga sam prvo uradila otisak svojih stopa. Ne mogu da kažem da sam konceptualni umetnik iako volim proces kao princip. Po dolasku nisam imala konkretnih ideja. Rađale su se unutar predivnog ambijenta i ovih ljudi."

Pavle Simić (Jugoslavija)
Image"Zatekao sam jedno sasvim drugo okruženje i ambijent od onog što sam očekivao. Formati koji se ovde rade su zaista veliki. Nisam bio spreman na sve ono što Terra nudi i omogućuje umetniku. Materijal je izvanredan i izvanredno pripremljen. Sve je urađeno da se gostu omogući da iz sebe iznedri maksimum. Šteta je što se na Terri učestvuje samo jednom."
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej moderne umetnosti u Parizu priredio je retrospektivnu...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja (Srbija), Igor Antić (Francuska), Varol Topač (Turska), Gražina Simala Volinska (Poljska), Yuko Hihara (Japan). Simpozijum skulpture "Terra" ...
Knjige i časopisi
NOVI SAD. Knjiga "Evropski konteksti umetnosti XX veka u Vojvodini" predstavlja nastavak istraživanja istorije umetnosti u vojvođanskim kulturama XX veka, započetih izložbom i publikacijom Centralnoevropski aspekti vojvođanskih avangardi...
Intervju
Nenad Bračić (1955, Sisak). Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, Italija. Specijalizirao je al’ frescho slikarstvo u Studiju Gienaro Francese u Breši, Italija. Početkom 1995. pokreće Metafizički muzej kao oblik...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom