CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 12
Videomedeja 14
Terra 28
Dunavski dijalozi 08
Dunavski dijalozi 03
Dunavski dijalozi 01
Noć muzeja 2014

Lazar Tibor - Slike Štampaj E-pošta
(6 glasanja)
ImageGalerija SULUV-a, Novi Sad. Oktobar - novembar 2006
Lazar Tibor se u svojoj umetnosti usredsređuje na ljudsku figuru, retko kad na celu, češće na jedan delić ljudskoga tela, jedan isečak, mišić. Njihova prepoznatljivost nije neminovna. Bitno je da se uveličavanjem delića tela njemu pridodaje monumentalno značenje.



Predmet istraživanja umetnosti Lazar Tibora je veličina, dimenzije, proporcije, tj. višestruko uveličavanje, predimenzioniranje oblika. Sa stanovišta estetike takvi oblici se više približavaju kategoriji ružnog nego kategoriji lepog. Već su stari grčki filozofi i umetnici shvatili da se veličina može izraziti brojevima. Oni mogu definisati i pojmove kao što su lepo ili ružno. Lepo potiče iz harmoničnih odnosa elemenata. Takvi savršeni odnosi mogu se naći u prirodi, ali i u delima ljudskih ruku. Nije dovoljno da oni postoje sami po sebi, potreban je primalac koji će ih registrovati i odreagovati na njih svojim estetskim osećanjima. Naš odnos prema njima je subjektivan, o lepoti njihovoj sudimo na osnovu osećajnih reakcija koje su izazvale.
Lazar Tibor se u svojoj umetnosti usredsređuje na ljudsku figuru, retko kad na celu, češće na jedan delić ljudskoga tela, jedan isečak, mišić. Njihova prepoznatljivost nije neminovna. Bitno je da se uveličavanjem delića tela njemu pridodaje monumentalno značenje. Slike izazivaju nelagodan osećaj prikazom nepravilnih proporcija, nedostatkom odsečenih delova i predimenzioniranjem onih koji su se sačuvali. Površina koja mu je na raspolaganju nije dovoljna, masa pokušava da izbije iz ograničenog prostora stvarajući tako osećanje zatvorenosti, jedan klaustrofobičan prostor.

Lica se mogu shvatiti i kao studije. Pored biološke fizionomije lica bitna je i psihološka obrada. Svako lice pojedinačno odražava neko duševno stanje. To nisu jednostavna osećanja kao što su sreća, tuga ili bes, nego su mnogo složenija i ne mogu se definisati jednom rečju. Moraju se opisati. To su neka meditativna, kontemplativna stanja i pre se mogu okarakterisati kao negativna, dok stanja koja izražavaju sreću, blagostanje izostaju.

Kao izvor inspiracija poslužile su fotografije, anatomski atlasi, mikroskopski snimci ćelija.

Sel Gabriela,
istoričar umetnosti


Tibor Lazar (1980, Bečej). Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Bečeju. Diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu 2004. godine na odseku za slikarstvo u klasi Milana Blanuše. Trenutno se nalazi na postdiplomskim studijama kod profesora Vlade Rančića. Izalgao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Nagrađivan.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja ...
KIKINDA. Simpozijum "Terra" osnovan je i prvi put održan 1982. godine. Od tada se održava...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić svoj umetnički izraz nalazi u proširenom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture pismenosti, kada gotovo čitavo tehnologizovano društvo tipka po ekranima u beskonačnim trakama slika i informacija? Koliko se skrivenih vrednosti...
Knjige i časopisi
Okrugli sto Gradovi knjižare, Književni portret Dobroslava Smiljanića, dobitnika pesničke nagrade Branko Miljković za 2006. godinu i nova književnost u jesen čine sadržaj ove sveske koja nosi broj skromnog jubileja. Zanimljiva su...
Intervju
"Život je kompozicija različitih tonova i ritmova koja nas vodi u vrtlog radoznalosti, nesigurnosti, strahova, ushićenja", tako glasi autopoetski iskaz novosadskog slikara i multimedijalnog umetnika Janoša Tarka. I njegove su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom