CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 17
Digital Art 06
Dunavski dijalozi 05
Digital Art 04
Dunavski dijalozi 07
Digital Art 07
Videomedeja 24

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 162 - 173 Štampaj E-pošta
(0 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 173: Festival Ars elektronika, Austrija

Image

Najveći svetski festival elektronske i digitalne umetnosti "Ars elektronika" svojim sadržajima prati prožimanje umetnosti, tehnologije, nauke i društva, okupljajući u austrijskom gradu Lincu više stotina učesnika iz celog sveta. Sastoji se od izložbe digitalnih radova, instalacija, video projekcija, zvučnih ostvarenja i brojnih simpozijuma i tematskih foruma. Tema ovogodišnjeg festivala bila je "Greška – umetnost nesavršenosti". Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ove manifestacije. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 13. septembar 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

Pogladajte ranije programe iz ciklusa:

172

Program broj 172: Japanski festival medijske umetnosti

Image

Japanski festival medijske umetnosti održava se od 1997. u Tokiju i još nekoliko okolnih gradova, a posvećen je afirmaciji različitih medija; od animacije, video igara, do instalacija i umetničkog videa. Za ovogodišnji 21. festival stiglo je preko četiri hiljade radova iz devedeset osam zemalja, što mu daje izuzetnu šarolikost i bogatstvo autorskih pristupa. Naša publika moći će da pogleda neka od najboljih video ostvarenja sa Japanskog festivala medijske umetnosti. O festivalu i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 30. avgust 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

171

Program broj 171: Video radovi studija "Smek", Holandija

Image

Studio "Smek" (na engleskom udarac) iz Brede u Holandiji čine Ton Mejdam, Tom Snels i Bela Žigmond. Oni se bave animiranim, muzičkim i reklamnim videom. Njihovi animirani filmovi dobili su veliki broj nagrada na festivalima filma i dizajna širom sveta. Studio „Smek“ stvara radove koji na prvi pogled predstavljaju vrednost za sebe, ali najčešće se bave aktuelnim globalnim problemima društva, podstičući reakcije i diskusije. Svetske krize i stranputice prikazuju snažnim simboličnim jezikom ne ostavljajući gledaoca ravnodušnim. Naša publika moći će da pogleda neka od najboljih video ostaverenja studija "Smek". O ovoj grupi i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 9. avgust 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

170

Program broj 170: Video radovi grupe Odžik, Japan

Image

Umetničku grupu "Odžik" osnovao je 2001. švedski umetnik Stefan Larson (1974) koji živi u Japanu. U svojim delima oni vešto spajaju snimljenu realnost i virtuelnu realnost, postižući veoma zanimljive i atraktivne vizuelne efekte. Virtuelne organsko-mehaničke hibride implantiraju u japanske pejzaže ili urbane celine postavljajući svojim delima pitanje odnosa netaknute prirode i savremene tehnologije. Ovo dvojstvo je čest izvor konflikata u savremenoj civilizaciji, a "Odžik" svojim radovoima teže da te dve krajnosti pomire, kreirajući futurističke prizore. Njihovi radovi prikazani su širom sveta na najznačajnijim festivalima umetnosti novih tehnologija. O ovoj grupi i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 26. jul 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

169

Program broj 169: Međunarodni video art festival, Madrid

Image

Međunarodni video art festival koji se jednom godišnje održava u Madridu ima za cilj protok novih ideja među domaćim i svetskim autorima. Kustosi festivala pozivaju se iz raznih zemalja sveta da uz izbor prijavljenih autora naprave i presek video scene iz sopstvenih sredina. Tako su do sada predstavljeni Kolumbija, Izrael, Švedska, Danska, Finska, Južna Koreja, Meksiko, Italija i Rusija. Ovaj festival nakon održavanja u maju gostuje tokom godine na drugim festivalima po svetu. Naša publika moći će da pogleda neka od najboljih video ostaverenja sa ovogodišnjeg madridskog festivala. O ovoj grupi i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 12. jul 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

168

Program broj 168: Atinski festival digitalne umetnosti 2018.

Image

Atinski festival digitalne umetnosti postoji od 2005. godine, a cilj mu je što šire međunarodno okupljanje umetnika i publike. Promoviše i stimuliše sve oblike digitalne kreativnosti, i kroz multimedijalne programe putem izložbi, video projekcija, živih performansa i radionica prikazuje specifične karakteristike digitalnih medija, njihovog jezika i estetike. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg Atinskog festivala digitalne umetnosti održanog od 24. do 27. maja 2018. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 28. jun 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

167

Program broj 167: Vi-džej Eletroiman, Brazil

Image

Brazilski audio-vizuelni umetnik Rikardo Kankado nastupa kao video džokej pod imenom Vi-džej Eletroiman. Njegovi živopisni i dinamični video radovi i mapiranja javnih zgrada širom sveta nose snažan pečat i simbole brazilske kulturne tradicije, a u njima se spajaju razni mediji; od fotografije, crteža, do 2D i 3D animacije. Vi-džej Eletroiman je osnivač brazilskog Vizuelnog festivala, a pobednik je međunarodnih vi-džej takmičenja u Meksiku, Rimu, Minsku i Budimpešti. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja ovog autora. O autoru i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 14. jun 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

166

Program broj 166: Video festival Projektor, Madrid

Image

Međunarodni festival videa "Projektor" održava se više od deset godina sa sedištem u Madridu, Španija, ali istovremeno u još nekoliko zemalja kao što su Portugalija, Italija, Meksiko i Ekvador. Ova velika manifestacija koja sadrži video projekcije, instalacije i performanse ima za cilj uspostavljanje dijaloga među umetnicima sveta i sve više osvaja otvorene i alternativne prostore u gradovima kao što su Madrid, Barselona i Milano. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa poslednjeg izdanja ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 24. maj 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

165

Program broj 165: Video radovi Eš Torpa, SAD

Image

Američki reditelj, dizajner i ilustrator Eš Torp, rođen 1983. u Kaliforniji, razvio je velik broj kreativnih veština i vizuelnih stilova u oblasti digitalnih medija. Sarađivao je na specijalnim efektima i grafičkom oblikovanju brojnih poznatih američkih filmova, kao i video igara. Sva ova iskustva primenio je u kreiranju sopstvenih video radova koji sadrže elemente naučne fantastike i akcionih scena, sa veoma snažnim vizuelnim efektima virtuelne realnosti. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja Eš Torpa. O autoru i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 10. maj 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

164

Program broj 164: Radovi sa festivala Videoforme 2018, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Videoforme" u Klermonferanu, Francuska, doživeo je u martu ove godine svoje 33. izdanje. Prateće izložbe, performansi, instalacije i diskusione tribine daju ovom umetničkom događaju poseban značaj na polju doprinosa i vrednovanja digitalne umetnosti i kulture na međunarodnom planu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Videoforme". O festivalu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. 26. april 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

163

Program broj 163: Radovi sa festivala "Fajl", Brazil

Image

Međunarodni festival elektronskog jezika "Fajl" u Brazilu osnovan 2000. godine u Sao Paulu i najveći je festival umetnosti i tehnologije u Latinskoj Americi. On prikazuje stvaralaštvo u oblasti digitalne kulture u kategorijama elektronskog zvuka, interaktivne umetnosti i digitalnog videa, uz prateće radionice, izložbe i simpozijume. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala "Fajl" održanog u Belo Horizonteu. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 12. april 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

162

Program broj 162: Video radovi Robin Bisio, SAD

Image

Robin Bisio je američka koreografkinja i rediteljka filmova posvećenih plesu, rođena u San Francisku. Živi  kraj okeana i inspirisana je prirodom, što izražava kroz svoje koreografije i atraktivne snimke tela plesača u prirodnim ambijentima. Njeni izuzetno poetični plesni video radovi prikazivani su širom sveta i za njih je često nagrađivana. Naša publika će moći da pogleda neke od najboljih radova Robin Bisio. O autorki i njenim odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 29. mart 2018. u 13:30 sati, Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
BEOGRAD. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) poziva kolege da, povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, pošalju radove koji...
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 1. do 14. novembra 2019. izložbu Srđana Dimića Demona (1981, Zemun). Obrazovanje je stekao na Akademiji...

NOVI SAD. Sabrina Rate je kanadska umetnica koja živi između Montreala i Marseja. Njena praksa uključuje video, animaciju, instalacije, skulpture,...

NOVI SAD. Američki kutak u Novom Sadu predstavlja od 30. oktobra do 30. novembra 2020. slike, kolaže i asamblaže Tarko Janoša (1980, Novi...
NOVI SAD. Bijenalna izložba Forma, koju 23. put organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, biće...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Kada razmišljamo o konzervatorsko restauratorskim postupcima moramo biti svesni složenih ...
U osunčanom danu jednog utorka, u prestoničkoj glavnoj ulici, sa zgrade / Kuće legata motrili su...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U Muzeju Orsay održava se izložba pod nazivom "Izvan...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Multimedijalni umetnik, likovni kritičar i publicista Andrej Tišma rođen je u Novom Sadu...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid Hokni izijavljuje o virusu korona. "Volim život, ali imam 83 godine, i umreću. A razlog smrti će biti datum rođenja". Ovako se u kratkom...
Knjige i časopisi
Autori: Bela Duranci i Sava Stepanov. Decembar 2009.
Umetnička kolonija Ečka je svojim celokupnim pedesetogodišnjim delovanjem konstantno podsticala razvoj savremene umetnosti u nas. Formirana je 1956. godine, kao logični sled...
Intervju
Rođena Beograđanka, slikarka Milica Živadinović (1975) fascinirana lepotom šara pirotskog ćilima naselila je najnoviji ciklus svojih slika njegovim stilizovanim šarama, a stečena saznanja o ćilimu u susretima sa tkaljama,...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom