CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 08
Videomedeja 21
Videomedeja 12
Videomedeja 16
Videomedeja 23
Digital Art 01
Digital Art 09

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 49 - 64 Štampaj E-pošta
(9 glasanja)

ImageNOVI SAD. U Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 64: Radovi sa moskovskog video festivala "Sada i posle"

Image

Međunarodni video festival "Sada i posle" održava se u Moskvi od 2011. godine, a usmeren je na predstavljanje, razvoj i podsticanje ruske i međunarodne video umetnosti. Do sada je održavan u moskovskom Muzeju moderne umetnosti, a obuhvata video projekcije i umetničke video instalacije. Osnivačica festivala je ruska umetnica i kustoskinja Marina Fomenko. Publika će imati priliku da vidi neka od najzanimljivijih video ostvarenja sa ovog festivala. O ovom festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 27. februar 2014. u 19 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

63

Program broj 63: Video umetnost austrijskog autora Rajnholda Bidnera

Image

Rajnhold Bidner je austrijski umetnik rođen u Salcburgu, gde je završio studije multimedijalnih umetnosti, a zatim u Škotskoj studije animacije i elektronskih medija. Od 2002. radi na festivalu Ars elektronika u Lincu, a od 2006. kao samostalni umetnik u oblasti videa, fotografije, animacije i medijske umetnosti. U Salcburgu gde danas živi predaje medije na Univerzitetu za primenjenu nauku i tehnologiju, a nastavlja svoja istraživanja u vizuelizaciji muzike, performansu i videu. U njegovim radiovma naglašena je transformacija realnosti pomoću digitalne tehnologije. Publika će moće da vidi izbor najzanimljivijih Bidnerovih video ostvarenja. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 13. februar 2014. u 19 sati, Američki kutak.

62

Program broj 62: Radovi sa kiparskog "Festivala u pokretu"

Image

"Festival u pokretu" osnovan je 2012. godine, a održava se pri Umetničkom odseku Evropskog univerziteta u Nikoziji, na Kipru. Ima za cilj okupljanje profesionalnih umetnika, autora na početku karijere i studenata, kojima je zajedničko bavljenje pokretnim slikama. Obuhvata radove iz oblasti grafičke animacije, videa, dokumentarnog i kratkog filma, kao i predavanja i radionice. Naša publika će moće da vidi neka od najzanimljivijih video ostvarenja sa ovog festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 30. januar 2014. u 19 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

61

Program broj 61: Video umetnost australijskog autora Skota Morisona

Image

Skot Morison je australijski umetnik zvuka i videa, a njegovi nastupi obuhvataju performanse, galerijske instalacije i festivalske video projekcije. Njegov glavni opus nosi naslov „Balade tihog horizonta“ kojima veliča australijske ruralne predele. U njima istražuje i izdvaja prirodne pojave, ritmički meditira o mestima i reinterpretira poznata iskustva, pretvarajući ih u nova, putem imaginacije. Publika će moće da vidi izbor najzanimljivijih Morisonovih video ostvarenja. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 16. januar 2014. u 19 sati, Američki kutak.

60

Program broj 60: Iz kolekcije distributera videa i medijske umetnosti HAMACA

Image

Neprofitni španski distributer videa i medijske umetnosti "HAMACA" ima za cilj da umetničke video radove učini dostupnim što većem broju pojedinaca i institucija. Pruža usluge kako publici tako i umetnicima u promociji i cirkulaciji njihovih radova, stvarajući im na taj način bolje uslove za kreativni rad. Publika će moće da vidi neka od najzanimljivijih video ostvarenja iz ove kolekcije. O kolekciji i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 26. decembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

59

Program broj 59: Video umetnost američkog autora Majkla Robinsona

Image

Majkl Robinson (1981) je filmski i video umetnik iz Sjedinjenih Američkih Država koji istražuje zadovoljstva i opasnosti posredovanog iskustva, krećući se između humora i straha, nostalgije i prezira, ekstaze i histerije.U svom radu koristi nađene filmske materijale, neobične rezove, vizuelne i zvučne efekte. Njegovi radovi prikazani su na samostalnim i grupnim izložbama i na brojnim festivalima, u muzejima i galerijama, uključujući Vitni bijenale, njujorški, roterdamski i londonski filmski festival. Publika će videti neke od najzanimljivijih video radova ovog autora. O umetnku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 12. decembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

58

Program broj 58: Radovi sa australijskog video festivala "Kanali"

Image

"Kanali", australijski video art festival, održan je prvi put u Melburnu od 18. do 21. septembra 2013. Na njemu su prikazani savremeni video radovi iz Australije i čitavog sveta. Osim projekcija videa stotinak autora, festival je sadržao i performanse, radionice, forume i desetodnevnu izložbu. Naša publika će moće da vidi neka od najzanimljivijih video ostvarenja sa ovog festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 21. novembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

57

Program broj 57: Video umetnost Tese Garland, autorke iz Londona

Image

Britanska video umetnica Tesa Garland stekla je obrazovanje u oblasti skulpture i dugi niz godina izlagala je umetničke instalacije, čiji je elemenat ponekad bio video. U poslednjih nekoliko godina potpuno se posvetila video umetnosti. Najviše je, kako kaže, inspirišu filmovi naučne fantastike iz 50-ih i 60-ih godina gde je vidljiv tehnički postupak njihove konstrukcije. Svojim radovima teži da dočara osećaj nemira i napetosti. Naša publika će videti neke od najzanimljivijih video radova ove autorke. O umetnici i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 7. novembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

56

Program broj 56: Internacionalni festival videa i kratkog filma "Shortz"

Image

Internacionalni studentski festival videa i kratkog filma "Shortz" iz Novog Sada postoji od 2010. i svake godine ima jednu zadatu temu, a druga je slobodna, po izboru autora. Tokom dva festivalska dana publika ima priliku da vidi brojne afirmisane  autore iz čitavog sveta, zajedno sa umetnicima koji su tek na početku karijere. Ovaj festival i izbor najzanimljivijih video radova sa njega predstaviće članovi organizacionog odbora Vukašin Šoć i Aleksandar Ramadanović, a program će voditi Andrej Tišma. Odloženo!

55

Program broj 55: Gostovanje Katedre za nove likovne medije Akedemije umetnosti u Novom Sadu i prezentacija odabranih video radova studenata

Image

Katedra za nove likovne medije pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu postoji od 2002. godine, a glavni predmeti su video umetnost, intermediajalna istraživanja i digitalna umetnost. Program ove katedre konstantno prati najnovija zbivanja na svetskoj umetničkoj sceni, a otvorena je za spoljnu saradnju i često ima gostujuće profesore iz regiona i sveta. U predstavljanju katedre i odabranih studentskih video radova učestvovaće šef Katedre Vladan Joler i stručna saradnica Isidora Todorović. Program će voditi Andrej Tišma. Četvrtak, 10. oktobar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

54

Program broj 54: Radovi sa njujorškog video festivala "Nulti region"

Image

Latino video festival "Nulti region" koji je ove godine drugi put održan u Njujorku, okupio je osamdeset šest učesnika koji žive ili su poreklom iz zemalja latinskog govornog područja; iz Latinske Amerike, Španije, Portugalije i Sjedinjenih Američkih Država. Manifestacija se održava u Centru "Kralj Huan Karlos I", pri Univerzitetu Njujorka, a naša publika će moći da vidi neke od najzanimljivijih video ostaverenja sa ovog festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 26. septembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

53

Program broj 53: Žan-Gabriel Perioa, autora iz Francuske

Image

Francuski video umetnik Žan-Gabriel Perio (1974) je tokom poslenjih petnaest godina usavršio sopstveni inovativni način stvaranja video radova fokusirajući se na preoblikovanje arhivske filmske građe. Uređivanje i preoblikovanje arhivskih pokretnih slika i fotografija čini osnovu njegovog stvaralačkog procesa, uz dodavanje zvukova i muzike. Njegove radove odlikuje snažan i emotivan pristup savremenim i istorijskim političkim temama. Naša publika će videti neke od najzanimljivijih video radova ovog autora. O umetniku i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 12. septembar 2013. u 19 sati, Američki kutak.

52

Program broj 52: Video umetnost Rosie Perez Belare, Buenos Aires, Argentina

Image

Rosio Perez Belara (1986) studirala je multimedijalnu umetnost i muziku u Buenos Airesu, Argentina, a videom se bavi od 2005. godine. Njena koncepcija video umetnosti je težnja ka iznenađenju u slici, gde prizori nisu puki odraz stvarnosti, već naprotiv, bekstvo od nje. Ona najčešće stvara u saradnji sa fotografom i video umetnikom Tomasom Utiljanom (1984), Čileancem koji takođe živi u Buenos Airesu. Publika će imati priliku da vidi neke od njenih najzanimljivijih video radova. O umetnici i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma.  Četvrtak, 29. avgust 2013. u 19 sati, Američki kutak.

51

Program broj 51: Radovi sa video festivala "Artskrin fest" u Švedskoj

Image

Video festival "Artskrin fest" koji se održava u gradu Orebro u Švedskoj koncipiran je kao mesto okupljanja i saradnje kustosa za video umetnost iz čitavog sveta. Kustosi koji vode određena video događanja ili festivale pozvani su da organizuju prezentacije radova po svome izboru. Uz projekcije video radova fastival sadrži i video instalacije, radionice pojedinih umetnika i teorijska predavanja kustosa. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih video radova sa poslednjeg "Artskrin festa". O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Petak, 16. avgust 2013. u 19 sati, Američki kutak.

50

Program broj 50: Video umetnost Ket Del Buono, autorke iz Njujorka

Image

Ket Del Buono je dete italijanskih doseljenika u Ameriku i odrasla je u Meridenu, Konektiket. Svoj prvi film u formatu "super 8"  snimila je već u svojoj jedanaestoj godini. Studirala je umetnost i film na više koledža, zatim se bavila fotografijom i filmom, da bi se poslednjih godina posvetila video umetnosti. Njeni video radovi, artikulisani u kritiku savremenog društva, uključuju performans, interaktivnost i humor, u cilju postizanja snažnijeg efekta na gledaoce. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih video radova Del Buonove. O umetnici i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 18. jul 2013. u 19 sati, Američki kutak.

49

Program broj 49:  Radovi sa ovogodišnjeg Atinskog festivala video umetnosti

Image

Atinski festival video umetnosti i novih medija postoji od 2005. godine, a cilj mu je što šire međunarodno okupljanje umetnika i publike. Promoviše i stimuliše sve oblike digitalne kreativnosti, i kroz multimedijalne programe putem izložbi, video projekcija, živih performansa i radionica prikazuje specifične karakteristike digitalnih medija, njihovog jezika i estetike. Publika će imati priliku da vidi neke od najzanimljivijih video radova sa ovogodišnjeg Atinskog festivala video umetnosti. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 4. jul 2013. u 19 sati, Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića predstavlja od 28. februara do 13. aprila 2024. godine izložba grafika pod...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš 2020. godine obeležava 50 godina postojanja i rada. Značajan jubilej Galerija će...
NOVI SAD. U Kulturnoj stanici "Svilara", od 16. do 25. juna 2021, biće predstavljena izložba "Strange Views: Graz and Novi Sad...
NOVI SAD. Ciklus minijatura "Monolog" Lazara Šoševića (1992, Uroševac) može da se pogleda od 9. do 23. avgusta 2021....
PANČEVO. U Narodnom muzeju Pančevo, Galeriji savremene umetnosti, Galeriji Milorada Bate Mihailovića i Foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 26....
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
BRISEL. U Palati Bozar u Briselu, 18. februara 2016. je otvorena izložba "Daniel Buren:...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Zgrada Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 37 nedavno je gotovo u potpunosti...
Pavle Jovanović

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture pismenosti, kada gotovo čitavo tehnologizovano društvo tipka po ekranima u beskonačnim trakama slika i informacija? Koliko se skrivenih vrednosti...
Knjige i časopisi
Ovo je mesto za čuvanje tekstova: Ne-običnih. Ne-merljivih prvim pogledom. Novih. Začudnih. Izazovnih. Onih koji prate druge tekstove, knjige, muziku, slike... Ovo mesto je između korica. Korice nisu ograda, one su tu da privuku, da sačuvaju u...
Intervju
Ima u delatnosti predavača i profesora, u njihovoj želji da ceo život posvete onima koji znanju manje od njih, i to bez mnogo koristi, samo sa svešću da time grade slušaočev novi lični svet, nečega od poslanstva, misije. Bilo je u...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom