CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 07
Digital Art 07
Videomedeja 24
Noć muzeja 2020
Videomedeja 11
Videomedeja 19
Videomedeja 12

Sponzor rubrike
Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageNOVI SAD. Galerija Matice srpske predstavlja od 11. jula do 16. septembra 2018. izložbu "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske". Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.ImageImage

Image

Povodom obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske predstavlja umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija. Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike. Kao druga tema ukazala se Sloboda kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno i umetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše. Zatim, Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet; težnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta. I konačno, Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva.

Izložbom je ponuđeno jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrednosti i fenomena kroz izložena umetnička dela, a s idejom da se publika podstakne na razmišljanje o njima.

Izložbu prati dvojezična publikacija Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska sa raspravnim tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Miroslave Žarkov, Luke Kulića i Stanislave Jovanović, i reprodukcijama svih izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja subotom u 11.00 i 17.00 sati i predavanja petkom u 19.00 sati.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je ovaj projekat uvrstilo u okvir nacionalnog programa sa sloganom Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Prateći program izložbe

Petkom u 19.00 sati

13. jul 2018.
Stručno tumačenje izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske"
dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik

U godini koju su Evropski parlament i Savet proglasili za Godinu evropskog kulturnog nasleđa, u Galeriji Matice srpske, kao muzejskoj ustanovi, sasvim prirodno smo se zapitali šta je u našoj kolekciji deo evropskog kulturnog nasleđa? U kojim umetničkim delima prepoznajemo evropske vrednosti? Koji srpski umetnici su, kako je Rasto Petrović pisao, naučili „evropejski” govoriti? Na prvom predavanju u okviru pratećeg programa izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije ponudiće odgovore na ova pitanja i otkriti kako je došlo do ideje o nastanku izložbe.

27. jul 2018.
Predavanje "Nasleđe: Mit i sveto"
Mr Danilo Vuksanović, viši konzervator-restaurator

Evropska tradicija zasnovana je na mitskim slojevima iz kojih su formirane umetnost, religija i kultura koju danas baštinimo i tumačimo. Kopirajući čuvena dela inspirisana mitološkim motivima na studijama evropskih umetničkih akademija, srpski slikari znali su da su mit i sveto najstarija duhovna delatnost koja objašnjava simboličku funkciju uma – emociju pretvorenu u sliku. Kolika su naša saznanja o mitološkim slojevima kulture koje baštinimo? Kako se mogu odrediti zajednički imenitelji naše i evropske kulture, i da li je ove dve stvari moguće odvojiti? Nasleđe mitoloških i svetih slika u srpskoj kulturi i umetnosti je veliko. Na predavanju ćemo spomenuti neke od ovih pojava s težnjom da ukažemo na zanimljive umetničke fenomene u kolekciji Galerije matice srpske.

3. avgust 2018.
Predavanje "Raznolikost: Jednakost u različitosti"
Stanislava Jovanović, kustos

Raznolikost kao vrednost evropskog kontinenta konstituiše evropsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno. Ideja jednakosti u raznolikosti kao osnovni motiv spojila je različite umetnike i epohe na ovoj izložbi s ciljem stvaranja tematske heterogenosti između religija, tradicija i običaja, starosne i rodne raznolikosti. Predavanje će biti posvećeno onim umetničkim delima koji predstavljaju vizuelni iskaz raznolikosti – kako u tematskom i idejnom, tako i u likovnom smislu. Spojivši dela Stanoja Popovića, Josifa Falte, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića i drugih umetnika na ovoj izložbi ukazano je na bogatstvo raznolikosti, ali i na Evropu kao važno mesto susreta nacionalnih, religijskih i rodnih drugosti i raznolikosti.

10. avgust 2018.
Predavanje "Progres: Obrazovanje i tehnologija"
Miroslava Žarkov, kustos

Jedan od izazova prilikom osmišljavanja izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" bio je pronaći dela koja oslikavaju fenomen progresa. U tom smislu nametnule su se dve osnovne teme: progres u nauci i tehnologiji i progres u obrazovanju. Na predavanju će biti reči o tome na koji način se ove teme međusobno prožimaju ukazujući na to da nova znanja podstiču kreativnost i nadahnutost koje rezultiraju novim dostignućima i idejama. Uz pomoć umetničkih dela kao izuzetnih nosilaca znanja i kolektivnog sećanja, biće preispitani fenomeni koji su Evropu vodili na put civilizacijskog napretka.

17. avgust 2018.
Predavanje "O slobodi"
Luka Kulić, konzervator-restaurator

Predavanje O slobodi će se baviti pojmom slobode kao fundamentalnom vrednošću i konstruktom društvenog i kulturnog delovanja. Kroz formu dijaloga, biće postavljeno pitanje prava čoveka na slobodu i kako umetnost reflektuje našu stvarnost u kontekstu težnje za slobodom. Ideja slobode nije samo poželjno već elementarno i možda najvažnije čovekovo pravo. Bez slobode nema mira, nema poštovanja drugog, nema napretka i nema smislenog postojanja.

31. avgust 2018.
Stručno tumačenje izložbe "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske"
Nikola Ivanović, kustos-pripravnik

Problem evropskog, kao i svih onih fenomena koji su vezani za evropski kulturni identitet, naročito je prisutan u srpskoj umetnosti i vizuelnoj kulturi tokom XIX i XX veka, nakon oslobođenja od viševekovne osmanske vladavine i u inicijalnim prilikama da nacionalna umetnost i kultura iskažu sopstvena shvatanja evropske modernosti. U tim procesima modernizacije, emancipacije i evropeizacije, srpska umetnost težila je da ide u korak sa Evropom, sa njenim kulturnim, društvenim i političkim vrednostima i vrlinama. Izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske upravo je pokazatelj tih ideja, reprezentovanih u radovima brojnih autora i autorki, čija je želja za slobodom, raznolikošću, progresom i negovanjem kulturnog nasleđa bila povod za traženje, uočavanje i ispoljavanje onoga što su evropski fenomeni u umetnosti i kulturi.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš 2020. godine obeležava 50 godina postojanja i rada. Značajan jubilej Galerija će...
NOVI SAD. Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića predstavlja od 28. februara do 13. aprila 2024. godine izložba grafika pod...
BEOGRAD. Muzej savremene umetnosti Beograd predstavlja od 20. oktobra 2021. do 21. februara 2022. retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića...
NOVI SAD. Ciklus minijatura "Monolog" Lazara Šoševića (1992, Uroševac) može da se pogleda od 9. do 23. avgusta 2021....
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture pismenosti, kada gotovo čitavo tehnologizovano...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
Čedomir Vasić (1948, Beograd). Diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Akademije za...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpski slikari XVIII-XX veka
Dejan Medaković
Srpski slikari XVIII-XX veka
 
Intervju
Petsto kvadratnih metara kopija najlepših fresaka iz Dečana, Gračanice, Sopoćana,...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
BEOGRAD. Dve slike Save Šumanovića prodate su leta 2012, u razmaku od dva meseca, po znatno višoj ceni od početne, na aukciji u krilu Rišelje, čuvene aukcijske kuće "Otel Druo" u Parizu. Ovu informaciju objavila je...
Knjige i časopisi
Danas nam gotovo romaničnim izgleda povezivanje nauke i poezije. Od tih vremena izmenili su se i nauka i poezija. Nauka je postala neraskidivo tehnološka, a poezija nekoristan govor u javnosti, marketinška glupost. Vreme je podmuklo:...
Intervju
Vlado Rančić pripada onoj klasi umetnika koji u istraživanju, osluškivanju i praćenju, u prirodi kao arhetipu i izvoru inspiracije, u ritmovima bioloških procesa, u prolaznosti i konačnosti, grade svoje stvaralačko interesovanje za...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom