CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 02
Videomedeja 24
Noć muzeja 2009
Dunavski dijalozi 00
Videomedeja 16
Digital Art 07
Dunavski dijalozi 03

Sponzor rubrike
Milena Pavlović Barili - Slike Štampaj E-pošta
(77 glasanja)
Monday, 12 February 2007
ImageZbirka strane umetnosti, Novi Sad. Februar - mart 2007. Salon Narodnog muzeja, Zrenjanin. April - maj 2008.
Ova dela su prekrasna i dragocena ostvarenja jedne izuzetne i svestrane umetničke ličnosti raskošnog sjaja, koja je poput meteora zasjala na nebu naše umetnosti darujući joj jedan svet njoj dotle nepoznat: svet tajanstvenih snoviđenja i fantazmagorija, treperavih slutnji i strepnji, pretočenih u jezik slikarstva i poezije.


Arhitekta sna i sanjarenja
Jelica Milojković,
muzejski savetnik

Jedinstveno umetničko delo Milene Pavlović Barilli, ličnosti bez presedana u našoj modernoj umetnosti, arhitekti sna i sanjarenja koja je u svom raskošnom umetničkom opusu neprestano hodala po tananoj niti snoviđenja, Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli u saradnji sa Muzejom Grada Novog Sada treći put u rasponu od 20 godina predstavlja likovnoj publici i javnosti glavnog grada Vojvodine.

Milenine slike, koje slave ljubav i antičku mitologiju, čiju ikonografiju ispunjavaju likovi zaklonjeni velovima, trakama, lepezema i dimom, maskama i rukama, potom putena tela nimfi i venera (čiji su likovi njeni autoportreti), osnov su njene pesničke enigme; ali i obrnuto: neprestano zamišljena nad večitim temama života i smrti, svoje stihove Milena kazuje nadrealističkim jezikom i zbog toga su oni ključ, svojevrsna šifra njenih brojnih enigmatskih kompozicija.

Milena je pesnik slikarstva čija ikonografija otkriva svo bogatstvo njenog duha, neugasivu žeđ za životom, nežnošću, sigurnošću, ali i strepnje i strahove pred neizvesnošću, pred nečim sudbinski neodređenim. Usred Pariza, Rima, Njujorka, Milena gradi svoje jedinstveno umetničko delo, čija nesvakidašnja imaginacija svoje uporište ima ne samo u antičkim legendama i mitologiji, već i u basnama, mitovima i paganskim predanjima.

U pokušaju da sagledamo smisao Milenine duhovne avanture, da otkrijemo svet Milenine mašte i snova u čijem opusu živa igra simbola spaja razdvojene elemente, povezuje nebo i zemlju, predmete i duh, prirodu i kulturu, zbilju i san, svesno i nesvesno, logično je krenuti od 1930. godine. Naime, posle diplomiranja na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu 1926. godine, kratkog akademskog školovanja u Minhenu (1927-1928) i prvog samostalnog predstavljanja našoj likovnoj publici u Beogradu (1928), Milena je napustila Jugoslaviju i svoju umetničku karijeru nastavila na Zapadu.

Naporan rad u traženju sopstvenog glasa i identiteta Milena otpočinje u Španiji i odmah potom nastavlja u Londonu u kome je nastao veći broj akvarela i briljantnih pastela, kao i nekoliko tempera bledih tonova i tamnog grafizma koje je Milena februara 1931. godine izložila u londonskoj Bloomsbury Gallery.

Magično i onostrano, naslućeno na londonskoj izložbi nastaviće da traje i produbljuje se u delima izloženim aprila 1932. godine u pariskoj galeriji Jeune Europe, definitivno će se uobličiti tokom narednih meseci u Italiji, da bi oktobra iste godine, otvarajući rimsku umetničku sezonu, Milenina izložba u Galleria d’Arte di Roma bila ocenjena kao događaj koji je usijao pera najuglednijih likovnih kritičara gradova na Tibru i Seni i doprineo da njeno ime odjednom uzleti i rasprši se po evropskim novinama.

Gradeći odlučno svoj potpuno definisani izraz Milena se u ovom periodu definitivno oslobodila svega što bi moglo da izazove čak i asocijaciju na školu i njene šablone, upuštajući se hrabro u sudare fantastičnog i realnog u jednom svetu ispunjenom arhitektonskim elementima, pramenovima magle, titrajima vode, svetu internacionalnog načina izražavanja „prevučenog jednim pikasovskim stilom“.

Posle briljantnih uspeha u Evropi Milena 18. avgusta 1939. godine napušta Stari kontinent i brodom kreće iz Avra za SAD. Svoju umetničku karijeru nastavlja u Americi, gde veoma brzo stiče izuzetnu afirmaciju. Njene izložbe u Njujorku i Vašingtonu zaokupljaju pažnju istaknutih američkih kritičara i galerista koji o njenoj umetnosti govore kao o ogromnom polju uspomena i prefinjene usamljenosti, prožete beskrajnom nostalgijom i arhitekturom sanjarenja.

Uporedo sa radom na čistoj umetnosti, Milena je u Njujorku ostvarila i uspešnu saradnju sa mnogim modnim žurnalima u koje je unela atmosferu rane italijanske renesanse, zbog čega je ubrajana u red umetnika koji su dali značajan doprinos vizuelnoj privlačnosti američkih modnih časopisa.

Milenin životni i umetnički put prekinuo je iznenadni srčani udar 6. marta 1945. godine. Vest o Mileninoj smrti objavili su najtiražniji američki listovi, New York Times i Herald Tribune.

Po završetku rata, avgusta 1947. godine, Milenin muž, Robert Astor Gosselin, je urnu sa Mileninim pepelom preneo u Rim, gde je 5. avgusta 1949. godine pohranjena na Cimitero acattolico degli stranieri, groblju stranih umetnika,u kompleksu parka Testaccio u Rimu, gde su kasnije sahranjeni i Milenini roditelji, Bruno (1952) i Danica (1965).

Izložbom Milene Pavlović Barilli likovnoj publici Novog Sada predstavili smo jedan mali, no izuzetno značajan deo nacionalne kulturne baštine čiji značaj prevazilazi granice Srbije.

Ova dela su prekrasna i dragocena ostvarenja jedne izuzetne i svestrane umetničke ličnosti raskošnog sjaja, koja je poput meteora zasjala na nebu naše umetnosti darujući joj jedan svet njoj dotle nepoznat: svet tajanstvenih snoviđenja i fantazmagorija, treperavih slutnji i strepnji, pretočenih u jezik slikarstva i poezije.


Milena Pavlović Barili, slikar i pesnik, rođena je u Požarevcu 5. novembra (23. oktobra po starom kalendaru) 1909. godine kao jedino dete u braku Požarevljanke, Danice Pavlović i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca, Bruna Barilija. Slikarsko obrazovanje dobila je najpre u beogradskoj Umetničkoj školi (1922 - 1926), a kasnije studije slikarstva nastavila u Minhenu, na Blocherer Bosshardt, Knirr Schule i Akademie der bildenden Kunste (1926 - 1928).

Najznačajniji deo Mileninog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, odakle je Milena otišla u rano proleće 1930. godine. Skoro čitavu jednu deceniju ona je svojim životom i radom bila vezana za zapadnoevropske umetničke metropole, London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala sa najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde.

U samo predvečerje izbijanja II svetskog rata, avgusta 1939. godine, Milena je otputovala za Njujork, gde je ostala sve do svoje smrti.

Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih žurnala i časopisa za uređenje enterijera i eksterijera (Vogue, Town & Country, Sharm, Glamour, Harper's Bazzar). Sarađivala je i sa kompozitorom Đan Karlom Menotijem, za čiji je balet Sebastian radila kostime (1944).

Preminula je u Njujorku 6. marta 1945. godine. Po završetku rata, avgusta 1947. godine, Milenin muž Robert Astor Gosselin je urnu sa Mileninim pepelom preneo u Rim gde je 5. avgusta 1949. godine pohranjena na groblju stranih umetnika u kompleksu parka u Rimu, gde su kasnije sahranjeni i Milenini roditelji, Bruno (1952) i Danica (1965).

Magično i onostrano, naslućeno na londonskoj izložbi nastaviće da traje i produbljuje se u delima izloženim aprila 1932. godine u pariskoj galeriji definitivno će se uobličiti tokom narednih meseci u Italiji, da bi oktobra iste godine, otvarajući rimsku umetničku sezonu, Milenina izložba u bila ocenjena kao događaj koji je usijao pera najuglednijih likovnih kritičara gradova na Tibru i Seni i doprineo da njeno ime odjednom uzleti i rasprši se po evropskim novinama.
 

Comments 

 
0 # verica 2009-10-16 17:13
Slikarka koja je oličenje genijalnosti. Fenomenalan umetnik.
Reply | Reply with quote | Quote
 
 
+1 # Cvetana Samardzic 2009-10-16 17:22
Oduvek sam se divila predivnim slikama naše slikarke Milene. Trenutak koji je zabeležen na njima i danas pobuđuje posebna osećanja. Volim da posmatram njene slike, dela i da im se divim. Njen svet je tu sa nama treperi i ne nestaje već večno živi. Neni snovi su postali naši.
Reply | Reply with quote | Quote
 
 
0 # milena 2009-11-04 02:21
Tekst je prelep i uživanje ga je čitati te steći nova znanja o tako velikoj slikarki.
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. Ciklus minijatura "Monolog" Lazara Šoševića (1992, Uroševac) može da se pogleda od 9. do 23. avgusta 2021....
NIŠ. Od 24. decembra 2020. do 27. februara 2021, u velikoj sali Oficirskog doma, biće presdstavljena izložba "Niški crtež"....
KIKINDA. Ovogodišnji učesnici simpozijuma su Anna Korver (Novi Zeland), Marc Leuhtold (SAD), Tamami Ichimura (Japan), Tatjana Sekulić...
NOVI SAD. Galerija Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" predstavlja od 15. do 27. oktobra 2020. slike Georga Redžeka...
GORNJI MILANOVAC. Međunarodno bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata, sigurnim koracima gazi...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARRIZ / CACHAN. Specijalno za Art magazin. Izložba srpskog slikara Cileta Marinkovića otvorena je...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja ...
Paralelene dimenzije viševekovnih odnosa kao i deljenja zajedničkog kulturnog prostora ...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Danijela Babića nazivaju "najaktivnijim protagonistom novosadske slikarske scene". ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Osećaj ljudske superiornosti počiva na iluziji. Početak dana označen je svitanjem. Prvim zrakom sunca koji se pomoli s Istoka. Dan je dakle svetlost. A svetlost je život. Noć, kao odsustvo sunca, jeste tek nešto poput male smrti. Sedam...
Knjige i časopisi
Gradina broj 11 u duhu koncepcije koju je zacrtalo Uredništvo da priređuje i temate koji predstavljaju balkansku književnost, donosi tekstove posvećene grčkoj književnosti. Za razliku od drugih temata ovaj nije zamišljen da bude...
Intervju
Jedan od članova "Likovnog kruga", organizacije koja ove godine navršava šest decenija postojanja, je i grafički dizajner Branislav Dobanovački, umetnik koji je, sa još nekoliko kolega, među onima koji su na Tvrđavu ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom