CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2013
Terra 25
Noć muzeja 2007
Terra 28
Dunavski dijalozi 01
Videomedeja 14
Dunavski dijalozi 08

Sponzor rubrike
Časopis "Gradina" (Niš), broj 48-49/2013 Štampaj E-pošta
(8 glasanja)
ImageOvu svesku Gradine urednički posvećujem Zdenku Hlavačeku, rano preminulom prijatelju iz detinjstva. Mislim da bi ga radovalo da može da vidi kako me snovi koje smo delili u detinjstvu o promeni sveta u bolji i pravedniji nisu napustili.Image

Jedna mala lična utopija: rumunska sreća

ImageBilo je to u "zlatno" vreme bespogovorne Titove vlasti, samoupravnog socijalizma i Jugoslavije, lidera nesvrstanosti. Jedna mala grupa belocrkvanskih srednjoškolaca bila je na razmeđi reformi obrazovanja koju je sproveo Stipe Šuvar i koji je ukrstio stare, stroge i elitne gimnazije i pragmatične "škole učenika u privredi" i napravio nefunkcionalnu papazjaniju koju je nazvao "usmereno obrazovanje". Zdenko, Marko, Steva, Jani, Gordana, dve Snežane i ja pretvorili smo astronomsku sekciju zaljubljenih u zvezde i vanzemaljce u kružok Heseovih sledbenika, igrača iskrenosti i mistične vere u dobrotu ljudi. Zdenkova i moja ideja bila je veoma jednostavna. Svi znamo istinu. Potrebno je samo da svi ljudi na svetu jednog istog dana, istog časa, izađu na ulice i time ubede političare, diktatore, generale i bogataše da su ratovi besmisleni, da neravnopravnost i siromaštvo nisu za ljude, da budućnost pripada nauci i umetnosti. Smislili smo metod  kako da organizujemo istovremeni izlazak celokupne ljudske populacije na ulice: pisanjem lančanih pisama po sistemu, kako smo to tada zvali, "rumunske sreće". Potrebno je samo da svako pošalje pismo poziva na izlazak na ulice na deset adresa. Proračunali smo da bi se vrlo brzo ovo pismo raširilo celom planetom. Uz utopističku veru da niko neće prekinuti lanac cirkularnih pisama i da se adrese neće mnogo ponavljati sve je trebalo da se obavi u devet koraka: 1)  8h10=80, 2) 80h10=800, 3) 800h10=8.000, 4) 8.000h10=80.000, 5) 80.000h10=800.000, 6) 800.000h10=8.000.000, 7) 8.000.000h10=80.000.000, 8) 80.000.000h10=800.000.000, 9) 800.000.000h10=8.000.000.000). Tih godina na planeti je bilo oko četiri milijardi ljudi. Dakle, ako bi svaki korak trajao nedelju dana civilizacijski izlazak na ulice mogao je da se zakaže već posle nešto više od dva meseca. Tada nije bilo interneta i morali smo da nesrećnim poštarima damo malo više vremena da raznesu sva ta pisma. Računali smo da će godinu dana biti više nego dovoljno za tu epopeju. O problemu proizvodnje tih pisama zaneseni jednostavnošću ideje nismo ni razmišljali.

Prihvatio sam se zadatka da napišem to inicijalno pismo poziva i ubrzo shvatio da to uopšte nije lako. Uz problem kako pomiriti zahtev da pismo bude jednostavno a ubedljivo, zatim kako izbeći zamke raznih podela (ideoloških, religijskih, obrazovnih...) i na kraju kako mu dati umetničku i iskrenu formu, javio se i problem prevoda na druge jezike. I dok sam ja tako mozgao nad tim prvim pismom naš kružok je počeo lagano da se osipa. Devojke su otišle s nekim starijim momcima, Zdenko se od zakletog nepušača preobratio u strastvenog pušača, studije su nas raštrkale u Suboticu, Beograd i Niš. Naše bezbrojne noći preslušavanja albuma (Pink Floyd, Tangerine Dream, Žan Mišel Žar, Majk Oldfild...), beskrajnih razgovora o filozofiji, biologiji, vremenu, umetnosti, kosmosu i Deliblatskoj peščari, izgradnje teleskopa, fotografisanje zvezda,  svele su se na retke trenutke tokom letnjeg raspusta. Kasnije je Steva postao kum Marku, Jani je postao moj kum, Steva se odselio s porodicom za Australiju a ja ostao u Nišu.
I eto nas tu gde smo. Život je na nama ostavio tragove i brzo izbrisao našu naivnu zanesenost. Nismo uspeli da pokrenemo "lavinu" promene sveta, ali smo bar jedno vreme intenzivno živeli san o promeni i ostvarili prijateljstvo koje nas i dan danas nadahnjuje.

Knjiga promene

U svetu koji od nas zahteva neprestanu borbu za samoodržanjem, prepušteni civilizacijskoj stihiji ne umemo da se zaustavimo i pogledamo oko sebe, kuda plovi naš brod, kakve ga crne vode zapljuskuju. Jedna od najstarijih knjiga na svetu, sadrži intuitivnu mudrost koja je više nego potrebna modernoj civilizaciji. Čitali smo i prečitali.

"Kad ode Sunce, dolazi Mesec; a kada ode Mesec, dolazi Sunce. Sunce i Mesec se smenjuju, i tako nastaje svetlost. Kada ode zima, dolazi leto: a kada ode leto, dolazi zima. Zima i leto se smenjuju, i tako se godina dovršava. Ono što odlazi skuplja se; ono što dolazi širi se. Skupljanje i širenje deluje jedno na drugo, i tako nastaje ono što je povoljno." (Ji đing, deset krila, knjiga promene, Tabernakl, 2005, str 52).

Veliki su problemi s kojima je suočen svet. Izgledaju nerešivi. Pojedinac, zagledan  u taj neprelazan zid, obhrvan je utiskom da mu je nemoguće išta da učini za ovaj svet. Svaka promena koja nije u sklopu velikih sila, vojnih i političkih, velikih korporacija koje diktiraju trendove, kreatora finansijskih proizvoda, u najboljoj verziji čini se naivnom i glupom.

Ipak, poslednjih godina u svetu se pojavljuju pokreti koji nisu uskopolitički, partijski i uskonacionalni, a promovišu ideje društvene promene, borbe za ravnopravnost i ekologiju. Gradina je prethodnih godina ustupala prostor za predstavljanje fizizma, kulturkampfa, antiglobalizma, kulturdžeminga... Podržavajući taj duh otvorenosti za nove ideje Uredništvo u ovoj svesci predstavlja "Venus projekat", "Pokret u duhu vremena", zatim osvrt na manifestaciju "100.000 pesnika za promene" kroz učešće niških kreativnih snaga. Kao dodatak ovom krugu objavljujemo i tekstove sa okruglog stola održanog na Sićevačkoj književnoj koloniji a koji je bio posvećen multikulturalizmu.

Na kraju ovog obimnog dvobroja, strip portret Vladimira Krstića Lacija završavamo originalnim do sada neobjavljenim stripom.

Image
Zoran Pešić Sigma
glavni urednik

Sadržaj


Reč urednika

Zoran Pešić Sigma Promena

Venus projekat
(Izvan utopije)
Priredio srpski tim Venus projekta: Ana Anastasijević, Bojan Milutinović i Miroslav Nevidovčić (Prevod s engleskog Maja Pešić)

I Izvan utopije, II Projektovanje budućnosti, III Razgovori sa Žakom Freskom


Pokret u duhu vremena

(Obnova svesti o nužnosti promene)
Priredio srpski tim Pokreta u duhu vremena (Prevod s engleskog Dejana Maličević)

Čarls Robinson Ko je Piter Džozef? (Razgovor sa Piterom Džozefom), Dušan Jovanović Pokret u duhu vremena i ostali društveni pokreti, Gordana Belocić Istorijat Cajtgajst pokreta u Srbiji, Miljana Stojiljković Sto hiljada pesnika za promene, Bočkor Nikola Negativni kontekst utopije u današnjem društvu, Nenad Milijašević Ekonom i ja, Nikola Kucin Resursno bazirana ekonomija kao oaza u pustinji monetarizma, Srđan Rokvić Socijalni aspekti razvoja ličnosti, osvrt na prošlost i pogled u mogućnosti budućnosti, Gordana Belocić Obrazovanje za bolje društvo

100.000 pesnika za promene

Zoran Pešić Sigma Iskrenost - tajno pesničko oružje, Stevan Bošnjak Fizistička himna, Stevan Bošnjak Bukvar za pantrope, Saša Dimitrijević Homo ludens: Fly-leaf četiri decenije posle cenzure

Književna kolonija Sićevo

Dragan Velikić Sićevo je moja duboka slika, Dragan Velikić Knjige, gradovi, Stana Dinić Skočajić Čitanje drugih u slavu multikulturalnosti (Privatna istorija čitanja), Dragan Todorović Dileme i granice politike multikulturalizma, Milica Živković O multikulturalizmu, Milena Kostić Kulturni identitet srpske dijaspore u Kanadi, Ljiljana Orelj Multikulturalnost kao nametnut stil života

Strip portret: Laci

Marko Stojanović Male tajne velikog majstora, Branislav Miltojević Srpski vestern – između Nemaca i partizana, kaubojaca & Indijanaca, Zlatibor Stanković Elementarno, dragi moj okultise!, Pavle Zelić Igra senki na oštrici, Marjan Milanov Šerlok Holms protiv londonskih vampira, Predrag Stanković Proviđenje na privremenom radu u Francuskoj, Anita Krstić Kreativnošću protiv konformizma, Vladimir Krstić Laci i Marko Stojanović, Cross to bear

Beleške o autorima

 

Comments 

 
+1 # igor 2014-01-30 02:49
Naručio bih ovaj stari broj magazina Gradina br. 48/49 ako je ikako moguće. I koja je cena ako može. Hvala.
Reply | Reply with quote | Quote
 
 
+1 # Luka Salapura 2014-01-30 22:28
Obratite se redakciji časopisa Gradina. Njihovo sedište je u Nišu. Ukoliko oni nemaju, javite se Art magazinu. Imamo jedan primerak.
Reply | Reply with quote | Quote
 
 
+2 # Zoran 2014-02-04 11:57
Možete poručiti primerak telefonom na broj redakcije 018 536 200 ili mejlom . Cena je 500 din. + PTT. Ima još desetak primeraka.Inače, pdf ovog broja možete skinuti na sajtu http://thevenusproject.com/extras/blog/100-tvp-is-spotlighted-in-serbia-s-gradina-magazine klikom na fotografiju korica.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama
22.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Inspirisani Francuskom - Grupna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš predstavlja od 5. do 30. marta 2024, u prostoru Oficirski dom, Međunarodno bijenale...
APATIN. Galerija "Meander" predstavlja od 23. aprila do 6. maja 2021. slike Anđelije Roglić (1980, Raška). Diplomirala je na...
BEOGRAD. Nakon odlaganja zbog epidemije, galerija Udruženja likovnih umetnika Srbije predstavlja od 22. maja do 2. juna 2020. zajedničku izložbu...
NOVI SAD. Galerija Matice srpske predstavlja od 23. aprila do 4. jula 2021. izložbu "Identitet(i) - Predstave žena u srpskom slikarstvu...
NOVI SAD. Američki kutak u Novom Sadu predstavlja od 4. do 25. avgusta 2022. godine 8. Art Links, međunarodnu umetničku razmenu, ovoga puta između ...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U Muzeju Orsay održava se izložba pod nazivom "Izvan...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
BEOGRAD. Povodom uspeha Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, čije su fotografije postale deo...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
"Život je kompozicija različitih tonova i ritmova koja nas vodi u vrtlog radoznalosti, ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Široko priznata kao jedna od najvažnijih zbirki moderne i savremene umetnosti i dizajna u svetu, zbirka Stedelijka obuhvata više od 90.000 radova iz perioda od 1870. do danas, a uključuje slikarstvo, vajarstvo, film i video, ...
Knjige i časopisi
Obična sunca od peska su naivna, ogromna i brbljiva. I noću su očigledna. Ako kolutam očima brzo u smeru okretanja kazaljke mog ručnog sata (marke Raketa) lako u tami razaznajem i njihove smušene pege. Daleko od dobre...
Intervju
Izložbom u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog napravila je ključni iskorak u svom radu: remek-dela kolekcije srpskog diplomate, birana i sakupljana sa istančanim ukusom, vizijom i strašću, prvi put su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom