CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 00
Terra 28
Dunavski dijalozi 01
Videomedeja 14
Dunavski dijalozi 08
Digital Art 09
Digital Art 05

Lilihip, telo i konzumacija Štampaj E-pošta
(5 glasanja)
ImageMuzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad. Mart - april 2007.
Međunarodna autorska izložba Sanje Kojić - Mladenov uspela je da pogodi u srž današnjeg trenutka i ponudi nekoliko aktuelnih i snažnih autorkih izraza, dajući nam kroz primere internacionalne scene uvid u nove ideje i mogućnosti digitalnih medija koji su pokazali svu svoju delotvornost i nadmoć u današnjoj situaciji medijske umetnosti.


Adad Nannah


Atsuko Kotaka


Ioana Georgescu


Danilo Prnjat

Yohei Kina

Antea Arizanović

Produktivna provokacija
Andrej Tišma

Ljudsko telo kao tema umetnosti pobuđuje pažnju od njenog nastanka u praistoriji, a u modernoj naročito od sedamdesetih godina prošlog veka kroz pojavu performansa i bodi-arta, kada se spajaju umetnički objekt i subjekt. Zato i najnoviji projekat Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu "Lilihip, telo i konzumacija", čiji je autor i kustos Sanja Kojić - Mladenov, pobuđuje nesumnjivu pažnju. Radi se o multimedijskoj postavci radova šesnaest autora iz osam zemaLja, i to iz Amerike, Evrope i Azije, koji se bave temom Ljudskog tela u veoma širokom smislu; od erotike, kulture, društvenih pojava, do politike, gde se kroz slikarstvo, video projekcije i instalacije, fotografije, eseje i performanse odslikava današnje stanje duha u ovoj oblasti. Indikativno je i da se radi većinom o mladim ili mlađim umetnicima rođenim posle 1970. godine, čime ova dobro osmišLjena i na momente provokativna postvaka ima jako opravdanje, i u Muzej konačno donosi tako potreban dah aktuelnosti.

Esej Igora Antića izložen uz fotografiju na kojoj lavovi kidaju telo uginulog slona, dobar je uvod u temu ove izložbe i bavi se savremenim istraživanjima o seksualnosti i njenoj zloupotrebi. U jednom momentu on zakLjučuje da muškarac i žena, sa svojim seksualnim potencijalima, energijama i frustracijama, ne predstavLjaju samo potencijalne kupce, nego i potencijalnu robu, koja se, kao i svaka roba, mora "likvidirati" u najkraćem mogućem roku. Jer hiLjade, ako ne i milioni novih individua čekaju na red da postanu roba. O tim robnim odnosima među Ljudima govori još nekoliko radova, na primer "Zečica" Antee Arizanović - serija fotografija stare naborane žene u erotskom kostimu iz "Plej boja", ili transvestitski foto-sešn Monike Sigeti.

O specifičnim atributima ženske polnosti govore radovi Adad Hane, "zamrznuta" poza žene pred ogledalom koja na jednom video snimku stavLja maskaru, a na drugom je skida, ili ogromna slika Jelene Radić  uveličane scene sa uputstva za ulaganje tampona u vaginu. O svetu mode kritički govore fotomontaže Đule Šante "Sezona proleće/leto" "presvlačeći" naga ženska tela životinjskim krznom, brojnim bradavicama, repom.

Japanka Atsuko Kotaka projektuje na zid jednostavnu scenu milovanja dve ruke ("Odvojeno") u krupnom planu tako da se jasno vide pore na koži, upućujući univerzalni poziv na bliskost. Njen zemljak Tohei Kina demonstrira pobunu protiv savremene civilizacije i njenog strogog poretka penjući se hitro na vrh strme sportske veštačke stene obučen u crno poslovno odelo, dok Joana Georgesku svoje sukobe sa stvarnošću iskazuje performansom "Crvene ruke" gde puzi po ekserima namazana crvenom bojom, uz snimak bujice crvene tečnosti koja se sliva u slapovima. Manipulativnim svetom reklama na ubedljiv način se u svojoj video instalaciji bavi Dejan Kaluđerović, postavLjajući rimejk starog  oglasa iz "Burde" ("Bez straha od malih životinja") na kojoj dečak sedećoj devojčici gura šargarepu u usta, što u današnje vreme eksplozije pedofilije i dečje pornografije dobija sasvim nove konotacije.

Izložba Sanje Kojić - Mladenov "Lilihip, telo i konzumacija" uspela je da pogodi u srž današnjeg trenutka i ponudi nekoliko aktuelnih i snažnih autorkih izraza, dajući nam kroz primere internacionalne scene uvid u nove ideje, i mogućnosti novih, digitalnih medija, koji su uz poneki tehnički nedostatak u postavci, pokazali svu svoju delotvornost i nadmoć u današnjoj situaciji medijske umetnosti.


Umetnici predstavljeni na izložbi:

Igor Antić (Pariz / Paris), Antea Arizanović (Ljubljana), Ioana Georgescu (Montreal), Adad Hannah (Montreal), Dejan Kaluđerović (Beč / Vienna), Yohei Kina (Tokio / Tokyo), Atsuko Kotaka (Tokio / Tokyo), Ksenija Kovačević (Subotica), Milena Nena Popov (Njujork / New York), Danilo Prnjat (Beograd / Belgrade), Jelena Radić (Beograd / Belgrade), Aleksandar Radivojević (Beograd / Belgrade), Nenad Bekvalac (Beograd / Belgrade), Đula Šanta (Novi Sad), Monika Sigeti (Novi Sad), Jelena Tomašević (Podgorica).
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

1 maj

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Ima u delatnosti predavača i profesora, u njihovoj želji da ceo život posvete onima koji znanju...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Treća novosadska Noć muzeja zabeležila je 140.000 poseta na 40 lokacija! Treći put zaredom najposećeniji programi bilu su oni koje je priredio Muzej Vojvodine u dve zgrade ("Zavičaj na Dunavu", "Brazil i Indonezija kolevke...
Knjige i časopisi
Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je u biblioteci "Istorija i teorija umetnosti" knjigu Milana Đorđevića "Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme". Godina izdanja: 2022. Broj strana 192. ISBN ...
Intervju
Multimedijalni umetnik, likovni kritičar i publicista Andrej Tišma rođen je u Novom Sadu 1952. godine, Akademiju lepih umetnosti u Pragu završio je '76, a još u vreme studija počinje da se bavi mail-artom, koji će ga i u ...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom