CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
vladimir dimovski

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks

Noć muzeja 2007
Terra 26
Terra 28
Noć muzeja 2010
Noć muzeja 2009
Digital Art 02
Digital Art 05

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 33 - 48 Štampaj E-pošta
(4 glasanja)

ImageNOVI SAD. U Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 48: Video umetnost Brita Banklija, autora iz Novog Zelanda

Image

Novozelandski video umetnik Brit Bankli školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama na nekoliko univerziteta umetnosti, a uz video art bavi se i skulpturom, prostornim instalacijama, arhitekturom i objektima u javnom prostoru. Njegovi video radovi odišu strahom od apokalipse, metaforama i svojevrsnom podsticajnom ironijom. U svom postupku koristi dokumentarne snimke i kompjutersku animaciju, koje kombinuje na poseban i efektan način da bi upozorio na sveopštu svetsku krizu. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih Banklijevih video radova. O ovoj onlajn video galeriji i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 20. jun 2013. u 19 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

47

Program broj 47:  Video radovi sa Lutajuće veb televizije

Image

"Lutajuća veb televizija" je internet projekat belgijske video umetnice Tamare Lai.  Od 1993. ona se okrenula digitalnoj i medijskoj umetnosti, kompjuterskoj grafici, videu, internetu, pisanju interaktivne proze i poezije, i jedan je od pionira net arta. Umetnički video radovi u ovoj onlajn galeriji različitih autora iz više zemalja sveta mahom su eksperimentalnog tipa sa izražajnim elementima boje, pokreta i zvuka. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih video radova sa "Lutajuće veb televizije". O ovoj onlajn video galeriji i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 6. jun 2013. u 19 sati, Američki kutak.

46

Program broj 46: Video umetnost Alberta Merina, autora iz Španije

Image

Španski video umetnik Albert Merino, rođen 1979, u svojim radovima kombinuje svet mistike, fantastike i civilizacijskih arhetipa. Simboličnim i alegorijskim scenama iz svakodnevice uz veoma veštu upotrebu digitalne tehnike kojom postiže snažne efekte uverljive fantazmagorije, gledaoca vodi kroz stalno nove enigme i arhetipske situacije. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih Merinovih video radova. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 30. maj 2013. u 19 sati, Američki kutak.

45

Program broj 45: Video umetnost Ulu Brauna, autora iz Nemačke

Image

Nemački video umetnik Ulu Braun (1976) u svojim radovima bavi se apsurdima savremene civilizacije. Na principu animiranog kolaža video snimaka i medijskih fotografija stvara duhovite i angažovane celine u kojima svet reklama, zabave, novih tehnologija i militarizma stavlja pod kritičku lupu. On često svoje radove postavlja u galerije u obliku video instalacija velikih dimenzija, kao projektovane video lupove preko čitavog zida. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih Braunovih video radova. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 9. maj 2013. u 19 sati, Američki kutak.

44

Program broj 44: Radovi sa Video festivala Miden u Grčkoj

Image

Međunarodni video festival "Miden" održava se u grčkom mestu Kalamata i bio je prvi te vrste u otvorenom javnom prostoru u zemlji 2005. kada je osnovan. Osnovao ga je i vodi tim grčkih sevremenih umetnika, a funkcioniše kao nezavisna i neprofitna organizacija. Moto festivala je "počni od nule" (miden na grčkom znači nula), a cilj mu je razvoj video i medijske umetnosti u Grčkoj i na međunarodnom planu. Publika će imati priliku da vidi izbor radova sa ovog festivala. O video festivalu "Miden" i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 25. april 2013. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

43

Program broj 43: Video umetnost Andersa Veberga

Image

Švedski video umetnik Anders Veberg (1968) bavi se ekperimentalnim filmom, muzikom i video instalacijama. U svojim video radovima, najčešće snimanim mobilnim telefonom, slojevito kombinuje prizore iz svakodnevice, ali na takav način; koristeći filtere za boju i kontrast, promene brzine, da oni deluju kao snoviđenja. Posebnu vrednost čini muzika, koja je najčešće njegovo delo, tako da gledanje Vebergovih kratkih videa predstavlja poseban estetski doživljaj. O umetniku i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 4. april 2013. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

42

Program broj 42: Karneval elektronske kreativnosti iz Indije

Image

Indijski "Karneval elektronske kreativnosti" je međunarodni susret stvaralaca koji se odvija kroz prezentacije, performanse i video projekcije. Održava se sredinom februara u mestu Kumaons, na privatnom posedu od 250 hektara očuvane prirode, što učesnicima i publici pruža poseban doživlјaj. Naša publika će imati priliku da vidi odabrane video radove sa festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 21. mart 2013. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

41

Program broj 41: Video sa međunarodnog festivala elektronskog jezika "Fajl"

Image

Međunarodni festival elektronskog jezika "Fajl" (File) u Sao Paolu, Brazil, osnovan 2000. godine, najveći je festival umetnosti i tehnologije u Latinskoj Americi. On prikazuje stvaralaštvo u oblasti digitalne kulture u kategorijama elektronskog zvuka, interaktivne umetnosti i digitalnog videa, uz prateće radionice, izložbe i simpozijume. Publika će imati priliku da vidi odabrane video radove iz bogate arhive ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 7. mart 2013. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

40

Program broj 40: Metafizički video Aleksandra Isaenka

Image

Aleksandar Isaenko, video stvaralac iz Ukrajine, u svojim radovima eksperimentiše kako u formalnom tako i sadržinskom smislu. Gotovo u svakom radu nalazi novi, drugačiji formalni pristup, značajan akcenat čini muzika, a teme su mu vezane za aspekte mentalnog, emocionalnog i ezoterijskog u lјudskom biću. Rođen je 1976, živi i stvara u Odesi, a uz video bavi se slikarstvom i fotogarafijom. O Aleksandru Isaenku i njegovim prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 21. februar 2013. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

39

Program broj 39: Radovi sa 25. međunarodnog video festivala u Marseju, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" u Marseju, Francuska, održan je krajem prošle godine dvadeset peti put. Festival je okupio stotinak umetnika iz oko pedeset zemalјa, sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadržao je i multimedijalne koncerte, performanse i video instalacije. Karakteristika ovog festivala je da nakon održavanja u Marseju tokom  godine putuje širom Francuske kao i u druge zemlјe sveta. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Četvrtak, 7. februar 2013. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

38

Program broj 38: Međunarodni Striming festival iz Haga, Holandija

Image

Međunarodna smotra nezavisnih stvaralaca audio-vizuelnih medija "Striming festival" održava se jednom godišnje u holandskom gradu Hagu. Na njemu učestvuju umetnici iz čitavog sveta. U ovom programu publika će imati priliku da vidi izbor nekih od najboljih video ostvarenja sa festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Sreda, 30. januar 2013. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

37

Program broj 37: Video stvaralaštvo Žan-Fransoa Magrea, Francuska

Image

Francuski video umetnik Žan-Fransoa Magre iz Tuluza najčešće inspiraciju nalazi u svakodnevnoj stvarnosti, a zatim snimljeni materijal tretira na veoma različite načine. Često je to samo ređanje kratkih kadrova, koji svojom simbolikom ili kontrastima sugerišu autorsku poruku. Ili snimljeni mateijal propušta kroz digitalne filtere, postižući efekte od nadrealnog do apstrakcije. O odabranim radovima Žan-Fransoa Magrea govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 17. januar 2013. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

36

Program broj 36: Video performansi sa njuroškog internet portala Videoart net

Image

Video perfoemansi su zamena za žive nastupe umetnika pred publikom. Performans kao najneposrednije dejstvo umetnika na gledaoca i u svom video obliku, propušten kroz digitalnu kameru i elektronske filtere, zadržava tu svoju neposrednost i direktnost, koja za rezultat ostavlja snažan utisak. Onlajn portal za savremenu video umetnost "Videoart net" sa sedištem u Njujorku u svojoj arhivi čuva na stotine video performansa autora iz čitavog sveta. Publika će imati prilike da vidi izbor najzanimljovijih dela iz ove zbirke. O video performansu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 20. decembar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

35

Program broj 35: Trenuci videa 2012, međunarodni video festival u Marseju

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" (Instants video) u Marseju, Francuska, održan je u novembru ove godine dvadeset peti put. Festival je okupio stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja, sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadržao je i multimedijalne koncerte, performanse i video instalacije. Karakteristika ovog festivala je da nakon održavanja u Marseju do kraja godine putuje širom Francuske kao i u druge zemlje sveta. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Utorak, 11. decembar 2012. u 20 sati, Likovni salon Kulturnog centra.

34

Program broj 34: Video umetnost Aleksandra Isaenka, autora iz Ukrajine

Image

Aleksandar Isaenko, video stvaralac iz Ukrajine, u svojim radovima eksperimentiše kako u formalnom tako i sadržinskom smislu. Gotovo u svakom radu nalazi novi, drugačiji formalni pristup. Značajan akcenat čini muzika, a teme su mu vezane za aspekte mentalnog, emocionalnog i ezoterijskog u ljudskom biću. Uz video, bavi se slikarstvom i fotogarafijom. O ovom autoru i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Utorak, 27. novembar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

33

Program broj 33: Sa ovogodišnjeg kelnskog onlajn fistivala "CologneOFF"

Image

Ovogodišnji međunarodni onlajn video festival "CologneOFF" sa sedištem u Kelnu, Nemačka, nosi naslov "Pomeranje kontinenata - ljudska prava, sećanja, identitet" i na njemu učestvuje oko stotinu umetnika iz čitavog sveta. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih radova sa ovog festivala. O Festivalu i prikazanim radovima govori Andrej Tišma. Četvrtak, 8. novembar 2012. u 20 sati, Klub "Tribina mladih" na 2. spratu.

 

Comments 

 
0 # slavica stulic 2013-04-03 14:40
Bilo bi lepo da omogućite široj javnosti da čuje-vidi Vebergove spotove. Pozdrav.
Reply | Reply with quote | Quote
 
 
0 # Weberg 2013-06-18 16:51
Evo linka na stotinak Webergovih video radova pa uživajte
https://vimeo.com/weberg
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2017
Pregledajte video kanal Art magazina
Posetite Art magazin Video kanal

Izbor godine
Novi Sad 2021
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Centar Pompidu je priredio retrospektivnu izložbu Jim Dine-a,...
BEOGRAD. Umetnički prostor U10 predstavlja od 22. marta do 5. aprila 2018. slike Nemanje Nikolića...
NIŠ. Izložba "Mladi 2018" biće odtvorena 30. maja 2018. u Galeriji Filip Moris...
GORNJI MILANOVAC. Bijenale se održava od 21. aprila do 30. juna 2018. Na 14. Međunarodnom...
Reklama
Povezani sadržaji
Art magazin podržava
Grad Novi Sad, Gradska uprava za kulturu
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
Iz arhive art događaja
Galerija SANU, Novi Sad. 17 - 30. septembar 2008.
Poznati novosadski slikar Petar...
Salon Narodnog muzeja, Zrenjanin. 28. januar - 28. februar 2010.
Izložba obuhvata oko...
Likovni salon Kulturnog centra, Novi Sad. Maj - Jun 2004...
Galerija KIC "Lukijan Mušicki", Temerin. 27. avgust - 9. septembar 2010.
Salon Narodnog muzeja, Zrenjanin. Jun - jul 2006. Zbirka strane umetnosti, Novi Sad. Jul -...
Srpsko narodno pozorište (Klub "Trema"), Novi Sad. Jun 2006.
Četiri...
Likovni salon Kulturnog centra, Novi Sad. Maj 2005.
Autorka nam je...
Reportaže
  • ImageNi kiša nije sprečila hiljade ljubitelja umetnosti i zabave da posete lokacije četvrte Noći muzeja u Novom Sadu. Više od 80 programa na 47 lokacija zabeleženo je 120 hiljada poseta. Najposećenija lokacija bio je Muzej Vojvodine…
Knjige i časopisi
  • ImageNekoliko puta sam spremajući ovaj broj časopisa saradnicima i sagovornicima umesto reči bibliografija Gradine upotrebio reči biobibliografija Gradine i biografija Gradine.  Ovi lapsusi su me naveli na razmišljanje koliko život časopisa liči na život čoveka? Likovni…
Intervjui
  • ImageKaže se: Svet je onakav kakav smo naučeni da vidimo. Ova tvrdnja vredi za najveći broj ljudi koji se mire gotovo sa svim što im se nasuče u život. Ali, uvek se nađu neki pripadnici u…
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2018. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Bulevar Oslobođenja 145/123
Mobilni telefon: 063 888 0 860

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom