CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 23
Noć muzeja 2011
Videomedeja 17
Noć muzeja 2010
Dunavski dijalozi 06
Noć muzeja 2020
Dunavski dijalozi 04

Sponzor rubrike
Konkurs - Matica srpska: Spomen bista Momčila Tapavice Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageRok za predaju radova je 30. septembar 2017.
Matica srpska raspisuje otvoreni, javni i anonimni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-biste Momčila Tapavice. Pravo učešća na Konkursu imaju akademski umetnici, sa stečenim formalnim obrazovanjem u oblasti likovnih umetnosti, primenjenih umetnosti, dizajna, arhitekture i pejzažne arhitekture.

1. Predmet i cilj konkursa

  • Predmet Konkursa je izrada umetničko-likovnog idejnog rešenja za spomen- bistu Momčila Tapavice.
  • Spomen-bista će biti postavljena u parku pored Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu, na uglu Bulevara Cara Lazara i Stražilovske ulice.
  • Cilj Konkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejnog rešenja za spomen-bistu Momčila Tapavice u Novom Sadu
  • Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Momčila Tapavicu, na njegov život, delo i doprinose koje je dao razvoju sporta, arhitekture, kulture i nauke u Novom Sadu.
  • Očekuje se da predložena rešenja budu u duhu savremene vizuelne umetnosti.

2. Koncept - Građa za konkurs

2.1. Biografija Momčila Tapavice

Momčilo Tapavica, arhitekta, sportista, olimpijac (Nadalj, 26. X 1872 ‒ Pula, 10. I 1949).

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju pohađao u Novom Sadu. Bio je stipendista Matice srpske iz Zadužbine Sime Đorđevića od 1886. kao učenik realke u Segedinu. Matičin stipendista bio je i 1891, kada je započeo studije arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti, gde je i diplomirao. Važio je za vrlo darovitog arhitektu. Po završetku studija radio je jedno vreme u Budimpešti, a potom se vratio u Novi Sad i tu 1903. učestvovao u izradi plana za obnovu Saborne crkve. Bio je pristalica liberala i u sukobu s radikalskim političarima. Posle ženidbe 1908, sa suprugom Arankom je na poziv knjaza Nikole otišao u Crnu Goru. Tamo je projektovao Hotel „Boka” u Herceg Novom, zgrade nekadašnjeg nemačkog poslanstva i Crnogorske državne banke na Cetinju i porodičnu kuću u Bijeloj, koja je kasnije služila kao Dom za nezbrinutu decu. Prema njegovim projektima izgrađena je 1912. današnja zgrada Matice srpske, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu. Kao bivši Matičin pitomac ponudio se da besplatno izradi plan i proračun za zgradu, a na njegov predlog je odabran i izvođač radova. Prvi svetski rat proveo je u izbeglištvu i u tom periodu boravio je u Rimu, Lozani i Rabatu, glavnom gradu Maroka, gde je obavljao geodetska merenja. Potom se vratio u Novi Sad i radio u svom projektnom birou u Petrovaradinu. Bio je Vladin poverenik za melioraciju u istočnom Sremu. Izradio je projekat za restauraciju crkve u Nadalju i geodetske planove za kaldrmisanje kolovoza u selu i drumova oko sela. Između dva svetska rata aktivno je učestvovao u delovanju Matice srpske. Ostavio je vrednog arhitektonskog traga u Poreču, gde je proveo poslednje godine života radeći na obnavljanju i uređenju grada. Imao je sina Mirka i kćer Jasnu.

Od rane mladosti se uspešno bavio sportom, a dok je studirao i služio vojsku u gardi isticao se izuzetnom snagom. Bio je član Saveza za telesno vaspitanje u Budimpešti. Na prvim modernim Olimpijskim igrama održanim u Atini 1896. obezbedio je mesto u trinaestočlanom timu Kraljevine Ugarske. Bio je prijavljen za takmičenja u atletici (skok udalj, skok s motkom, bacanje kugle), rvanju grčko-rimskim stilom, dizanju tegova (jednom rukom i obema rukama) i tenisu. Najbolji rezultat ostvario je u tenisu, osvojivši bronzanu olimpijsku medalju. Do ovog saznanja o njegovom velikom uspehu došlo se posle više od jednog veka. Precenio je svoju snagu i povredio se tokom dizanja tegova jednom rukom, ali je nastavio takmičenje. U dizanju tegova obema rukama osvojio je peto mesto podigavši 80 kg, a u teškoj kategoriji u ravnju četvrto mesto. Od atletskih disciplina morao je da odustane. Bio je prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara. U Novom Sadu se kasnije bavio veslanjem i od 1904. bio član kluba „Danubius”.

2.2. Prostorne karakteristike

Prostorne karakteristike, fotografije okoline, fotografije i biografija Momčila Tapavice i film o Momčilu Tapavici se nalaze u prilogu (http://www.maticasrpska.org.rs/konkurs-za-spomen-bistu-momchila-tapavitse).

Pravila konkursa

3. Učesnici konkursa

Konkurs je otvoren, javan i anoniman. Pravo učešća na Konkursu imaju akademski umetnici, sa stečenim formalnim obrazovanjem u oblasti likovnih umetnosti, primenjenih umetnosti, dizajna, arhitekture i pejzažne arhitekture.

4. Rokovi

  • Konkurs je otvoren od dana postavljanja na internet prezentaciji Matice srpske (www.maticasrpska.rs) i objavljivanja u novinama (1. avgust 2017).
  • Konkursni radovi se predaju u prostorijama Matice srpske, Matice srpske 1, Novi Sad.
  • Rok za predaju radova je 30. septembar 2017. godine.
  • Radovi koji pristignu nakon utvrđenog roka predaje neće se uzimati u razmatranje, kao ni radovi upućeni poštom.
  • Stručni žiri doneće odluku o rezultatu Konkursa u roku od 10 dana od dana isteka roka za predaju konkursnih radova.
  • O rezultatu Konkursa svi učesnici biće putem elektronske pošte obavešteni 7 dana nakon donošenja odluke Žirija.
  • Rok za izradu i postavljanje izvedene skulpture je kraj 2017. godine.

5. Stručni žiri

Naručilac Konkursa imenovao je stručni žiri (u daljem tekstu: Žiri) u sledećem sastavu:

  • dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, predsednik Žirija
  • dr Tijana Palkovljević Bugarski, istoričar umetnosti, član
  • mr Siniša Jokić, istoričar, direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, član
  • Sava Stepanov, likovni kritičar, član
  • mr Danilo Vuksanović, umetnik, član

Sekretar Žirija je msr Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske

6. Opšti kriterijumi

6.1. Pored usklađenosti rada sa programom i konkursnim zadatkom, Žiri će vrednovati predložena rešenja na osnovu sledećih kriterijuma:

  • originalnost idejnog i likovnog rešenja u odnosu na zadati koncept
  • odnos prema temi – značenjski kvaliteti rešenja
  • uverljivost ideje i komunikativnost rešenja
  • estetski, likovni i oblikovni kvaliteti rešenja
  • ostvarena sinteza celine spomen-biste sa prostorom u kojem će skulptura biti postavljena
  • kvalitativni doprinos ukupnom ambijentu
  • jasnoća prikaza i obrazloženja
  • izvodljivost predloženog rešenja

6.2. Vrsta i visina nagrade

Nagrade u ukupnom iznosu nagradnog fonda od 400.000 dinara biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:

  • prva nagrada, koja se sastoji od 200.000 dinara i troškova izrade modela od 100.000 dinara
  • druga nagrada – 65.000 dinara
  • treća nagrada – 35.000 dinara

Prvonagrađeni rad biće odabran za realizaciju.

Žiri ima pravo i drugačije raspodele nagrada u okviru predviđenog nagradnog fonda.

Žiri zadržava pravo da ne dodeli nagradu ako oceni da ponuđeni radovi ne zadovoljavaju potrebne kriterijume.

Matica srpska se obavezuje da će isplatu za izabrane i nagrađene konkursne radove izvršiti prema odluci Žirija, a u skladu sa konkursnom dokumentacijom, raspisanom u roku od 45 dana od dana potvrđivanja odluke Žirija od strane Odbora za podizanje spomen-biste Momčila Tapavice.

6.3. Prednost će imati rešenja koja se mogu realizovati savremenim postupcima izlivanja.

6.4. Materijal u kojem će spomen-bista biti izlivena je bronza, a vrednost ne može da pređe 600.000,00 dinara sa PDV-om.

7. Pravne i finansijske posledice za vrstu i visinu nagrade i uslovi zaštite autorskih prava i prenosa imovinskih prava autora na Maticu srpsku

  • Učesnik Konkursa (autor / autorski tim) predajom konkursnog rada prihvata uslove Konkursa i pristaje na javno izlaganje i publikovanje rada. Autorski tim čine potpisnici konkursnog rada, koautori, i time nosioci svih zajedničkih autorskih prava.
  • Učesnik Konkursa je, tokom trajanja Konkursa, dužan da svoj rad drži u anonimnosti, do objave rezultata Konkursa.
  • Matica srpska ne odgovara za oštećenja konkursnih radova nastala transportom ili radom Žirija.
  • Učesnik Konkursa se smatra autorom konkursnog rada i zadržava sva autorska prava. Matica srpska dodelom nagrade/otkupa stiče pravo vlasništva samo nad tim primercima rada imenovanim u pravilima konkursa.
  • Matica srpska stiče isključivo pravo na dalje korišćenje autorskog dela u svrhu utvrđenu Konkursom. Matica srpska se obavezuje da će isticati ime autora u svim objavama i prikazima odabranih konkursnih radova.
  • Matica srpska ima prava da koristi sve pristigle radove, da ih publikuje u celini ili u delovima kao rezultate Konkursa i koristi u promotivne svrhe.
  • Konkursnu dokumentaciju i radove koji nisu nagrađeni ili nisu zadovoljili uslove preuzimaju autori u roku od 15 dana od dana proglašenja rezultata Konkursa u Matici srpskoj. Nakon isteka ovog roka Matica srpska nije u obavezi da čuva priložene radove.
  • Autor pobedničkog dela dužan je da, uz neposredni dogovor sa Žirijem, prihvati primedbe i sugestije u vezi sa daljom razradom i realizacijom projekta.

8. Oprema i sadržaj konkursnog rada

  • Idejno rešenje, tj. konkursni rad koji autori prilažu, može biti ručno crtana skica, digitalni prikaz i obavezno trodimenzionalni objekat.
  • Svaki autor može priložiti više idejnih rešenja tj. konkursnih radova.
  • Svi konkursni radovi moraju biti upakovani u neprozirni omot sa jasno vidljivom autorskom šifrom u gornjem desnom uglu omota i naznakom: „Konkurs za spomen-bistu. Ne otvaraj!”.
  • Uz konkursni rad autori su obavezni da dostave neprozirnu zatvorenu kovertu (takođe označenu autorskom šifrom u gornjem desnom uglu) sa jasnom naznakom: „Konkurs za skulpturu. Ne otvaraj – autor” u kojoj će se nalaziti ime i prezime autora i kontakt podaci (adresa, telefon, imejl).

8.5. Potrebno je da konkursni rad sadrži:

  • trodimenzionalni objekat,
  • tekstualno obrazloženje dela na jednoj stranici A4 formata,
  • predlog idejnog rešenja postamenta – crtež, trodimenzionalni objekat ili digitalni prikaz.

9. Završne odredbe

  • Predajom rada svaki učesnik prihvata propozicije ovog konkursa.
  • Posle predaje konkursne dokumentacije učesnik Konkursa ne može povući svoj rad.
  • Završni izveštaj Žirija biće objavljen na sajtu Matice srpske najkasnije 15 dana od dana zaključivanja Konkursa.
  • Sve potrebne informacije u vezi sa ovim konkursom zainteresovani mogu dobiti u prostorijama Matice srpske ili putem imejla: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. i na tel.: 021/527-322, 021/527-855, osoba za kontakt: msr Jelena Veselinov.
  • Autor konkursnog rada zadržava sva autorska prava nakon predaje rešenja na Konkurs. Matica srpska dodelom nagrade/otkupa stiče pravo vlasništva nad konkursnim radom.
  • Matica srpska stiče isključivo pravo na dalje korišćenje autorskog dela u svrhu predviđenu Konkursom. Matica srpska se obavezuje da će isticati ime autora u svim objavama i prikazima odabranih konkursnih rešenja.

Priozi za konkurs

  • Biografija Momčila Tapavice (dostupna na www.maticasrpska.org.rs)
  • Fotografije Momčila Tapavice (dostupne na www.maticasrpska.org.rs)
  • Film o Momčilu Tapavici (dostupan na www.maticasrpska.org.rs, u video- arhivi ili u prostorijama Matice srpske kod upravnika poslova msr Jelene Veselinov)
  • Karakteristike prostora namenjenog za postavljanje spomen-biste (dostupne na www.maticasrpska.org.rs)

Napomena:

Izrada postamenta i okruženja (osvetljenje, zelenilo, mere zaštite i sl.) biće realizovana naknadno, po izradi odabranog dela, uz konsultacije sa autorom.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama
22.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Inspirisani Francuskom - Grupna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
BEOGRAD. Povodom obeležavanja 80 godina od uvođenja Grafike u nastavni program Akademije / Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i formiranja ...
NOVI SAD. Novom izložbom, od 24. oktobra 2020. do 17. januara 2021, Galerije Matice srpske "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", autor...
NOVI SAD. Mali likovni salon predstavlja od 4. do 15. oktobra 2021. slike Bojana Kiridžića (1971, Novi Sad) konceptno inspirisane Lisabonom ...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš predstavlja, od 5. aprila 2022. u prostoru Salon 77, radove Ivana Mišića (1987,...
NIŠ. Izložba "Poslednja decenija Save Šumanovića" biće predstavljena od 30. septembra do 20. oktobra 2019.  u...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
Paralelene dimenzije viševekovnih odnosa kao i deljenja zajedničkog kulturnog prostora ...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Vajar Mladen Marinkov rođen je 1947. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovne...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Paralelene dimenzije viševekovnih odnosa kao i deljenja zajedničkog kulturnog prostora povezale su dva muzeja, novosadsku Galeriju Matice srpske i nacionalni umetnički muzej iz Temišvara izložbom "Paralele Novi...
Knjige i časopisi
Učesnici: Branislav Kerac, Edmond Baudoin, Philippe Petit Roulet, Pablo Auladell, Raul Fernandez Calleja, Martin Simpson, Joan Cornellà, Brecht Vandenbroucke, Emre Orhun, Zoran Đukanović, Salvagno Luca, Miroslav Sekulić,...
Intervju
"Život je kompozicija različitih tonova i ritmova koja nas vodi u vrtlog radoznalosti, nesigurnosti, strahova, ushićenja", tako glasi autopoetski iskaz novosadskog slikara i multimedijalnog umetnika Janoša Tarka. I njegove su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom