CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 05
Digital Art 09
Videomedeja 15
Noć muzeja 2008
Videomedeja 20
Terra 17
Digital Art 08

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 97 - 110 Štampaj E-pošta
(1 glas)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 110: Video radovi Kasandre Tajtler, Australija

Image

Kasandra Tajtler je australijska umetnica koja se bavi videom, performansom i umetničkim instalacijama, uspešno nastupajući širom sveta, a trenutno živi u Parizu. Kroz svoju umetnost bavi se klišeima i konvencijama savremenog društva, kritikujući ih na često zabavan i humorističan način. Posebno je koncentrisana na istoriju odnosa polova i identiteta, često sama igrajući i menjajući idetitete u svojim video radovima. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih radova Tajtlerove. O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 28. januar 2016. u 13 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

109

Program broj 109: Festival "Ars elektronika" u Lincu, Austrija

Image

Najveći svetski festival elektronske i digitalne umetnosti "Ars elektronika" svojim sadržajima prati prožimanje umetnosti, tehnologije, nauke i društva, okupljajući bijenalno u austrijskom gradu Lincu više stotina učesnika iz celog sveta. Sastoji se od izložbe digitalnih radova, instalacija, video projekcija, zvučnih ostvarenja i brojnih simpozijuma i tematskih foruma. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih radova sa poslednjeg, nedavno održanog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 22. januar 2016. u 19 sati, Američki kutak.

108

Program broj 108: Međunarodni festival video umetnosti "Iznad stvarnog", Italija

Image

Međunarodni festival video umetnosti "Iznad stvarnog" održan je u Viaređu, Italija, krajem novembra ove godine. Učestvovala su trideset dva umetnika iz brojnih zemalja sveta, sa gotovo svih kontinenata. Festival je fokusiran na istraživanje širokih mogućnosti digitalnih medija u savremenoj umetnosti. Trodnevne video projekcije pratili su razgovori, performansi i video radionice. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 24. decembar 2015. u 13 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

107

Program broj 107: Međunarodni video festival "Trenuci videa" 2015, Marsej

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" održan je u Marseju, Francuska, dvadeset osmi put u novembru ove godine. Od samog osnivanja njime rukovodi pisac, esejista, filmski i video stvaralac Mark Mersije. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i video instalacije. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova saovogodišnjeg festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 10. decembar 2015. u 19 sati, Američki kutak.

106

Program broj 106: Video radovi Adriana Renier Čaveza, Meksiko

Image

Meksički video umetnik Adrian Renier Čavez završio je studije umetnosti 2012. u Meksiko sitiju, gde i danas živi i stvara. Uz video umetnost on se bavi i grafičkom animacijom, eksperimentalnom muzikom i živim umetničkim akcijama, a njegova video ostvarenja su zapažena i nagrađivana na festivalima širom sveta. Teme njegovih radova su dinamika urbanog života, civilizacijske napetosti i sukobi. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova ovog umetnika. O autoru i njegovim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 26. novembar 2015. u 13 sati, Američki kutak.

105

Program broj 105: Haški video festival "Striming"

Image

"Striming" festival audio-vizuelne umetnosti okuplja svake godine u Hagu, Holandija, umetnike iz čitavog sveta, a može se pratiti i putem Interneta. To je neprofitni projekat koji ima za cilj podsticanje i popularisanje video umetnosti. Uz festival raste i stalna zbirka videa koju čine svi do sada na festivalu prikazani radovi, koja je takođe dostupna onlajn. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa poslenjeg "Striming" festivala. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 12. novembar 2015. u 19 sati, Američki kutak.

104

Program broj 104: Video radovi Silvije De Đenaro, Rim

Image

Rimska umetnica Silvija De Đenaro započela je karijeru apstraktnim slikarstvom, a u poslednjih deset godina bavi se digitalnom fotografijom, videom i animacijom. Zanimaju je pre svega uslovi ljudske egzistencije, od beskrajnih duhovnih traganja do društvenih zbivanja. Najčešće se u svojim radovima bavi uticajem medija na savremenog čoveka, lažnim mitovima, nedostatkom nade i idala. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova De Đenarove. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 22. oktobar 2015. u 13 sati, Američki kutak.

103

Program broj 103: Video festival Projektor, Madrid

Image

Međunarodni festival videa "Projektor" održava se već osam godina sa sedištem u Madridu, Španija, ali istovremeno u još nekoliko zemalja kao što su Portugalija, Italija, Meksiko i Ekvador. Ova velika manifestacija sadrži video projekcije, instalacije i performanse, ima za cilj uspostavljanje dijalog među umetnicima sveta i sve više osvaja otvorene i alterivne prostore u gradovima kao što su Madrid, Barselona i Milano. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 8. oktobar 2015. u 19 sati, Američki kutak.

102

Program broj 102: Video radovi Majkija Pitersona, SAD

Image

Majki Piterson je video i audio umetnik koji živi i predaje umetnost u Čikagu, SAD. On kreira video umetnost koja se zasniva na izobličenju realnosti i na organskoj apstrakciji, snimajući prirodne elemente: vodu, biljke, životinje, svetlost. Učestvovao je ne brojnim međunarodnim festivalima videa. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova Pitersona. O autoru i njegovim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 24. septembar 2015. u 19 sati, Američki kutak.

101

Program broj 101: Video radovi Dženide Čejs, SAD

Image

Dženida Čejs je američka elektronska umetnica koja istražuje i kombinuje razne aspekte medijske umetnosti, koristeći film, video, animaciju, zvuk i fotografiju. Studije iz oblasti filma, videa i zvuka završila je 1998. na Institutu umetnosti u Čikagu, a iz oblasti filma i fotografije diplomirala je 2009. u Ričmondu. U svojim radovima dočarava imaginarni svet emocija, gde prkos i apsurd preobražavaju svakodnevicu. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova Čejsove. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 15. septembar 2015. u 19 sati, Američki kutak.

100

Program broj 100: Video radovi Margarite Novikove, Moskva

Image

Margarita Novikova rodila se u Moskvi, gde i danas živi i stvara kao video umetnica. Devedesetih godina prošlog veka radila je dokumentarce za televiziju. Posle ruske perestrojke radila je priloge i za televizije Francuske, Velike Britanije, SAD i Kanade. Nakon završetka kursa videa na Rodčenkovoj moskovskoj školi fotografije i multimedija 2010. godine posvetila se video umetnosti. U svojim radovima bavi se temama društva kombinujući dokumentarnost sa poetikom života i ljudskih sudbina. Publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Novikove. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma.

99

Program broj 99: Festival videa Fonland, Portugalija

Image

Festival "Fonland" osnovan je 2005. godine u mestu Koimbra u Portugaliji sa ciljem da promoviše istraživanje i praksu novih medija u savremenoj umetnosti. Program festivala obuhvata izložbe, video projekcije i instalacije kao i onlajn projekte. U okviru festivala organizuju se i boravci umetnika koji na licu mesta stvaraju i prikazuju svoje radove. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa „Fonlanda“ održanog u maju ove godine. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 6. avgust 2015. u 13 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

98

Program broj 98: Video radovi Mikaela Gadinija, Italija

Image

Mikael Gadini rođen je 1988. u Italiji. Najpre se bavio filmom, a nakon upoznavanja mogućnosti digitalne tehnologije posvetio se video stvaralaštvu. Studije umetnosti završio je 2010. godine. Njegovi video radovi imaju karakter kratkih igranih filmova, za koje Gadini sam piše scenarija i radi sa glumcima. Često se radi o mešavini stvarnosti i fantazije, sa jakom simboličkom porukom. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Gadinija. O autoru i njegovim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 23. jul 2015. u 13 sati, Američki kutak.

97

Program broj 97: Video radovi Gabiele Štelbaum, Berlin

Image

Diana Ronberg rođena je u Švedskoj, a završila je studije umetosti u Gdanjsku, u Poljskoj, gde i danas živi i stvara. Uz video bavi se video instalacijama, fotografijom i slikarstvom. Radovi su joj posvećeni istraživanju unutrašnjeg sveta i sopstvene ličnosti, često protkani maštanjima i snovima. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Ronbergove. O autorki i njenim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Četvrtak, 9. jul 2015. u 13 sati, Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. Ursula San Kristobal je španska umetnica i istraživačica posvećena eksperimentalnoj muzici, performansu i video umetnosti. U svojim...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti predstavlja u Paviljonu u Tvrđavi, od 10. do 30. oktobra 2019, video instalaciju Svetlane Volic...
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim autentičnim likovnim izrazom obeležili brojne pasaže...
BEOGRAD. Galerija Radio televizije Srbije predstavlja od 13. februara do 15. marta 2020. slike Dragana Mojovića (1942 – 2001). Prve i jedine...
NOVI SAD. Američki kutak u Novom Sadu predstavlja od 4. do 25. avgusta 2022. godine 8. Art Links, međunarodnu umetničku razmenu, ovoga puta između ...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Bauhaus je postojao samo 14 godina: od 1919. do 1933, ali uprkos tome, postao je najvažnija...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Novosadski multimedijalni umetnik Dragan Vojvodić svoj umetnički izraz nalazi u proširenom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
U Srbiji su muzejske kolekcije nacionalno blago ali kada su bankrotirale Beobanka, Investbanka, Jugobanka, država je na aukciji prodala dela koja su one posedovale. Prošlo je samo nekoliko dana od kada je Detroit, najveći grad u državi ...
Knjige i časopisi
Sastavni deo izložbe "Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta" je publikacija u kojoj su autori različitih profilacija (dr Igor Borozan, dr Mirjana D. Stefanović, dr Vladimir Simić, dr Milan Popadić, Evgenija...
Intervju
Martin Lisardi je direktorka muzeja Al Sen-Pjer u Parizu. Art brut je ono što prethodi konceptu, umetničkom angažmanu. To je umetnost koja nema tržišnu vrednost, koja ne traži društveno priznanje. Marginalna umetnost, na ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom