CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 15
Noć muzeja 2013
Dunavski dijalozi 03
Digital Art 08
Videomedeja 20
Videomedeja 11
Dunavski dijalozi 04

Sponzor rubrike
Festival umetničkih škola i akademija podunavskih gradova Štampaj E-pošta
(2 glasanja)
Wednesday, 25 October 2006
ImageAkademija umetnosti, Novi Sad. Oktobar 2006.
Održan je prvi Studentski art festival  umetničkih škola i akademija podunavskih gradova - SARTFEST. Festival je imao za cilj da, kao i Dunav, poveže regione oko njega i omogući mladima da se upoznaju, druže, razmene svoja iskustva u oblasti umetnosti i omogući buduću jednostavniju i direktniju komunikaciju među njima.Image


Bronislava Štecherová
Bratislava, Slovačka

Sanja Zdrnja
Beograd, Srbija


Julia Müller-Maenher
Beč, Austrija

Andrea Palašti
Novi Sad, Srbija

Gerda Haunschmid, Michael Meier, Silvia Mussmann
LInc, Austrija

Danilo Prnjat,
Novi Sad, Srbija

Koncepcija festivala podrazumevala je interdisciplinarna istraživanja i eksperimente studenata dunavske regije, predstavljena preko fotografije (klasična i digitalna), video arta, kompjuterske animacije, veb arta, instalacija, performansa, kratkog umetničkog filma...

Sve radove povezujala je zajednička tema “Putovanje”. To je široko shvaćena tema koja u sebi nosi brojne asocijacije i simbole. Putovati se može kroz vreme, prošlost, istoriju umetnosti, budućnost, maštu, snove, kroz realnost subjektivnu ili objektivnu… Na putovanju se uspostavljaju kontakti, vode dijalozi, uspostavljaju relacije, proveravaju vrednosti.. Razlozi putovanja mogu biti susreti sa prirodom, gradovima, ljudima… Putovanja su privatna i poslovna, hedonistička, istraživačka, iz zadovoljstva ili muke, dobrovoljna i prisilna… To mogu biti seobe i migracije kojih je bilo i koje još uvek traju. Dunav je reka koja u svom pamćenju ima mnogo takvih pomeranja, uz obalu, preko reke ili rekom. Dolaskom emigranata i izbeglica stanovništvo se menja. Na delu su prilagođavanje, asimilacija, čuvanje tradicije, sećanje, nostalgija...

Pozivu domaćina Akademije umetnosti iz Novog Sada da učestvuju na SARTFEST-u odazvali su se: Univerzitet umetnosti iz Linca, Akademija likovnih umetnosti iz Beča, Akademija likovnih umetnosti i dizajna iz Bratislave i Fakultet likovnih umetnosti iz Beograda. Gost festivala bio je Fakultet likovnih umetnosti iz Soluna.

Pored glavnog programa koji se sastojao iz centralne izložbe, video prezentacija i stručne konferencije, u okviru festivala organizovan je i niz pratećih programa koji su imali za cilj da goste što bolje upoznaju sa načinom rada Akademije umetnosti u Novom Sadu, njenim nastavnicima, rezultatima koje postižu njeni studenti, gradom-domaćinom, njegovom istorijom, tradicijom i kulturom.

Festival je ove godine organizovan po prvi put sa željom organizatora da preraste u tradicionalnu jednogodišnju manifestaciju koja će na najbolji način afirmisati najmlađe umetnike, studente visokih škola podunavskog regiona.

Umetnici koji su učestvovali na festivalu: Veronika Gruber, Markus Haimburger, Johannes Steininger, Gerda Haunschmid, Michael Meier, Silvia Mussmann, Wolfgang Gratt, Veronika Barnas, Gitta Susanne Reinold (Univerzitet umetnosti, Linc - Austrija), Susann Rezniczek, Julia Müller-Maenher, Ursula Nicolussi, Lisbeth Kovačić, Christian Falsnaes, Djana Čović (Akademija likovnih umetnosti, Beč - Austrija), Miroslav Kohút, Bronislava Štecherová, Peter Homola, Illah van Oijen (Akademija likovnih umetnosti i dizajna, Bratislav - Slovačka), Andrea Palašti, Isidora Todorović, Filip Bojović, Vladimir Manovski (Akademije umetnosti, Novi Sad - Srbija), Sanja Ždrnja, Filip Trnavac, Marina Marković, Leonora Golubović (Fakultet likovnih umetnosti, Beograd - Srbija).

Dodeljene su tri ravnopravne nagrade SARTFEST-a: Bronislava Stecherova, Andrea Palasti i Sanja Zdrnja.

Ukratko o institucijama – učesnicama

Univerzitet umetnosti, Linc

„Umetnička škola“ grada Linca osnovana je 1947. godine. Postavljena je tako da u osnovi odstupa od prethodne umetničke prakse nacističkog doba i priklanja intelektualnim i praktičnim idejama bauhausa i Vajmarske republika iz 20-tih i 30-tih godina dvadesetog veka. Prema ovim polaznim idejama, koje su prisutne i danas, vremenom su se oblikovale uspešne institucije. Na inicijativu grada Linca i posebno regionalne uprave Provincije Gornje Austrije, 1973. godine je Umetnička škola postala akademska institucija na univerzitetskom nivou (Viša škola za umetničko i industrijsko obrazovanje). Viša škola je 2000. godine konačno stekla status današnjeg Univerziteta umetnosti u Lincu, Univerziteta za umetničko i industrijsko obrazovanje, prema Zakonu o organizovanju univerziteta umetnosti iz 1998. godine, a novim zakonom iz 2004. godine još veću samostalnost.

Akademija likovnih umetnosti, Beč

Istorija Akademije likovnih umetnosti u Beču, koju je osnovao dvorski slikar Peter Štrudel (Peter Strudel) 1692. godine i koja je stoga najstarija akademija u Centralnoj Evropi, tesno je povezana sa istorijom umetnosti u Austriji. Najvažniji događaji i delatnosti na Akademiji podudaraju se sa najvažnijim događajima u umetničkom stvaralaštvu u Austriji, odnosno mnogi poznati umetnici i svršeni studenti Akademije podsticali su u mnogome njen živ razvoj. U 19. veku to su uglavnom bile arhitekte, čiji su inovativni radovi imali presudan uticaj na oblik gradova Austro-Ugarske monarhije. Aneksijom Austrije od strane nacional-socijalističke Nemačke 1938. godine, došlo je do isključenja disidenata i Akademija je istovremeno izgubila autonomiju. Nakon Drugog svetskog rata, posvećeni rektori i umetnici ubrzo su učinili Akademiju likovnih umetnosti u Beču poznatom izvan granica Austrije. Autonomija i karakter univerziteta ponovo su potvrđeni 1955. godine, i tradicionalnom obliku majstorskih radionica priključeni su novi brojni instituti. Akademija je novu organizacionu formu dobila 1988. godine, prema kojoj nastavnici i studenti zajedno snose odgovornost za demokratski ustrojen „Universitas artium“. Akademija je konačno pravni status univerziteta dobila 1998. godine, ali je zadržala staro ime.

Akademija likovnih umetnosti i dizajna, Bratislava

Ova visokoškolska institucija osnovana je kao Akademija likovnih umetnosti 1949. godine, prema Zakonu o obrazovanju Slovačkog nacionalnog saveta. Tokom narednih pet decenija, škola se postepeno razvijala, iako je u tom periodu njen rad otežavao (prethodni) represivni politički režim, pokušavajući da nametne dogmatska ograničenja. Nakon revolucionarnih promena, koje su zahvatile Istočnu i Centralnu Evropu 1989. godine, postignut je značajan napredak. U atmosferi duhovne slobodne, raspisan je konkurs i zaposleno je novo nastavno osoblje, prema selektivnim kriterijumima koji su isključivo podrazumevali umetničke zasluge i potencijale kao i kvalitete odgovarajuće za pedagoge u oblasti umetnosti.

Fakultet likovnih umetnosti, Beograd

Početke savremenog i kontinuiranog školovanja umetnika do najvišeg stupnja obrazovanja u Srbiji označava osnivanje odgovarajućih visokoškolskih ustanova - Muzičke akademije i Umetničke akademije (1937), kao i Akademije za primenjene umetnosti i Akademije za pozorišnu umetnost (posle Drugog svetskog rata). Godine 1947. osnovana je Umetnička akademija u Beogradu objedinjujući postojeće akademije. Godine 1973. dotadašnje akademije su promenile nazive u Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet dramskih umetnosti, a Umetnička akademija postala je Univerzitet umetnosti.

Akademija umetnosti, Novi Sad

Univerzitet u Novom Sadu drugi je po veličini u Srbiji. Osnovan je 1960. godine, i sačinjava ga 13 fakulteta koji nude programe dipolomskih i postdiplomskih studija. Iako uključuje škole locirane u četiri najveća grada u regionu (Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Sombor), posebna odlika Univerziteta jeste upravo to što se većina fakulteta nalazi na jednom mestu – univerzitetskom kampusu u Novom Sadu, jedinom kampusu u Srbiji. Kampus obuhvata sedam fakulteta, studentske domove, zdravstveni centar i ostale neophodne institucije za život studenata na jednom mestu.

Jedini fakulteti locirani izvan Kampusa su Medicinski fakultet i Akademija umetnosti. Akademija je smeštena na najlepšoj lokaciji u Novom Sadu, Petrovaradinskoj tvrđavi, mestu gde se prožimaju istorijsko zaveštanje i prirodne lepote. Jedna od njih je Dunav, najveća evropska reka, a zatim i veličanstveni pogled na celi grad. Akademija umetnosti u Novom Sadu osnovana je 1974. godine, kao moderna, obrazovna, umetnička i naučna institucija, bazirana na kombinaciji najnovijih dostignuća u savremenoj umetničkoj praksi i najboljoj tradiciji svetske visokoškolske pedagogije u oblasti umetnosti. Sama organizacija je to što ovu instituciju čini zanimljivom i posebnom. Studije su organizovane na tri odseka: dramski, likovni i odsek muzičke umetnosti. Ovi odseci dalje su podeljeni u grupe i podgrupe.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja
Iz kalendara art događaja
28.03.2024 - 10.09.2024 | 18.00
Vladan Radovanović - Retrospektivna izložba
10.05.2024 - 10.09.2024 | 19.00
Mikelanđelo Pistoleto - Preventivni mir
16.05.2024 - 08.09.2024 | 19.00
Dragan Zdravković - Slike
18.05.2024 - 01.09.2024 | 19.00
Dunja Trutin - Skulptoralne instalacije
24.05.2024 - 04.08.2024 | 10.00
Future Perfect - Grupna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
BEOGRAD. Šobajić je završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970, a dve godine kasnije odlazi u Pariz. Od 2005. je predavao na...
Trinaesto po redu predstavljanje međunarodnog projekta "Kinetika" srpskog multimedijalnog umetnika Milije Belića, doktora umetnosti i...
NIŠ. Od 21. novembra do 10. decembra 2020. publika u Nišu će u Paviljonu u Tvrđavi moći da poseti izložbu dela nastalih u okviru...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš predstavlja od 5. do 30. marta 2024, u prostoru Oficirski dom, Međunarodno bijenale...
NOVI SAD. Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstavlja od 30. septembra do 24. oktobra 2020. izložbu Nenada Šoškića (1970, Bar,...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
U Muzeju istorije Jugoslavije, baštiniku nasleđa jugoslovenskih umetničkih i...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi ...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpska umetnost u XVIII i XIX veku
Dejan Medaković
Srpska umetnost u XVIII i XIX veku
 
Intervju
Kombinovana tehnika, pesak, zemlja, pepeo, kolaž, višeslojnost, strukture koje imitiraju...
Pavle Jovanović

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna umetnost (proleće 2016). Iz bogatog repertoara koji nude pariski muzeji i galerije izdvojićemo nekoliko izložbi koje ostavljaju dubok i specifičan...
Knjige i časopisi
Na 350 strana časopis donosi tekstove koji su razvrstani u nekoliko rubrika: Demonologija, Književni portret: Dejan Aleksić, Strah od poezije, Linkovi, Strah od kritike. Zoran Pešić Sigma, glavni urednik, pod nazivom "Đavolja...
Intervju
Poznati francuski umetnik Danijel Buren (1938), jedan od vodećih predstavnika primarnog slikarstva i situacionizma s kraja šezdesetih, znan po doslednom i upornom korišćenju motiva vertikalnih pruga, dobitnik prestižnog Zlatnog lava na...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom