CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 02
Terra 17
Digital Art 08
Digital Art 06
Dunavski dijalozi 05
Digital Art 04
Dunavski dijalozi 07

Nataša Kokić i Vedrana Ivanović - Pejzaži Štampaj E-pošta
(3 glasanja)
ImageKlub - galerija "Izba", Novi Sad. Novembar - decembar 2006.
"Hiperrealni" urbani pejzaži Nataše Kokić i Vedrane Ivanović kroz analogiju sa fotografijom i ekranskom slikom otkrivaju svoje polazište u ikono - sferi savremenog urbanog ambijenta u kojem "slika" zamenjuje govorni jezik kao osnovni vid komunikacije između ljudi.

Image"Hiperrealni" urbani pejzaži Nataše Kokić i Vedrane Ivanović kroz analogiju sa fotografijom i ekranskom slikom otkrivaju svoje polazište u ikono - sferi savremenog urbanog ambijenta u kojem "slika" zamenjuje govorni jezik kao osnovni vid komunikacije između ljudi. Obe autorke zauzimaju pozicije bartovskog Operatora koji kroz mali otvor na kameri beleži ono što vidi pred sobom, nastojeći pritom da izazove onaj neuhvatljivi poetski punctum. Njihovo optičko, mehaničko, selektivno posmatranje stvarnosti proizvodi "hiperrealne" slike koje, poput prvih analognih fotografija u skali crno - belog, pokazuju suštinsku povezanost sa fotografisanim referentom/realnošću kada se kroz delovanje same svetlosti ona prenosi na podlogu.

Nataša Kokić primenjuje mejbridžovski postupak razlaganja i uvećavanja postojećih predložaka iz filmskog jezika koje fotografski zamrzava i prenosi na platno i tako "usporava" kadar pružajući nam priliku da kao Spectatori saznajemo.
 
Image
 
U suprotnosti sa Natašinim fragmentarnim prikazom modernog neonskog grada, slike Vedrane Ivanović "kadriraju" ulice starog Brisela sa gotičkom arhitekturom koje odaju atmosferu istorijske/arhivske slike i evociraju romantičarsku impresiju prošlim vremenom sa "patinom" starog/antikvarnog. Međutim, autorka pažljivim bojenim intervencijama (nanosi plave boje), fotografskim isecanjem referenta i hvatanjem aktuelnih/svakodnevnih momenata (kretanja malih ljudskih prilika u pozadini ili obrisi moderne devojke u prvom planu) utiskuje u svoje slike punctum sadašnjeg.

Gordana Nikolić,
istoričar umetnosti


Nataša Kokić (1979, Beograd) diplomirala je na odseku slikarstva beogradskog FDP-a i iste godine upisala magistarske studije kod profesora Gordana Nikolića. Godine 2001. nagrađena je od Fakulteta likovne umetnosti za najbolje izvedeni crtež.

Vedrana Ivanović (1978, Vukovar) diplomirala je na FLU u Beogradu na slikarskom odseku. Trenutno je na poslediplomskim studijama na istom fakultetu. Godine 2006. predstavljala je srpsko slikarstvo na XIV međunarodnoj likovnoj koloniji u Sentandreji u Mađarskoj.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej moderne umetnosti u Parizu priredio je retrospektivnu...
Napori Galerije Matice srpske su ujedinjeni u namerama koje pozivaju u svoje okrilje svakog ko...
Termin umetnička kritika egzistira u nejasnoj odrednici značenja i specifičnom spoju dveju reči -...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Slikar i književnik Vladimir Bogdanović, rođen je 1940. godine u Beogradu, gde je 1967. diplomirao...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Javno kupatilo, Beograd. April - maj 2007.
Na izložbi učestvuje oko 200 umetnika sa preko 250 radova iz različitih oblasti primenjene umetnosti. Provokativna tema "Ubrzanje" podstakla je stvaraoce da svojstvenim jezikom...
Knjige i časopisi
Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku objavila je u svojoj ediciji "Ravnoteža" knjigu eseja "Ars longa" slikara, skulptora i teoretičara umetnosti Milije Belića. Autor je ocenio da je "Ars longa"...
Intervju
Multimedijalni umetnik, likovni kritičar i publicista Andrej Tišma rođen je u Novom Sadu 1952. godine, Akademiju lepih umetnosti u Pragu završio je '76, a još u vreme studija počinje da se bavi mail-artom, koji će ga i u ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom