CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

   Knjige    |    Časopisi
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 03
Dunavski dijalozi 04
Terra 26
Noć muzeja 2014
Videomedeja 19
Noć muzeja 2009
Terra 18

Sponzor rubrike
Monografija "Made in Novi Sad - Savremena umetnička scena" Štampaj E-pošta
(13 glasanja)
Monday, 19 March 2007
ImageVerujemo da će se, zahvaljujući sadržaju knjige Made in Novi Sad, uočiti naš cilj i naša želja da istaknemo univerzalni jezik kojim se zastupljeni umetnici obraćaju. Oni su, u stvari, tu neophodnu komunikaciju i sponu sa svetom već ostvarili svojim radovima - njima je samo potreban stimulans da ta činjenica postane evidentna, tačnije: društveno potkrepljena. (Irina Subotić, iz predgovora).


Novosadska galerija „Tableau“ je objavila vrlo luksuznu monografiju pod nazivom „Made in Novi Sad - Savremena umetnička scena“. Monografija je 27 x 27 cm i ima 266 strana i štampana je u tiražu od 750 primeraka. Redakcija u sastavu: mr Jasna Čubrilo, Svetlana Mladenov, dr Irina Subotić, prof. Dušan Todorović i Suzana Vuksanović izabrala je 60 umenika ili umetničkih grupa.

Predstavljeni su: Antić Igor, Apsolutno, Art Cirkus, Babić Danijel, Čolić Zorica, Čvorić Ljubica, Dautović Staniša, Despotovski Goran, Dinitrijević Aleksandar, Ilić Vladimir, Janev Jelena, Janičić Tadija, Jankov Dragan, Jockov Mileusnić Maja, Jokić Radovan, Jovanović Weiss Srđan, Jović Željka, Jureša Goran, Kadirić Emil, Kapitanj Atila, Klarić Biljana, Kojić Stevan, Kkovačević Jureša Jelena, Kovačević Jelena, Kovačević Ksenija, Led Art, Macura Nikola, Majoroš Zita, Maravić Manojlo, Miljković Marija, Mirković Petar, Mudrinski Karolina, Nešić Milan, Nešović Dejana, Perić Miodrag, Petrić Branislav, Petrović Višnja, Poštić Mileta, pRT, Radin Srđan, Sigeti Monika, Srebotnjak Lidija, Stojanović Marko, Stojanović Mia, Stošić Dušan, Sumina Siniša, Šanta Đula, Šević Katarina, Škulec Rastislav, Tokin Vesna, Tomić Mirjana, Triaška Jan, Ungar Olga, URTIKA, Vilček Slobodan, Vlaisavljević Igor, Vuković Darko, Ziramov Lazić Dubravka, Zirojević Bosiljka i Živančević Dragan.

Preporučujemo pretragu Artmagazina jer su mnogi od autora prestavljeni svojim izložbama, intervjuima ili projektima u okviru časopisa.


Zašto Made In Novi Sad?
Irina Subotić

Knjiga koju držite u ruci nastala je u želji da se svetu - ali i nama samima - predstavi aktuelno stanje u vizuelnim umetnostima vezano za Novi Sad na primerima mladih stvaralaca, аli i оnih којi sedih vlasi misle mladalački. Tačnije, stvaralaca - u punoj kreativnoj moći. Kriterijumi u tom pogledu bili su rastegljivi u svim pravcima: Novi Sad je shvaćen kao duhovni i fizički predeo aktivnog dešavanja na polju vizuelne kulture, kao sudbinski locum genii.  Ponekad  je on racionalno odabrani, ponekad slučajno nadjeni prostor koji pruža šansu životu, radu, izgradnji karijere, koji ugrađuje svoj kulturni identitet u umetničku kreativnost, kao što i stvaraoci svojim rezultatima upotpunjuju vrednosti i imidž Novog Sada. S druge strane, hronološke granice su teško merljiva kategorija i svrstavanje u redove mladih ili mlađih može vrlo fleksibilno da bude shvaćeno. Na isti način se u širokom rasponu razmatra i vizuelna kultura i zbog toga je i napravljen jedan uži izbor dizajnera koji su već doprineli novosadskoj školi modernog grafičkog izraza.           

Imajući u vidu vekovne slojeve civilizacije Novoga Sada, u koje su upisana najznačajnija imena umetnika svih generacija ovoga regiona, kao prepleti etničkih različitosti, te različitih kultura, izvorišta, opredeljenja, ideja i aspiracija, knjiga je nastala sa namerom da zabeleži aktuelni trenutak, dakle kraj XX i sam početak XXI veka i da pruži uvid u raznovrsne puteve koje ovde, u ovom času, umetnici biraju. Razume se da je tako ambiciozna ideja mogla samo delimično da ispuni svoje zadatke. Kao i u svakoj drugoj životnoj prilici kada su u pitanju veliki poduhvati, želje da se ostvare maksimalni rezultati i da se zadovolje svi kriterijumi, svačiji stavovi i ukusi, dolaze u koliziju sa realnošću i njenim uvek ograničenim mogućnostima. Ali, pošto i sam naziv knjige Made in Novi Sad upućuje na aktuelnost gledišta, posebno na sveprisutan, gotovo opsesivan trade mark, pošto smo želeli da ovekovečimo današnju novosadsku dinamičnost, životnost, aktivnost, i da ukažemo na otvorene puteve kojima se umetnost i umetnici u ovom času kreću, moguće je zamisliti da će nakon ovog prvog zadatka doći uskoro na red i sledeći, i da će se i nastaviti sa praćenjem vitalističke energije mladih, što znači i dopunjavati slika novosadske scene, predstavljena ovom prilikom. Tek, knjiga  Made in Novi Sad nije mogla, a nije ni želela da se rigorozno pridržava bilo kakvih okvira koji bi sputavali uključivanje umetnika čije delo može da se kvalifikuje kao mlado, mladalačko i pri tom autentično, savremeno. To ne znači da su svi umetnici koji to zaslužuju mogli da budu zastupljeni. Oni za koje se ovom prilikom našlo mesta sigurno u svom opusu nose snagu izraza, prepoznatljivu karakteristiku; oni osećaju svoje, naše vreme i njegove slojevite probleme; oni superiorno vladaju medijima koji reflektuju senzibilnost tipičnu za ove dane i o njima je stručna javnost već dala svoj pozitivan sud.

Insistiranje na dvojezičnosti tekstova o umetnicima, kao i na engleskom naslovu knjige, predstavlja provokativno ali i evokativno brendiranje, gotovo nezaobilzan - mada namentut! - civilizacijski čin. To  je rečit znak potrebe da se ostvari komunikacija sa svetom, da se izađe iz dugogodišnje nametnute izolacije koja je dovela do velikih društvenih lomova i ksenofobičnosti, što se sve do danas odražava na mesto naše umetnosti u međunarodnim okvirima. S druge strane, Novi Sad je decenijama suočen sa nizom problema vezanim za institucionalnu organizaciju i brigu oko predstavljanja naše umetnosti, u prvom redu aktuelne umetničke situacije, tako da se nadamo da će ova knjiga bar donekle ublažiti te nedostatke boljim zastupanjem današnje novosadske umetnosti.

Verujemo da će se, zahvaljujući sadržaju knjige Made in Novi Sad, uočiti naš cilj i naša želja da istaknemo univerzalni jezik kojim se zastupljeni umetnici obraćaju. Oni su, u stvari, tu neophodnu komunikaciju i sponu sa svetom već ostvarili svojim radovima - njima je samo potreban stimulans da ta činjenica postane evidentna, tačnije: društveno potkrepljena. Njihovo delo bezrezervno korespondira sa aktuelnim načinom mišljenja i sa događanjima na širokim prostorima vizuelne scene danas, u nacionalnim i transnacionalnim prostorima. To i jeste bio jedan od osnovnih kriterijuma kojima se rukovodio tim priređivača ove publikacije. Zahvaljujući punoj predanosti svom poslu, punoj svesti o misiji koju umetnost današnjeg doba mora da ima, tim umetnicima se otvaraju vrata budućnosti; čekaju ih novi rezultati i dalji uspesi. Naš zadatak će biti ispunjen ako te vrednosti koje smo prepoznali i u koje verujemo uspemo da prikažemo i odbranimo na evropskom, pa i svetskom nivou, ali i da domaćoj publici, i onoj stručnoj i onoj širokoj, a posebno važnom faktoru savremenog života -  medijima, ukažemo na snagu kreativnosti umetnika Novog Sada, na stvaraoce koji već danas grade istoriju kulture ovoga grada upravo svojim oštim, kritičkim okom. Zbog toga sam sigurna da velika angažovanost galerije Tableau ima smisla i da će izdavanje knjige Made in Novi Sad doživeti pozitivnu recepciju.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama
22.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Inspirisani Francuskom - Grupna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. "Videoart u ponoć" je bioskopski projekat grupe umetnika, nastao 2008. godine u Berlinu. Od tada svakog meseca, uvek petkom u...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš, u prostoru Paviljon u Tvrđavi, predstavlja od 5. do 24. oktobra 2021. izložbu...
GORNJI MILANOVAC. Međunarodno bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata, sigurnim koracima gazi...
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 19. novembra do 2. decembra 2021. grafike Miroslava Savkova pod nazivom "Grafika čoveka"....
PARIZ. Pakovanje Trijumfalne kapije u Parizu, koje su pre 60 godina zamislili umetnici Kristo i Žan-Klod, konačno je realizovano, a taj monumentalni...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Neprocenjivo vredna kolekcija slika slavnog ruskog kolekcionara...
NOVI SAD. Tamo, gde joj je i mesto! - rekli bi poznavaoci istorije razvoja tapiserijske...
Bauhaus je postojao samo 14 godina: od 1919. do 1933, ali uprkos tome, postao je najvažnija...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Zgrada Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 37 nedavno je gotovo u potpunosti...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim autentičnim likovnim izrazom obeležili brojne pasaže istorije umetnosti. Ispravnost, posebnost i aktuelnost umetničke ideje često je potvrđivana u umetničkim...
Knjige i časopisi
Knjiga "Prolazim kroz zidove" u izdanju Samizdata B92 predstavlja jedinstveno životno iskustvo jedne od najpoznatijih svetskih umetnica Marine Abramović. "Iskusila sam apsolutnu slobodu, osetila sam da mi je telo neograničeno,...
Intervju
Likovni krug, udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, ove godine obeležava šest decenija svog postojanja. Za pomenuto vreme, kroz ovu umetničku koloniju prošlo je više od stotinu umetnika najrazličitijih pravaca i...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom