CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 08
Dunavski dijalozi 05
Noć muzeja 2012
Noć muzeja 2007
Videomedeja 11
Digital Art 04
Dunavski dijalozi 07

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 65 - 80 Štampaj E-pošta
(0 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 80: Video radovi Aleks Mekilkin, Njujork

Image

Njujorška video umetnica Aleks Mekilkin (Boston, 1980) bavi se temama savremenog društva, položajem žene u zapadnjačkoj kulturi, destrukcijom reznih stereotipa i crnim humorom. Hrabro ruši holivudske ideale ženske lepote i ekspresivno dočarava mesto mlade žene u današnjem društvu. Glavni je lik svojih video radova, koje je prikazala na brojnim festivalima i samostanim nastupima u Americi i širom Evrope. Naša publika će imati prilike da vidi neke od najboljih video radova Mekilkinove. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 30. oktobar 2014 u 19 sati, Američki kutak

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

79

Program broj 79: Video radovi Sigurdura Gudjonsona, Island

Image

Sigurdur Gudjonson (Rejkjavik, 1975) je umetnost studirao u Danskoj, Austriji i Islandu. Teme za video radove nalazi u svojoj neposrednoj okolini, a najčešće su to napuštena mesta, koja pomoću zvuka i pokreta pretvara u scene nostalgične atmosfere. Sa svojim video radovima, višekanalnim projekcijama i instalacijama nastupao je na brojnim međunarodnim umetničkim manifestacijama. Naša publika će imati prilike da vidi neke od najboljih Gudjonsonovih video radova. O autoru i njegovim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 16. oktobar 2014 u 19 sati, Američki kutak

78

Program broj 78: Španska zbirka video umetnosti "VideoArtWorld"

Image

Madridska organizacija "VideoArtWorld" ima za cilj afirmaciju umetnosti nastale upotrebom savremene tehnologije, kao i povezivanje video umetnika, kustosa i kolekcionara. Ona organizuje simpozijume, festivale, izložbe i publikacije širom sveta, a poseduje i veliku onlajn kolekciju video umetnosti. Naša publika moći će da vidi neke od najboljih radova iz ove video kolekcije. O kolekciji i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 25 septembar 2014 u 19 sati, Američki kutak.

77

Program broj 77: Video radovi Izabele Oldak, Poljska

Image

Poljska multimedijalna umetnica Izabela Oldak je nakon završene likovne akademije u Poznanju diplomirala na Holandskom umetničkom institutu 2010. U svojim video radovima afirmiše mentalnu snagu čoveka i ritualnu povezanost sa prirodom. Digitalnim jezikom pokretne slike i zvuke, učestvujući ponekad u svojstvu performera, umetnica stvara veoma atraktivna i ubedljiva video ostvarenja. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 18 septembar 2014 u 19 sati, Američki kutak.

76

Program broj 76: Radovi sa napuljskog video festivala

Image

Napuljski međunarodni video festival "Magmart – video pod vulkanom" osnovan je 2005. godine. Njegov cilj je razvoj i bogaćenje formi video umetnosti kao i kulturna razmena među umetnicima i državama sveta. Ova manifestacija se od samog početka realizuje u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Kazoriji blizu Napulja, koji od najboljih video radova formira svoju zbirku. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa poslednjeg, osmog izdanja festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 21. avgust 2014. u 12 sati, Američki kutak.

75

Program broj 75: Novi video radovi Sonje Laure Armanjako

Image

Italijanska video umetnica Sonja Laura Armanjako u svojim radovima kolažira slike, tekstove i zvuke. Najčešće od nađenih materijala, koje vešto kombinuje i obogaćuje digitalnim efektima, formirajući veoma neobične i kontemplativne celine. Poslednjih godina posvetila se izradi videa u formi kratkih spotova za muziku koju najčešće sama stvara. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 7. avgust 2014. u 12 sati, Američki kutak.

74

Program broj 74: Video radovi Frančeske Fini, Italija

Image

Rimska multimedijalna umetnica Frančeska Fini bavi se videom i performansom u kome koristi živu muziku i video, podstičući interakciju ovih medija. Sadržaji njenih radova najčešće su angažovani na društvenom i političkom planu, a vizuelno su veoma atraktivni. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova ove autorke. O autorki i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 24. jul 2014. u 12 sati, Američki kutak.

73

Program broj 73: Međunarodni video festival AIVA, Švedska

Image

Međunarodni video festival AIVA održan je u maju ove godine u švedskom mestu Finspang, drugi put od svog osnivanja. Njegov osnivač i selektor radova je poznati švedski video umetnik Anders Veberg. Cilj festivala je unapređenje video umetnosti i sustret video i medijskih stvaralaca iz čitavog sveta. Na festivalu su prikazani i odabrani radovi sa drugih sličnih manifestacija u svetu, u izboru gostujućih selektora. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa ove manifestacije. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 10. jul 2014. u 12 sati, Američki kutak.

72

Program broj 72: Video radovi Marka Etkinsa, Engleska

Image

Britanski video umetnik Mark Etkins bavi se i poezijom i slikarstvom, spajajući ta iskustva u svojim neobičnim video ostvarenjima. Dugo je živeo u Londonu, ali je nova iskustva potražio živeći i u Rimu, Njujorku, Varšavi i Parizu. U svojim radovima bavi se graničnim stanjima egzistencije, a njegova vizuelna poetika podeseća na nađene stare filmove. Publika će imaće priliku da vidi neke od najzanimljivijih radova ovog autora. O autoru i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 26. jun 2014. u 19 sati, Američki kutak.

71

Program broj 71: Video radovi Antonela Mataraca

Image

Italijanski video umetnik Antonelo Mataraco bavi se i slikarstvom i filmskom režijom, a ta iskustva kombinuje u svojim video radovima i instalaciajama. U svojim delima bavi se psihološkom introspekcijom i dubinskim antropološkim aspektima društva, a iskazuje ih ekspresivnim vizuelnim jezikom. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najzanimljivijih radova ovog autora. O autoru i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 12. jun 2014. u 19 sati, Američki kutak.

70

Program broj 70: Video festival prirode u Ljubljani

Image

Međunarodni Video festival prirode odžan je u aprilu ove godine jedanaesti put u Bežigrajskoj galeriji u Ljubljani. Ovaj festival za temu ima prirodu, scene nastale u prirodi ili vezane za nju. Bavi se takođe i prirodom ljudskog bića i života, odnosima prošlosti i sadašnjosti, kao i reakcijama na njih. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najzanimljivijih radova sa nekoliko poslednjih Video festivala prirode u Ljubljani. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 29. maj 2014. u 19 sati, Američki kutak.

69

Program broj 69: Napuljski video festival "Magmart"

Image

Međunarodni video festival "Magmart – video pod vulkanom" osnovan je 2005. godine u Napulju, Italija. Njegov cilj je razvoj i bogaćenje formi video umetnosti, kao i kulturna razmena među umetnicima i državama sveta. Ova manifestacija se od samog početka realizuje u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Kazoriji blizu Napulja, koji od najboljih video radova formira svoju zbirku. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najzanimljivijih radova sa poslednjeg, osmog izdanja festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 15. maj 2014. u 19 sati, Američki kutak.

68

Program broj 68: Video radovi Pedra Baljesterosa, autora iz Španije

Image

Pedro Baljesteros od 1982. živi i stvara u Barseloni, Španija. Tamo je studirao informatiku i pohađao kurseve fotografije i videa.  Od 1988. sarađuje sa televizijom, pozorištem i radi na reklamama, a istovremeno i na svojim projektima. Njegovi video radovi posvećeni su ljudskim nesporazumima usled opsednutosti slikama. U njima se pojavljuju paralelni svetovi sa silama koje su često van kontrole. Ovaj autor najčešće polazi  od naracije da bi je pretvorio u alegoriju. Publika će imati priliku da pogleda neke od najzanimljivijih radova Pedra Baljesterosa. O autoru i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma.

67

Program broj 67: "Fonland", portugalski onlajn video festival

Image

Festival digitalne umetnosti "Fonland" osnovan je 2005. godine sa ciljem praćenja novih formi digitalne umetnosti u oblasti fotografije, videa, animacije, striming performansa i video instalacija. Realizuje se uz saradnju i razmenu sa mrežom drugih video festivala širom sveta, a sedište mu je u portugalskom mestu Koimbra. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najzanimljivijih radove sa prošlogodišnjeg, devetog izdanja festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma.

66

Program broj 66:  Video produkcija Alvara Posadasa

Image

Alvaro Posadas je vizuelni umetnik i digitalni video producent iz Barselone, Španija. Od 2003. bavi se eksperimentima u digitalnoj umetnosti i u mnogim projektima je bio postproducent. Radi za mnoge promotivne agencije, a među njegovim klijentima su i Absolut vodka, MTV i Najki. Njegovi radovi prikazani su na brojnim međunarodnim video festivalima. Karakteriše ga maštovito poigravanje digitalnim efektima i grafičkim formama iz kojih izvlači kreativni maksimum. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najzanimljivijih Posadasovih ostvarenja. O autoru i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 27. mart 2014. u 19 sati, Američki kutak.

65

Program broj 65: Digitalne animacije Milete Poštića

Image

Mileta Poštić je rođen u Novom Sadu 1970. Studije umetnosti, dizajna i medija završio je u Južnoj Karolini, SAD, i u Engleskoj. Predavao je animaciju i umetnost u šest zemalja, a na Akedemiji umetnosti u Novom Sadu osnovao i vodio program studija za animaciju i vizuelne efekte od 2003. do 2008. Sada radi kao vanredni profesor za animaciju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Autor je brojnih autorskih i komercijalnih digitalnih animacija koje su prikazivane i nagrađivane širom sveta. Publika će moći da vidi izbor najzanimljivijih Poštićevih ostvarenja iz oblasti digitalne animacije, po izboru samog autora. Umetnika će predstaviti i sa njim voditi razgovor Andrej Tišma. Četvrtak, 13. mart 2014. u 19 sati, Američki kutak.

 

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
SUBOTICA. Savremena galerija Subotica predstavlja od 12. marta do 9. aprila 2021. dela Nemanje Mate Đorđevića (1983, Beograd). Diplomirao je na...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti, u prostoru Salon 77, predstavlja od 22. septembra do 9. oktobra 2020. slike Miloša...
BEOGRAD. Izložba povodom jubileja, koja je otvorena 22. novembra 2019. u galerijskim prostorima ULUS-a: Umetničkom paviljonu "Cvijeta...
NIŠ. Od 24. decembra 2020. do 27. februara 2021, u velikoj sali Oficirskog doma, biće presdstavljena izložba "Niški crtež"....
PARIZ. Pakovanje Trijumfalne kapije u Parizu, koje su pre 60 godina zamislili umetnici Kristo i Žan-Klod, konačno je realizovano, a taj monumentalni...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej Moderne umetnosti u Parizu priredio je izložbu tri značajna...
NOVI SAD. Nedavno me je u Parizu jedna osoba pitala čime se bavim i ja sam joj odgovorio da sam...
U osunčanom danu jednog utorka, u prestoničkoj glavnoj ulici, sa zgrade / Kuće legata motrili su...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Likovni krug, udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, ove godine obeležava šest...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu organizovala je i ove godine likovnu koloniju Sićevo od 1. do 10. septembra 2010. godine. Ovogodišnja Kolonija ima 12 učesnika: prof. Čedomir Vasić, Uroš Đurić, Miron Mutaović, Aleksej Daniel Đermanović i...
Knjige i časopisi
Knjiga "Prolazim kroz zidove" u izdanju Samizdata B92 predstavlja jedinstveno životno iskustvo jedne od najpoznatijih svetskih umetnica Marine Abramović. "Iskusila sam apsolutnu slobodu, osetila sam da mi je telo neograničeno,...
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i Dunava stvarajući grafike koje su svet za sebe, autonomne, misaone i vizuelne u jedinstvenoj celini. No, iskušavaju našu krhku logiku...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom