CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 23
Terra 18
Terra 28
Noć muzeja 2008
Dunavski dijalozi 08
Digital Art 05
Dunavski dijalozi 01

Milan Dobrojević - Digital print (Fraktali) Štampaj E-pošta
(5 glasanja)
ImageGalerija New Moment, Beograd. Januar - februar 2007.
Ovom prilikom, međutim, možemo i da zaboravimo na naučne aspekte fraktala. Nobelovac Ričard Fejnman je jednom prilikom rekao: "U bokalu vina je čitava fizika... i molekuli, i viskoznost, i prelamanje svetlosti... Ali mi možemo da ispijemo vino i da zaboravimo na sve to!"

 



Fraktali

prof. Đorđe Kozić

U svojoj potrebi za saznavanjem čovek se postepeno, vekovima, suočavao sa novim pogledima na prirodu i u određenim periodima svog "uspona" usvajao nove koncepcije - nove naučne paradigme. Razvoj fraktalne geometrije i "teorije haosa" poslednjih decenija omogućio nam je da na potpuno nov način gledamo na realnost.

Ne zadovoljavamo se više uobičajenom matematikom koja se bazira na pravoj liniji i pokazuje potpunu neupotrebljivost kada hoćemo da opišemo drveće, reke, oblake, munju, pahuljice, zemljotres... Stvorena je jedna nova multidisciplinarna nauka koja proučava kompleksnost u najširem smislu. Spregnuta sa izuzetnim mogućnostima računara ona nam pomaže da shvatimo kako priroda na zadivljujući način kreira stotinu metara visoko drvo iz zrna veličine našeg malog prsta... Kako se jedan sasvim tanan uticaj, kao što je treptaj krila leptira u toj meri pojača da dovede do potpune promene vremena u sutrašnjem danu.

Ovom prilikom, međutim, možemo i da zaboravimo na naučne aspekte fraktala. Nobelovac Ričard Fejnman je jednom prilikom rekao: "U bokalu vina je čitava fizika... i molekuli, i viskoznost, i prelamanje svetlosti... Ali mi možemo da ispijemo vino i da zaboravimo na sve to!" Na sličan način predlažem da zaboravimo na sve naučne implikacije fraktalne geometrije i prepustimo se vizuelnom uživanju - lepoti i estetici specijalno dizajniranih fraktalnih objekata koje nam donosi Milanova izložba. On nam pokazuje kako je svoj PC pretvorio u grafičku laboratoriju koja može da eksperimentiše sa haosom i proizvodi ove magične slike. Teško ja da se poveruje u činjenicu da se one zasnivaju na relativno jednostavnim algebarskim izrazima.

Ipak, iza tih izraza krije se jedno sofisticirano znanje o imaginarnim i kompleksnim brojevima, kao i o postupcima rekurzivnih iteracija, ali pre svega, jedna snažna motivacija za eksperimentisanjem i kreacijom novih likovnih dimenzija.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Ove godine, Galerija Matice srpske nakon obeležavanja velikog jubileja, u 176. godini postojanja...
PLITVIČKA JEZERA. Specijalno za Art magazin. Na Plitvičkim jezerima (Plitvica Selo), od 10. do...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Više od dvadeset godina vizuelni umetnik Goran Despotovski u svojim instalacijama...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Čedomir Vasić (1948, Beograd). Diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu u klasi prof. Đorđa Bošana. Kao stipendista Fulbrajtovog programa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los...
Knjige i časopisi
Rubrika "Književni portret" uvedena je kao povremeno, a prepo- znatljivo obeležje našeg časopisa sada već pomalo daleke (i u sećanju ne sasvim jasne) 2005. godine: u broju 8 nove serije Gradine prvi takav portret bio je sklopljen...
Intervju
Multimedijalni umetnik, likovni kritičar i publicista Andrej Tišma rođen je u Novom Sadu 1952. godine, Akademiju lepih umetnosti u Pragu završio je '76, a još u vreme studija počinje da se bavi mail-artom, koji će ga i u ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom