CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 04
Digital Art 01
Videomedeja 12
Videomedeja 14
Terra 28
Dunavski dijalozi 08
Dunavski dijalozi 03

Tatjana Ljubisavljević - Slike Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageLikovni salon Kulturnog centra, Novi Sad. 1999.
Bez obzira na širok opseg upotrebljenih materijala i postupaka - sve ostalo je ipak novo i specifično, na smom izmaku generacija koje su na naročiti način uvele novu interpretaciju i interes za figuralno slikarstvo, tokom devedesetih.



Mada je na prvi pogled ustrojstvo slike koju radi Tatjana Ljubisavljević u krugu sada već klasična relacija podloge i površine, sa težnjom da se, bez obzira na širok opseg upotrebljenih materijala i postupaka, od ovlašnih, skicuoznih naznaka, do pastuoznih, gusto slikanih partija, sazdane složena i protegnuta vizuelna misao, u otvorenom diskursu - sve ostalo je ipak novo i specifično, na smom izmaku generacija koje su na naročiti način uvele novu interpretaciju i interes za figuralno slikarstvo, tokom devedesetih. Po onome što u prvom, fizičkom sloju, ova slika donosi, evidentno je delikatno naslojavanje slobodno geometrijski sučeljenih pravougaonih ili pak nepravilnih partija, koje tvore fleksibilni ritam od jedne do druge ivice, sa težnjom da kompletna situracija ne gravitira ka centru, već da preraste u sugestiju otvorenosti i, reklo bi se, većeg kontinuuma i beskonačnosti. To se iskazuje iu manjim radovima na papiru koji jesu dovršena i završena dela, ali mogu da se uzmu kao konkretni projekti za slike većeg, reprezentativnog galerijskog formata. U hromatskom ključu, ili pak tonalitetu gde dominiraju sive, zelene i kobalt osnove, i ponegde akcenat crvene, violet ili oranž boje, organizacija je bezmalo apstraktna, i kreće se ka slobodno sazdanim konfiguracijama, kakve su dominirale evropskim slikarstvom u vremenu modernizma generacije šezdesetih, kao kod Poljakova ili De Stajla, dok bi se, pak, u detaljima koji uključuju kolažne postupke ili diskretni letrizam, slutio eho Dade, ili pak grafita, svih onih struja koje su, manje ili više provokativno, sledile ideje stvaranja jednakosti između umetnosti i života. Tatjana Ljubisavljević, pak, gradi jednu složenu, sofisticiranu sliku, i udeo estetizacije i uvođenja veoma složenih, delikatnih procedura komponovanja i usaglašavanja je takav, da ne pristaje samo na kretanje u jednom smeru, ili pak ne podleže onoj vrsti isključivosti, koja pod plaštom trenda zagovara, makar kako sugestivno i argumentima podvučeno bilo, jednosmerno jednoumlje. Ovo tipično urbano slikarstvo, diskretno i pomalo nepatvoreno čedno, otvara raspone i, u klimi postmodernih ili pak obnovljenih modernih diskusija nalazi svoju poziciju.

Dušan Đokić,
likovni kritičar 


Tatjana Ljubisavljević je rođena 1974. godine. Diplomirala je na Akademiji umtnosti u Novom Sadu na slikarskom odseku u klasi profesora Milana Blanuše. Kod istog profesora se nalazi na postdiplomskim studijama. Član je ULUS-a.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odabrao je umetnike koji će...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
Napori Galerije Matice srpske su ujedinjeni u namerama koje pozivaju u svoje okrilje svakog ko...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić svoj umetnički izraz nalazi u proširenom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Nakon Beograda, Galerija Matice srpske predstavila je od 13. novembra 2015. do 9. januara 2016. godine izložbu "Albreht Direr i njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" koja je gostovala zahvaljujući saradnji tri...
Knjige i časopisi
Monografija je objavljena u okviru programa izdavačke delatnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i pruža mogućnost novog i drugačijeg iščitavanja rada Emerika Feješa u kontekstu umetnosti dvadesetog veka u Vojvodini.
Intervju
Slikar i grafičar Petar Ćurčić unutar Likovnog kruga stvara od 1966. godine, kada je na korišćenje dobio tavanski prostor zgrade topovnjače Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pet godina kasnije, seli se u atelje u blizini Akademije...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom