CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 04
Noć muzeja 2009
Videomedeja 24
Terra 26
Videomedeja 19
Terra 18
Noć muzeja 2020

Sponzor rubrike
Konkurs - Javni poziv: godišnji odmor za umetnike i radnike u kulturi Štampaj E-pošta
(0 glasanja)
ImageZemunski mali umetnički centar (ZMUC) poziva umetnike i radnike u kulturi na godišnji odmor, dokolicu i lenčarenje u jednom od Alternativnih rezidencijalnih centara (ARC) u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji. Organizuje ZMUC (Zemunski mali umetnički centar), a podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije. ZMUC će u periodu od 15. do 25. septembra 2017. godine organizovati radikalni odmor za deset "džabalebaroša", koji uprkos opštem stanovištu da "samo uzimaju pare od države", opstaju u uslovima ekonomske nesigurnosti, posledično sa sindromima "efekta sagorevanja".

Program "Doživotna sloboda: godišnji odmor za umetnike i radnike u kulturi" fokusiraće se na radikalno pogoršanje položaja kulturnjaka, a samim tim i na njihove povećane potrebe za radikalnim odmorom.

Poželjna ciljna grupa su umetnici, kustosi, novinari redakcija za kulturu, zaposleni u institucijama kulture i akteri nezavisne kulturne scene, malo plaćeni, prekarni radnici bez redovnih primanja.

Polazeći od pretpostavke da su i umetnici ljudi, želimo da ohrabrimo institucionalne i vaninstitucionalne aktere u kulturi da se prijave i navedu OD ČEGA BI SE NAJRADIJE ODMORILI, bez griže savesti i uprkos trendovskoj glorifikaciji kulta rada.

Kandidate će kvalifikovati kvalitativni razlozi za odmor, a ne kvantitativni, jer ne cenimo posvećenost radu koja se graniči s perverzijom.

Zainteresovani treba da pošalju motivacione rečenice koje ih kvalifikuju za učesnike na Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. ili na FB stranu Zmuc Radionica.

Zalažemo se za dokoličarenje ali ne pasivnost, već dinamično.

Kako se umetnik odmara? Zašto se odmara? Intervju s umetnikom koji se odmara, performans - publika koja se sa umetnikom odmara itd, jesu pitanja kojima će biti problematizovano nepostojeće pravo na odmor. Dokumentovanje odmora, odnosno svi produkti umetnikovog "nerada", biće korišćeni ubuduće u procesu zagovaranja prava na odmor.

Kratkoročni cilj programa je analiza toka procesa "odmora" aktera na sceni kod kojih je prisutan sindrom "sagorevanja", a dugoročni, zagovaranje institucije plaćenog godišnjeg odmora. U tu svrhu biće korišćene prijave kandidata, odnosno njihovi navedeni razlozi za odmor.

Prema rezultatima dva istraživanja* iz poslednje dve godine, koje je vodio dr Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope, više od polovine radnika u kulturi i umetnika nema predviđen godišnji odmor ili ga ni ne koristi.

U uzorku je bilo najviše članova  nevladinih organizacija koje se bave kulturom (56%), potom samostalnih umetnika (23%), samostalnih kustosa i producenata (13%) i jedan broj saradnika nevladinih organizacija u kulturi (8%). Većina angažovanih (60%) nema definisano radno vreme, ali to ne znači da rade manje od uobičajenih 8 sati radnim danom, već upravo suprotno. Svega 5% nikada nije radilo prekovremeno (više od 8 sati dnevno), a 47% prekovremeno radi često ili uvek. Pored toga, u pokušaju da završe zaostale poslove, 30% anketiranih radi i noću, a skoro 60% često ili uvek radi i preko vikenda, dok više od 40% radi i za vreme predviđenih godišnjih odmora. A za ovaj prekovremeni rad nisu plaćeni nikad (63%) ili skoro nikad (11%).

Program se realizuje uz podršku Ministarstva kulture Srbije, a inspirisan je ocenom u pomenutom istraživanju da je u sektoru kulture na delu strukturalna diskriminacija. Nema ravnopravnosti koju propisuje zakon, a akteri nezavisne kulturne scene, sa malim i neredovnim primanjima, sa kratkoročnim ugovorima i nesigurnim uslovima rada, bez zdravstvenog i penzionog osiguranja, sa ogromnom produkcijom baziranom na bezdušnoj samoeksploataciji, a uprkos svemu tome, zadovoljni svojim poslom – predstavljaju idealne radnike neoliberalne ekonomije u tranzicionim društvima Jugoistočne Evrope.

Ovogodišnji radikalni odmor, na kom je svaki oblik rada zabranjen, deo je programa Mobilne rezidencije koji ZMUC, u saradnji s partnerima u Crnoj Gori i Albaniji, realizuje od 2013. godine.

Mrežu ARC čine privatni prostori, ateljei, kuće i stanovi čiji su vlasnici i sami umetnici, koordinatori centara, a koja je osnovana prošle godine u ARC "Dve babe" (selo Babe, Srbija).  Ako učesniic požele, moguć je i kolektivni godišnji odmor u ARC "Čelom u brdo", u selu Čelobrdo u Crnoj Gori.

http://www.zmuc.org/home/mreza_arc_-_2017.html
http://www.zmuc.org/fotogalerija/mreza_arc_-_2017.html

*"Izlaz sa margine - istraživanje nezavisnih kulturnih scena u društvima Jugoistočne Evrope i kreiranje mera za unapređenje njihovog položaja“ i „Socio-ekonomski status, uslovi rada i stilovi života zaposlenih /angažovanih u civilnom sektoru u kulturi u društvima Jugoistočne Evrope".

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja
Iz kalendara art događaja
08.02.2024 - 05.05.2024 | 19.00
Zdravko Joksimović - Skulpture
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
15.03.2024 - 06.05.2024 | 18.00
Kraj jezika. Još jednom o Vitgenštajnu - Grupna izložba
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama
22.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Inspirisani Francuskom - Grupna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
ODŽACI. Performer Nenad Bogdanović (1955, Odžaci) izvešće tokom decemebra meseca 2019. godine više performansa tokom gostovanja u...
BEOGRAD. Izložba "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića, predstavnika Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, biće otvorena 21. aprila 2022,...
NIŠ. Galerija art55 predstavlja od 5. do 26. januara 2021. slike Miloša Šobajića (1945, Beograd). Završio je Likovnu...
BEOGRAD. Muzej savremene umetnosti Beograd predstavlja od 19. oktobra 2023. do 26. februara 2024. retrospektivnu izložbu "Javne tajne"...
NOVI SAD. Mali likovni salon predstavlja od 4. do 15. oktobra 2021. slike Bojana Kiridžića (1971, Novi Sad) konceptno inspirisane Lisabonom ...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Kada razmišljamo o konzervatorsko restauratorskim postupcima moramo biti svesni složenih ...
NOVI SAD. Nedavno me je u Parizu jedna osoba pitala čime se bavim i ja sam joj odgovorio da sam...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Grand Palais organizovao je grandioznu izložbu ...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Kombinovana tehnika, pesak, zemlja, pepeo, kolaž, višeslojnost, strukture koje imitiraju...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Neprocenjivo vredna kolekcija slika slavnog ruskog kolekcionara S. I. Ščukina po prvi put je objedinjeno izložena u impozantnoj galeriji Fondation Louis Vuitton u Parizu (oktobar 2016 - mart 2017). Renome...
Knjige i časopisi
Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je u biblioteci "Istorija i teorija umetnosti" knjigu Milana Đorđevića "Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme". Godina izdanja: 2022. Broj strana 192. ISBN ...
Intervju
"Život je kompozicija različitih tonova i ritmova koja nas vodi u vrtlog radoznalosti, nesigurnosti, strahova, ushićenja", tako glasi autopoetski iskaz novosadskog slikara i multimedijalnog umetnika Janoša Tarka. I njegove su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom