CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2013
Dunavski dijalozi 04
Dunavski dijalozi 00
Videomedeja 20
Videomedeja 14
Digital Art 03
Dunavski dijalozi 06

Nova skulptura u Vojvodini 1980 - 2000 Štampaj E-pošta
(6 glasanja)
ImageNovosadski Sajam - ulazni hol Master centra. Decembar 2006.
Projekat "Nova skulptura u Vojvodini 1980 - 2000", nastao je iz potrebe za revalorizacijom istorije i tradicije ovdašnje skulpture, a sa težnjom isticanja i izdvajanja pre svega novih, inovativnih, u osnovi eksperimentalnih pojava i praksi, i predstavlja prvo sistematsko razmatranje određenih umetničkih pojava.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 
U novom, lepom i veoma prostranom holu Master centra Novosadskog sajma, gde je svaki ekspoponat dobio zasluženi prostor, u organizaciji Mezeja savremene likovne umetnosti iz Novog Sada otvorena je izložba "Nova skulptura u Vojvodini 1980-2000" čija je autorka i kustoskinja Suzana Vuksanović. Radi se o izboru od četrnaest vojvođanskih autora i jedne grupe koji su delovali u poslednje dve decenije prošlog veka, a koji su po mišljenju Vuksanovićeve probijali i proširivali pojam skulpture na čitavom jugoslovenskom prostoru. Ovo je bilo moguće u uslovima kada je Vojvodina u pomenutom periodu postala ključna tačka u podsticanju novog pogleda na skulpturu, pre svega zahvaljujući organizaovanju velikih izložbenih manifestacija, simpozijuma i radionica kao što su Bijenala jugoslovenske slulpture u Pančevu, Internacionalni simpozijum skulpture "Tera" u Kikindi, Vajarski susreti "Meandar" u Apatinu, Internacionalna umetnička radionica "Staklo" u Pančevu i drugi.

Većina odabranih autora i izloženih dela zaista svedoče o procvatu savremenog pogleda na skulpturu od sredine 80-ih godina u Vojvodini, kada skulptura nije više zatvoren, izlovan predmet u prostoru, već postaje deo ambijenta ili arhitekture,  interaktivni elemanat ili modul koji se prostire po podu i zidovima enterijera, izrađen od najrazličitijih materijala, često industrijskim mašinama i postupcima.  Ovo se pre svega odnosi na grupu "Verbumprogram" (Ratomir Kulić i Vladimir Mationi) i kasniji Kuilićev samostalni rad (posle 1991) sa geometrijskim, neominimalističkim objektima od metala i drveta rešetkaste, pravougaone ili vretenaste strukture, redukovane metalne forme Zorana Pantelića i neominimalističke konstrukcije Rastislava [kuleca, te modularne objekte Dragana Jelenkovića. Na sličan naćin u materijalu terakote razmišnjaju Miroslava Kojić i Slobodan Kojić.

Instalacije od bodljikave žice, metala i stakla, snažnog sugestivnog dejstva kroz napon materijala izlaže Živko Grozdanić ("Žica" 1994. i "Staklo" 1995). Transparentnom skulpturom od bojenog metala ("Spolja - iznutra" 1999) predstavljena je Mira Brtka, a Svetlana Milić izlaže niz manjih geometrijskih objekata presvučenih tekstilom raznih crno-belih dekorativnih dezena ("Prokleta je Amerika" 1992). Elemente figuracije (oko, praćka) u svoje radove tehno strukture unosi  Dragan Rakić.

Uz skulpture, na ovoj izložbi prikazani su i veliki fotosi i video dokumentacija pojedinih značajnih ostvarenja skulpture pomenutog perioda. Tako imamo priliku da vidimo intervencije na arhitekturi i enterijeru Igora Antića ("Kibicfenster" i "Parket" 1994), kao i složenu pokretnu skulpturu Zvonimira Santrača "Balkanski voz sudbine" 1996, i njegov"Zid" iz 1998. sa oštrim komadima stakla koji preteći štrče).

Kako je najavljeno, ova izložba je samo deo složenog poduhvata sistematskog razmatranja određenih umetničkih pojava i ličnosti u domenu proširenog polja skulpture u Vojvodini tokom dve poslednje decenije prošlog veka. Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti u obimnoj studijskoj i bogato ilustrovanoj publikaciji do leta naredne godine.

Andrej Tišma


Projekat "Nova skulptura u Vojvodini 1980 - 2000", nastao je iz potrebe za revalorizacijom istorije i tradicije ovdašnje skulpture, a sa težnjom isticanja i izdvajanja pre svega novih, inovativnih, u osnovi eksperimentalnih pojava i praksi, i predstavlja prvo sistematsko razmatranje određenih umetničkih pojava i ličnosti u domenu proširenog polja skulpture tokom dve poslednje decenije XX veka u Vojvodini. Istorijsko - umetnička obrada, verifikacija i valorizovanje čitavog niza skulptorskih i objektnih pojava, problema i umetničkih rešenja u Vojvodini datog perioda, polazi od najmanje dve osnovne činjenice:

Tokom osamdesetih i devedesetih godina XX veka ključne tačke podsticaja i podrške razvoju jugoslovenske skulpture nesumnjivo su se nalazile u Vojvodini, što se, između ostalog, ogleda u organizovanju niza manifestacija, izložbi, simpozijuma i skulptorskih radionica. Najznačajnija uporišta i tačke ukrštanja savremene jugoslovenske skulpture začeta na ovom prostoru tokom navedenog perioda svakako su: Bijenalna izložba jugoslovenske skulpture, Pančevo (od 1981); Internacionalni simpozijum skulpture Terra, Kikinda (od početka 80-ih); Vajarski susreti Meandar, Apatin (od sredine 90-ih); Internacionalna umetnička radionica Staklo, Pančevo (od 2000).

Na umetničkoj sceni u Vojvodini pojavljuju se i deluju značajni pojedinci i umetničke grupacije koje istražuju i koriste mogućnosti i potencijale proširenog skulptorskog jezika (Apsolutno skulptoralno: Rastislav Škulec, Zoran Pantelić, Dragan Rakić; Dragan Jelenković, Igor Antić, Miroslava Kojić, Slobodan Kojić, Živko Grozdanić, Zvonimir Santrač i drugi). Istovremeno, svojim aktivnim stvaralačkim prisustvom značajan uticaj na tokove savremene skulpture imaju i stariji umetnici poput umetničkog para Verbumprogram (Ratomir Kulić i Vladimir Mattioni).

Zastupljeni autori na izložbi: Igor ANTIĆ, Mira BRTKA, Živko GROZDANIĆ, Jelena JANEV, Dragan JELENKOVIĆ, Miroslava KOJIĆ, Slobodan KOJIĆ, Ratomir KULIĆ, Svetlana MILIĆ, Zoran PANTELIĆ, Branislav PETRIĆ, Dragan RAKIĆ, Zvonimir SANTRAČ, Rastislav ŠKULEC i VERBUMPROGRAM. Autor i kustos izložbe je Suzana Vuksanović.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej Moderne umetnosti u Parizu priredio je izložbu tri značajna...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
Bauhaus je postojao samo 14 godina: od 1919. do 1933, ali uprkos tome, postao je najvažnija...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
U bezobalnom moru znanja i informacija koje nude novi mediji muzejima treba mnogo samopouzdanja i...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Vila Olmo, Komo (Italija). 23. mart - 15. jul 2007. godine
Izložba obuhvata dela francuskih i drugih evropskih umetnika 19. i prve polovine 20. veka. Od Koroa, Onorea Domijea i Ežena Budena preko Edagara Dega, Renoara, Kloda Monea,...
Knjige i časopisi
Trotomna knjiga "Istorija umetnosti u Srbiji - XX vek" zamišljena je kao razrađena  problemska, analitička, kritička, pregledna i komparativna zbirka studija o umetnostima dvadesetog veka u Srbiji, sa jasnim referencama ...
Intervju
Vajar Igor Antić, Novosađanin koji živi i radi u Parizu već 26 godina, upravo se na kikindskom 35. internacionalnom simpozijumu "Terra" prvi put upustio u rad s glinom. Pariz mu je zanimljiv zato što ljudi tamo dolaze iz celog ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom