CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 25
Videomedeja 20
Digital Art 05
Noć muzeja 2020
Terra 18
Dunavski dijalozi 06
Noć muzeja 2014

Sponzor rubrike
Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageNOVI SAD. Galerija Matice srpske predstavlja od 11. jula do 16. septembra 2018. izložbu "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske". Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.ImageImage

Image

Povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno i umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Miroslave Žarkov, Luke Kulića i Stanislave Jovanović, i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom u 11.00 i 17.00 sati i predavanja petkom u 19.00 sati.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je ovaj projekat uvrstilo u okvir nacionalnog programa sa sloganom Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Prateći program izložbe

Petkom u 19.00 sati

13. jul 2018.
Stručno tumačenje izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske"
dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik

U godini koju su Evropski parlament i Savet proglasili za Godinu evropskog kulturnog nasleđa, u Galeriji Matice srpske, kao muzejskoj ustanovi, sasvim prirodno smo se zapitali šta je u našoj kolekciji deo evropskog kulturnog nasleđa? U kojim umetničkim delima prepoznajemo evropske vrednosti? Koji srpski umetnici su, kako je Rasto Petrović pisao, naučili „evropejski” govoriti? Na prvom predavanju u okviru pratećeg programa izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije ponudiće odgovore na ova pitanja i otkriti kako je došlo do ideje o nastanku izložbe.

27. jul 2018.
Predavanje "Nasleđe: Mit i sveto"
Mr Danilo Vuksanović, viši konzervator-restaurator

Evropska tradicija zasnovana je na mitskim slojevima iz kojih su formirane umetnost, religija i kultura koju danas baštinimo i tumačimo. Kopirajući čuvena dela inspirisana mitološkim motivima na studijama evropskih umetničkih akademija, srpski slikari znali su da su mit i sveto najstarija duhovna delatnost koja objašnjava simboličku funkciju uma – emociju pretvorenu u sliku. Kolika su naša saznanja o mitološkim slojevima kulture koje baštinimo? Kako se mogu odrediti zajednički imenitelji naše i evropske kulture, i da li je ove dve stvari moguće odvojiti? Nasleđe mitoloških i svetih slika u srpskoj kulturi i umetnosti je veliko. Na predavanju ćemo spomenuti neke od ovih pojava s težnjom da ukažemo na zanimljive umetničke fenomene u kolekciji Galerije matice srpske.

3. avgust 2018.
Predavanje "Raznolikost: Jednakost u različitosti"
Stanislava Jovanović, kustos

Raznolikost kao vrednost evropskog kontinenta konstituiše evropsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno. Ideja jednakosti u raznolikosti kao osnovni motiv spojila je različite umetnike i epohe na ovoj izložbi s ciljem stvaranja tematske heterogenosti između religija, tradicija i običaja, starosne i rodne raznolikosti. Predavanje će biti posvećeno onim umetničkim delima koji predstavljaju vizuelni iskaz raznolikosti – kako u tematskom i idejnom, tako i u likovnom smislu. Spojivši dela Stanoja Popovića, Josifa Falte, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića i drugih umetnika na ovoj izložbi ukazano je na bogatstvo raznolikosti, ali i na Evropu kao važno mesto susreta nacionalnih, religijskih i rodnih drugosti i raznolikosti.

10. avgust 2018.
Predavanje "Progres: Obrazovanje i tehnologija"
Miroslava Žarkov, kustos

Jedan od izazova prilikom osmišljavanja izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" bio je pronaći dela koja oslikavaju fenomen progresa. U tom smislu nametnule su se dve osnovne teme: progres u nauci i tehnologiji i progres u obrazovanju. Na predavanju će biti reči o tome na koji način se ove teme međusobno prožimaju ukazujući na to da nova znanja podstiču kreativnost i nadahnutost koje rezultiraju novim dostignućima i idejama. Uz pomoć umetničkih dela kao izuzetnih nosilaca znanja i kolektivnog sećanja, biće preispitani fenomeni koji su Evropu vodili na put civilizacijskog napretka.

17. avgust 2018.
Predavanje "O slobodi"
Luka Kulić, konzervator-restaurator

Predavanje O slobodi će se baviti pojmom slobode kao fundamentalnom vrednošću i konstruktom društvenog i kulturnog delovanja. Kroz formu dijaloga, biće postavljeno pitanje prava čoveka na slobodu i kako umetnost reflektuje našu stvarnost u kontekstu težnje za slobodom. Ideja slobode nije samo poželjno već elementarno i možda najvažnije čovekovo pravo. Bez slobode nema mira, nema poštovanja drugog, nema napretka i nema smislenog postojanja.

31. avgust 2018.
Stručno tumačenje izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske"
Nikola Ivanović, kustos-pripravnik

Problem evropskog, kao i svih onih fenomena koji su vezani za evropski kulturni identitet, naročito je prisutan u srpskoj umetnosti i vizuelnoj kulturi tokom XIX i XX veka, nakon oslobođenja od viševekovne osmanske vladavine i u inicijalnim prilikama da nacionalna umetnost i kultura iskažu sopstvena shvatanja evropske modernosti. U tim procesima modernizacije, emancipacije i evropeizacije, srpska umetnost težila je da ide u korak sa Evropom, sa njenim kulturnim, društvenim i političkim vrednostima i vrlinama. Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske upravo je pokazatelj tih ideja, reprezentovanih u radovima brojnih autora i autorki, čija je želja za slobodom, raznolikošću, progresom i negovanjem kulturnog nasleđa bila povod za traženje, uočavanje i ispoljavanje onoga što su evropski fenomeni u umetnosti i kulturi.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
Termin umetnička kritika egzistira u nejasnoj odrednici značenja i specifičnom spoju dveju reči - umetnost / kritika, kada nismo sigurni da li se...
NOVI SAD. Međunarodni video festival "Videobrazil" održan je u okviru 21. bijenala savremene umetnosti u Sao Paulu, Brazil, koji postoji...
BEOGRAD. Povodom obeležavanja 80 godina od uvođenja Grafike u nastavni program Akademije / Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i formiranja ...
BEOGRAD. Galerija Kuće legata predstavlja od 5. do 24. marta 2024. izložbu "Likovne umetnice Niša - Izbor iz kolekcije Galerije...
NOVI SAD. U Kulturnoj stanici "Svilara", od 16. do 25. juna 2021, biće predstavljena izložba "Strange Views: Graz and Novi Sad...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
U osunčanom danu jednog utorka, u prestoničkoj glavnoj ulici, sa zgrade / Kuće legata motrili su...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Galerija Dina Vierny priredila je izložbu povodom obeležavanja...
NOVI SAD. Tamo, gde joj je i mesto! - rekli bi poznavaoci istorije razvoja tapiserijske...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Vlado Rančić pripada onoj klasi umetnika koji u istraživanju, osluškivanju i praćenju, u ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov (Rusija), Ilija Šoškić (Italija), Igor Smiljanić (Srbija), Dragan Vojvodić (Srbija) i Davor Dukić (Srbija). Simpozijum skulpture...
Knjige i časopisi
Verujemo da će se, zahvaljujući sadržaju knjige Made in Novi Sad, uočiti naš cilj i naša želja da istaknemo univerzalni jezik kojim se zastupljeni umetnici obraćaju. Oni su, u stvari, tu neophodnu komunikaciju i sponu sa...
Intervju
Bosiljka Zirojević Lečić redovna je profesorka na Akademiji umetnosti u Novom sadu, uža oblast Slikarstvo. Koordinatorka je i nekoliko projekata u oblasti likovnih umetnosti i edukacije. Njen likovni govor izlazi u prošireno polje...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom