CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 08
Digital Art 05
Dunavski dijalozi 01
Dunavski dijalozi 03
Terra 18
Noć muzeja 2014
Videomedeja 23

Dragan Sovilj - Grafike Štampaj E-pošta
(15 glasanja)
ImageMali likovni salon, Novi Sad. 1999.
U vizuri grafičkih senzacija fokusirane su sekvence brzih faktografskih beležaka i pozicije oka koje se seća. Može se reći da je Sećanje na staru kuću, metafora predačkog zaveštanja, zapravo lajt motiv Soviljevog grafičkog rada.



"Svako umetničko delo je dete svoga vremena, ono je često i majka naših osećanja" (V. Kandinski)

U procesu kreacije Dragan Sovilj je unutrašnju tačku oslonca pronašao u jakim vizuelnim slikama prostora. Život u gradu učinio mu je urbani pejzaž znanim i bliskim, a njegov rad uputio ka svojevrsnom mapiranju anonimnih veduta. U spoljašnjoj projekciji zgrade, izgledu fasade, Sovilj naslućuje kodirani energetski potencijal, poruku predaka koja u dobro pronađenoj istorijsko-estetskoj konstelaciji izrasta do civilizacijskog znaka. Tako prividno čitljiv i sveden umetnički oblik, kao živo sećanje sveta u promeni, postaje metafora graditeljske moći ali i anticipacija vremena zla emaniranog po matrici biblijskog stradanja upravo danas, na pragu trećeg milenijuma. Autorova usredsređenost ka projekciji arhetipske slike grada, tvrđave, hrama vodi nas do kuće - ognjišta, staništa i skloništa, nukleusa čovekovog fizičkog i mentalnog bića. Prevedena do simbola naše psihičke celokupnosti Kuća Dragana Sovilja harmonizuje intimni i javni životni prostor, balansira vizuru nepoznatog skrovišta i scenične kulise. U isto vreme, ovaj vid svedočanstva o najrazličitijim idejama i ljudima koncentriše u tačku sećanja naprsline nemog i slepog vremena, seobe naroda, gubitak i rušenje sopstvene Kuće.

U vizuri grafičkih senzacija fokusirane su sekvence brzih faktografskih beležaka i pozicije oka koje se seća. Može se reći da je Sećanje na staru kuću, metafora predačkog zaveštanja, zapravo lajt motiv Soviljevog grafičkog rada.

Gradeći sopstveni umetnički kredo više od dve decenije, Dragan Sovilj se na umetničkoj sceni afirmisao kao tipičan predstavnik beogradske grafičke škole i jedan od autora koji suvereno priprema matricu po vladajućim standardima medija. Tipične odlike njegovog rada: laka geometrizacija, strukturisanje polja, igra planova, ekspresija gesta i dramatičan zvuk kompozicije - fiksiraju kaleidoskopski pogled ostavljajući dovoljno prostora za komunikaciju dela i posmatrača.

Ljiljana Ćinkul


Dragan Sovilj je rođen 1951. godine u Nišu. Završio je školu za primenjenu umetnost u Sarajevu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Boška Karanovića 1979. Magistrirao je na istoj Akademiji u istoj klasi.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Simpozijum "Terra" osnovan je i prvi put održan 1982. godine. Od tada se održava...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
U "Centru Paul Kle" u Bernu otvorena je izložba "Magrebski projekat" i...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Više od dvadeset godina vizuelni umetnik Goran Despotovski u svojim instalacijama...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
NOVI SAD. Treća Noć muzeja u Novom Sadu održaće se na 40 lokacija u gradu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će, za samo osam sati, biti predstavljeno više od 60 različitih sadržaja. Ovogodišnji program pripremile su gradske i...
Knjige i časopisi
Kako god pisali, rukom, pisaćom mašinom, kompjuterom, na početku je pred nama ona gola hartija, ili prazan ekran. Vetar smisla seje pismena, niknu tekstovi  i na kraju sklope se knjige ili, u našem slučaju, časopis. Nadamo se da...
Intervju
Izložbom u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog napravila je ključni iskorak u svom radu: remek-dela kolekcije srpskog diplomate, birana i sakupljana sa istančanim ukusom, vizijom i strašću, prvi put su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom