CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 24
Noć muzeja 2020
Videomedeja 11
Videomedeja 19
Videomedeja 12
Noć muzeja 2011
Videomedeja 15

Maria Balea - Slike Štampaj E-pošta
(7 glasanja)
ImageLikovni salon Kulturnog centra, Novi Sad. Novembar 2005.
U potrazi i promišljanjima u svojoj slici, autorka dolazi do ritma, do apstraktne konstrukcije, ponavljanja tonova kolorita. Kompozicija slike zasnovana je na relativnosti oblika, na promenljivosti njihovih uzajamnih veza i na pojedinačnoj promenljivosti svakog oblika.



Vizuelna terminologija slikarskog izraza umetnice Marie Baleae građena je i definisana na relaciji konkretno-apstraktno, intuitivno-racionalno, introvertno-ekstravertno. Pikturalna poetika i likovni izraz formulisani su tako da su rasterećeni i "očišćeni" od bilo kakve izlišne naracije. Postoji samo nagoveštaj da autorka bazično polazi od realnog i predmetnog, da bi kroz stvaralački proces na kraju došla do materijalizovane asocijativno-apstraktne forme.

Naglašena ekspresivnost se isčitava ne isključivo kao sopstveni instiktivni izraz unutarnjeg duha i senzibiliteta. Maria Balea svoju ekspresiju dovodi, suprostavlja i sučeljava sa okruženjem i vremenom u kome stvara. Autorku ovih slika na stvaralačku akciju zasigurno navode sopstveni proživljeni doživljaji. Istovremeno je prisutna stvarnost i beg od stvarnosti, osećaji izazvani stavrnošću i njenim reflektovanjem na ideju i izraz.

Fenomen materije je ono na šta se autorka u svom radu izuzetno koncentriše, čineći na jedan način osvrt i vraćanje tradiciji, nadovezujući se na iskustva enformela određenim postupcima - interesovanjem za materiju, za strukturu. Prisutna gestualnost, smeli i široki gest i spontani potez četke, rasipanje boje, povremeni dripping - elementi su koji grade bogatu i razuđenu formu. Njima su izražena unutrašnja duhovna, psihička stanja, vizije i predstave. U nužnosti za samoizražavanjem, nameće se duhovnost kroz borbu, bol, patnju, sećanja, nadu... Osećanja poput straha, radosti, tuge kao iskušenja ugrađena u umetnički čin postaju sadržaj slike.

U potrazi i promišljanjima u svojoj slici, autorka dolazi do ritma, do apstraktne konstrukcije, ponavljanja tonova kolorita. Kompozicija slike zasnovana je na relativnosti oblika, na promenljivosti njihovih uzajamnih veza i na pojedinačnoj promenljivosti svakog oblika. Kombinovanjem redukovanja i dopunjavanja Maria Balea, uvek iznova, formuliše različite mogućnosti lajtmotiva za kompoziciju oblika.

Posebno je karakterističan način na koji umetnica gradi dinamiku svoje slike - najčešće se osnovna pravougaona ili kvadratna forma razbija na dve ili više manjih celina kojima je kolorit spona i na taj način se prostor slike produbljuje. Detalj je razoren i približen opštoj atmosferi i organizaciji slike. Naslikana površina nije glatka, prisutni su tragovi borbe, izražena je dramatika. Prisutno je redukovanje, deformacija, ekstenzivnost i uticajna simbolika.

Vođena uglavnom sopstvenom intuicijom, a u manjoj meri i racionalnim poimanjem stvarnosti, Maria Balea istražuje, preispituje i proverava sebe, tragajući za novim sadržajima, utočištem i razrešenjem dilema.

Slađana Varagić


Maria Balea (1962, Feleacu, jud Cluj - Rumunija). Diplomirala na The Visual Art Academy "Ion Andreescu", Cluj - Napoca, 1994, odsek grafika u klasi profesora Ioachim Nica. Član je "Union of the Fine Arts" Romania od 1999. godine (organak u Aradu). Izlagala u zemlji i inostranstvu. Učesnik kolonija i simpozijuma.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej moderne umetnosti u Parizu priredio je retrospektivnu...
U Muzeju istorije Jugoslavije, baštiniku nasleđa jugoslovenskih umetničkih i...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Milorad Mića Mihajlović, jedan od najzaslužnijih novosadskih slikara, rođen je u Kraljevu 1936....
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Vila Olmo, Komo (Italija). 23. mart - 15. jul 2007. godine
Izložba obuhvata dela francuskih i drugih evropskih umetnika 19. i prve polovine 20. veka. Od Koroa, Onorea Domijea i Ežena Budena preko Edagara Dega, Renoara, Kloda Monea,...
Knjige i časopisi
Dragi i poštovani čitaoci, pred vama je sveska časopisa Gradina koja u "Novoj seriji" nosi broj 50-51. Ova jubilarna Gradina zbog tehničkih i finansijskih razloga neoprostivo kasni. Nadamo se da će obimom i kvalitetom sadržaja...
Intervju
Bull.Miletic je naziv umetničkog para koji čine Synne BULL (Norveška) i Dragan MILETIĆ (Srbija). Umetnički par su osnovali u San Francisku 2000. godine. Žive i rade u Oslu i San Francisku. Intervju je nastao nakon art angažmana umetničkog...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom