CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 06
Videomedeja 14
Terra 28
Noć muzeja 2008
Dunavski dijalozi 08
Digital Art 05
Dunavski dijalozi 01

Sponzor rubrike
Otvaranje Likovne kolonije Sićevo 2017. Štampaj E-pošta
(0 glasanja)
ImageNIŠ. Otvaranje Likovne kolonije Sićevo 2017. zakazano je za petak 1. septembar 2017. u zgradi Kolonije u Sićevu u 19 časova i 30 minuta. Galerija savremene likovne umetnosti Niš obezbeđuje prevoz autobusom do Sićeva u 18 časova ispred Gradske kuće. Ovogodišnji učesnici: Miomir Mišo Vemić, Toni Čatleski, Martin Due, Milan Đurić, Dušan Mitić, Snežana Manasić, Slobodan Milosavljević Gane, Siniša Žigić, Aleksandar Milanović, Marija Anđelković i Aleksandar Dević.Image

Image

Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu. Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija. U tom prvom sazivu pored Nadežde bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu. Međutim, početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život, Prvog i Drugog svetskog rata kao i niz političkih događaja poremetilo je sve dalje planove.

Godine 1964. je na inicijativu niških umetnika i kulturnih radnika grada Niša Likovna kolonija Sićevo ponovo formirana i od tada do danas traje u kontinuitetu.

Likovna kolonija Sićevo svojim celokupnim postojanjem (više od pola veka) pratila je i na izvestan način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović.

Po predlogu umetničkog Saveta likovne kolonije Sićevo čiji je predsednik Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji 11 učesnika iz Srbije (Beograda, Niša, Pančeva), Švedske, Mađarske, Makedonije i Crne Gore.

Spisak učesnika Likovne kolonije Sićevo 2017:

  • Miomir Mišo Vemić (Crna Gora). Rođen 1954. u Donjoj Bukovici (Crna Gora). Diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek slikarstvo, u Nikšiću.
  • Toni Čatleski (Makedonija). Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u Skoplju, u klasi profesora Tanasa Lulovskog. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, kod profesora Jovana Šumkovskog.
  • Martin Due (Norveška). Rođen je 1955. u Upsali (Švedska). Završio je Trondheim muzički konzervatorij i studije umetnosti i dizajna na Univerzitetu u Oslu.
  • Milan Đurić (Mađarska). Rođen je u Baji (Mađarska). Studije je završio u Novom Sadu, na Akademiji Likovnih umetnosti.
  • Dušan Mitić (Beograd). Rođen je 1979. godine u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek.
  • Snežana Manasić (Pančevo). Rođena je u Pančevu. Završila je Akademiju za konzervaciju i restauraciju Beograd, potom magistrirala na Fakultetu za kulturu i medije u Novom Sadu.
  • Slobodan Milosavljević Gane (Beograd). Rođen je 1945. u Ćelijama kod Kruševca. Diplomirao je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.
  • Siniša Žikić (Beograd). Rođen je 1951. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek zidno slikarstvo, a potom magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek primenjeno slikarstvo.
  • Aleksandar Milanović (Niš). Rođen je 1987. u Nišu. Diplomirao je slikarstvo na fakultetu umetnosti u Nišuu klasi prof. Đure Radonjića.
  • Mrijana Anđelković (Niš). Završila je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.
  • Aleksandar Dević (Niš). Rođen je 1954. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Magistrirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafike.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. U galeriji Društva književnika Vojvodine, od 21. do 27. septembra 2019, biće predstavljena izložba slika Uglješe Colića...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti predstavlja u Paviljonu u Tvrđavi, od 10. do 30. oktobra 2019, video instalaciju Svetlane Volic...
BEOGRAD. Izložba povodom jubileja, koja je otvorena 22. novembra 2019. u galerijskim prostorima ULUS-a: Umetničkom paviljonu "Cvijeta...
NOVI SAD. "Ostati i stvarati bezimen u svojoj enklavi znači živeti jednu vrstu podviga." Mali likovni salon Kulturnog centra Novog Sada...
BEOGRAD. Od 29. jula do 5. septembra 2021. biće otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
NOVI LUVAN. Specijalno za Art magazin. U belgijskom gradu Novi Luvan (Louvain-la-Neuve) od 6....
PLITVIČKA JEZERA. Specijalno za Art magazin. Na Plitvičkim jezerima (Plitvica Selo), od 10. do...
PARRIZ / CACHAN. Specijalno za Art magazin. Izložba srpskog slikara Cileta Marinkovića otvorena je...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Da bismo uopšte mogli očekivati da naša umetnost bude primećena u nekakvim evropskim...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Novi Sad.  25. jun - 3. jul 2008.
Pozorište je u sve više uobličavanje materijala koji je prethodno pripadao nekom drugom umetničkom jeziku, mas medijima ili...
Knjige i časopisi
IK "Prometej", Novi Sad. Novembar 2005.
Dodatak "Umetnost XX veka u Srbiji". Čuvena Istorija umetnosti H. V. Jansona 40 godina je cenjena kao najbolja i najsveobuhvatnija istorija umetnosti. Prvi put kod nas ovo...
Intervju
Poznati francuski umetnik Danijel Buren (1938), jedan od vodećih predstavnika primarnog slikarstva i situacionizma s kraja šezdesetih, znan po doslednom i upornom korišćenju motiva vertikalnih pruga, dobitnik prestižnog Zlatnog lava na...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom