CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 26
Digital Art 01
Noć muzeja 2013
Noć muzeja 2011
Videomedeja 21
Noć muzeja 2009
Videomedeja 19

Margareta Stanojlović - Slike Štampaj E-pošta
(4 glasanja)
ImageLikovni salon Kulturnog centra, Novi Sad. 1998.
Slike Margarete Stanojlović iz ciklusa "Marguerite's garden", na prvi pogled zbunjuju posmatrača. Iako su svi motivi poznati i bliski, u percepciji se pojavljuje distanca koja onemogućava uživljavanje. Distanca je namerna i postignuta je brižljivim izborom sredstava u transferu.



Slike Margarete Stanojlović iz ciklusa "Marguerite's garden", na prvi pogled zbunjuju posmatrača. Iako su svi motivi poznati i bliski, u percepciji se pojavljuje distanca koja onemogućava uživljavanje. Distanca je namerna i postignuta je brižljivim izborom sredstava u transferu. Kod motiva koji potencijalno nude emocije ili prijatna sećanja - igračke, plaže... - kadriranje i tretman pozadine/osnove ukidaju kontekst i priču oko motiva. Na isti način deluje i dezeniranje pozadine. U ovom postupku simptomatična su dva primera - "Cveće" iz koga je izveden i naziv ciklusa i scena sa telefonskim razgovorom. Sa jedne strane slobodno lebdenje cvetova po nedefinisanom prostoru potencira fragmentarnost, a sa druge neprepoznatljivost novinskog teksta koji postaje dezen jasno ukida naraciju scene koja ilustruje određeni događaj i iza koje postoji određeni tekst. Zaustavljanjem i fiksiranjem pokreta dinamičnih motiva biciklista, windsurfer-a, padobranaca i klizačica insistira se na dokumentarnosti kao belšci trenutka i otkriva se izvor motiva - fotografija ili TV slika.

Sa druge strane otkrivanje izvora dodatno depersonalizuje motiv dovodeći ga u ravan objekta. Tako sportista postaje predmet svakodnevne upotrebe kao gramofon ili automobil igračka. Pri svemu ovome autorka na izgled ne daje nikakav etički sud. Samo na izgled i samo na prvi pogled. Kontekstualno povezivanje ovih slika sa "Predmetima", "Gramofonima" i portretima čini se nudi i etički stav i reakciju. Verističko slikanje gramofona sa svim detaljima tehnologije i dizajna, ali bez osnovnog svojstva - zvuka, potencirano čak i ukidanjem boje, upravo može da ponudi ključ za definisanje autorkinog stava prema depersonalizaciji i dehumanizaciji. Mozaici slika predmeta koji podsećaju na reklamne panoe u kontrastu ili sadejstvu sa uvećanjem na pojedinačnim slikama igračaka sa naglašenim prepoznatljivim atributima polazuju i nude posmatraču svest o mogućoj manipulaciji medija. Ironija u izboru naziva - "Adrenalin", "Najbolji" dalji je putokaz ka autorkinom stavu i putu ka uspostavljanju sopstvenog sistema realnog ili objektivnog.

U portretima Margarete Stanojlović brižljivo se opisuju oblik i faktura, ali oči kriju "dušu". Pogled je usmeren, ali ne daje informaciju o portretisanom, već upija pogled portretiste ili posmatrača. Pozadina je ono što rečito izdvaja tretman LIČNOSTI koja je portretisana od tretmana predmeta ili depersonalizovanog lika iz medija. Ovde se potezi slikanja pozadine povijaju po konturi lika, usmeravajući pažnju na centralni motiv, dajući mu značaj. Zatvorenost pogleda rezultat je ne samo fotografije kao posrednika, već i nesostatka indiskrecije kod autorke. Ogoljavanje suštinskih svojstava za nju je u itoj ravni kao oduzimanje ličnosti.

Diskretnost i rafiniranost u Stanojlovićkinom pristupu motivu pokazuje se i u njenom odnosu prema publici. Ona tiho, ali jasno nudi stav i moguća rešenja, ali ih ne natura i ostavlja mogućnost izbora čak i u pitanju "Šta je umetnost?".

Dejan Radovanović
(iz kataloga izložbe)


Margareta Stanojlović je rođena 1967. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Osećaj ljudske superiornosti počiva na iluziji. Početak dana označen je svitanjem. Prvim zrakom...
NOVI SAD. Nedavno me je u Parizu jedna osoba pitala čime se bavim i ja sam joj odgovorio da sam...
U "Centru Paul Kle" u Bernu otvorena je izložba "Magrebski projekat" i...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Kao sedmogodišnji dečak, Živojin - Žika Miškov obećao je svojoj majci da će postati...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Ni kiša nije sprečila hiljade ljubitelja umetnosti i zabave da posete lokacije četvrte Noći muzeja u Novom Sadu. Više od 80 programa na 47 lokacija zabeleženo je 120 hiljada poseta. Najposećenija lokacija bio je Muzej Vojvodine gde...
Knjige i časopisi
Galerija savremene likovne umetnosti Niš je osnovana 9. juna 1970. kao prva samostalna ustanova te vrste na području centralne Srbije. Galerija je tokom svog dosadašnjeg postojanja imala obimnu aktivnost na različitim ...
Intervju
Edvard Lusi Smit posetio je Jugoslaviju u septembru mesecu, na poziv i u pratnji svoga prijatelja slikara Radovana Kragulja. Kragulj je ove jeseni otvarao izložbe u domovini - u Beogradu i u Novom Sadu. Gospodinu Edvardu Lusi Smitu, ovo je bila prva...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom