CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 16
Videomedeja 17
Videomedeja 18
Noć muzeja 2010
Noć muzeja 2012
Digital Art 02
Noć muzeja 2007

Noć muzeja 2007 u Novom Sadu - 50.000 poseta Štampaj E-pošta
(2 glasanja)
Sunday, 20 May 2007
ImageMuzeji i galerije, Novi Sad. 19. maj 2007. 18 - 02 h
Prva nacionalna Noć muzeja održana je u 9 gradova širom Srbije i u čitavoj Evropi. U Srbiji je zabeleženo ukupno oko 320.000 poseta na oko 100 lokacija. Prva Noć muzeja u Novom Sadu, na 17 lokacija, zabeležila je 50.000 poseta. Posetite foto i streaming video galeriju. Prema analizi zvaničnog klipinga Noći muzeja, vesti i reportaže u Artmagazinu vrlo visoko su pozicionirane.ImageImage


Muzej Vojvodine


Muzej Vojvodine

Klikni za pregled izlozbe
Galerija "Zlatno oko"


Dunavska ulica


Muzej Vojvodine


Galerija SULUV-a


Art klinika


Galerija "Most"


Galerija Vojvođanske banke


Galerija Matice srpske


Zbirka strane umentosti


Galerija Matice srpske
Od Merilin do Mona Lize
Andrej Tišma



U "Noći muzeja" ponuda iz oblasti likovnih umetnosti bila je veoma raznovrsna i bogata, slikovito rečeno od epohe Mona Lize do epohe Merilin Monro. Galerija Matice srpske izložila je u programu pod nazivom "Model za jednu noć" neke od najznačajnijih portreta i aktova iz svoje zbirke, od toga je ponešto bilo i prvi put pred očima javnosti. Predstavqena su dela iz oblasti slikarstva, crteža, grafike i skulpture nastala od 18. do 20. veka, a među njima velikani Uroš Predić, Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Sava Šumanović, Zora Petrović, Bogdan Šuput, Milan Konjović i mnogi drugi. Uz svaki rad edukativne legende objašnjavale su na popularan način nastanak i sudbinu pojedinačnih radova.

No publika je mogla da bira da li će te noći biti samo publika, model ili slikar, vajar. Naime u izložbenim salama bili su postavqeni štafelaji i slikarski i vajarski materijal, pa su se ubrzo pretvorile u dinamične radionice. Ko je hteo da svoju nesvakidašnju posetu muzeju ovekoveči fotografijom pružala mu se mogućnost da  glavu postavi u jedan od odabranih otvora na uvećanim reprodukcijama klasičnih slikarskih portreta i tako zameni ulogu sa istorijskim modelom. Ova galerija priredila je i izložbu zanimqivih plakata studenata Akadmije umetnosti u Novom Sadu dizajniranih na temu manifestacije.

Galerija "Bel art" postavku za jednu noć posvetila je  samo jednom slikaru - Savi Šumanoviću, dočaravajući njegov radni ambijent, uz saradnju sa Galerijom "Sava Šumanović" iz Šida, njegovog rodnog mesta i poslednjeg boravišta. Štafelaj, paleta sa bojama, četkama, neizostavni šešir, čak i kišobran i čaplinovski štap, ali i jedan pejzaž, oživeli su na trenutak duh ovog velikana srpskog slikarstva.

Galerija likovne umetnsoti poklon-zbirka Rajka Mamuzića podarila je radoznaloj publici čak stotinu portreta poznatih umetnika iz nekadašnje Jugoslavije, zahvaqujući saradnji sa Međunarodnom galerijom portreta iz Tuzle. Ova postavka, koja se može pogledati i u narednih mesec dana, sadrži slike, skulpture, crteže i grafike takvih imena kao što su Ivan Meštrović, Kosta Angeli-Radovani, Kosta Hakman, Pavle Radovanović, Pavle Pejović, Ivo Friščić, Safet Zec, Mersad Berber, Emir Draguq, Nandor Glid, Petar Omčikus i mnogi drugi.

Centar za vizuelnu kulturu "Zlatno oko" priredio je izložbu na temu američke filmske dive Merilin Monro, i to kroz dela aktuelnih domaćih i inostranih umetnika. Dušan Todorović njene usne stavio je na imaginarnu novčanicu,  Vladimir Perić ispisao joj je ime metalnim mašinskim delovima, a nemačka umetnica Marike Hajnc-Hok posvetila joj je video instalaciju punu fetiša kao što su tanka roze bluza, fotografija ruku ili krupni video snimak lica Monroove. Tu su i legandarna serigrafija Endi Vorhola iz 1964. i kolor fotografija, jedna od njenih poslednjih, Berta Sterna iz 1962.

Spomen zbirka Pavla Beqanskog čitav program posvetila je fotografijama francuskog autora Tijeri Nektoa. NJegova tema su pariski muzeji i ponašanje publika pred umetničkim delima. Najupečatqiviji je snimak Van Gogovog "Autoportreta" ispred koga je ispružena ruka sa mobilnim telefonom sa čijeg displeja nas gleda digitalizovani slikarski velikan.

U "Art klinici" opet susret sa istorijom ali i savremenošću. Ovde je tema Leonardova "Mona Liza" u stotinak verzija, kao slika, grafika, goblen, fotografija, poster, intarzija. Izložen je i poznati dvojni portret Predaraga Lukovića nastao 1982. u kome su likovi Leonarda i Mona Lize stopqeni u jedan, ali i plakat "Festa 76" sa likom \okonde, kao i naslovna stranica "NJujorkera" iz 1999. gde umesto lika Mona Lize vidimo Moniku Levinski. Sve u svemu bila je ovo noć za pamćenje u kojoj su se prvi put mogli videti redovi za ulazak u neke novosadske galerije i muzeje, a što je najviše radovalo to je preovladavanje mlade publike koja je, nesumnjivo žeqna ovakvih kulturnih zbivanja, pokazala izuzetno interesovanje i entuzijazam.


Prema informacijama organizatora, prva nacionalna Noć muzeja održana je u 9 gradova širom Srbije i u čitavoj Evropi. U Srbiji je zabeleženo ukupno oko 320.000 poseta na oko 100 lokacija. Relativno loše vreme nije sprečilo brojne ljubitelje muzeja da obiđu interesantne postavke. Prva Noć muzeja u Novom Sadu, na 17 lokacija, zabeležila je 50.000 poseta.

Najposećeniji su bili program Muzeja Vojvodine "Vojvođanskom graždanstvu u susret“ koji je videlo 6.000 ljudi i ulični sadržaji "Brazilska noć“ u Katoličkoj porti koji je posetilo 5.000 građana dok je izložba "Hommage a Marilyn Monroe" u galeriji Centra za vizuelnu kulturu "Zlatno oko" zabeležila 3.000 poseta

Među ostalim najposećenijim programima bili su izložba igračaka "Mali svet“ Muzeja grada Novog Sada, "Noć pariskih muzeja - Tjeri Nektu“ u Spomen zbirci Pavla Beljanskog i ulični sadržaj "Dobro veče prolazniče“ u Dunavskoj ulici.

Podsećamo da posetioci Noći muzeja, koji su fotografisali interesantne sadržaje, svoje fotografije mogu poslati na nagradni konkurs. Za najbolju fotografiju glasaće posetioci zvaničnog sajta manifestacije na kojem se mogu pronaći svi podaci o konkursu.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
U osunčanom danu jednog utorka, u prestoničkoj glavnoj ulici, sa zgrade / Kuće legata motrili su...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej moderne umetnosti u Parizu priredio je retrospektivnu...
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Izložbom velikih formata, uglavnom apstraktnih ekspresionista, savremenih slikara i vajara, biće...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvuju: Dragan Rajšić (Srbija), Marko Crnobrnja (Srbija), Igor Antić (Francuska), Varol Topač (Turska), Gražina Simala Volinska (Poljska), Yuko Hihara (Japan). Simpozijum skulpture "Terra" ...
Knjige i časopisi
Na 350 strana časopis donosi tekstove koji su razvrstani u nekoliko rubrika: Demonologija, Književni portret: Dejan Aleksić, Strah od poezije, Linkovi, Strah od kritike. Zoran Pešić Sigma, glavni urednik, pod nazivom "Đavolja...
Intervju
Likovni krug, udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, ove godine obeležava šest decenija svog postojanja. Za pomenuto vreme, kroz ovu umetničku koloniju prošlo je više od stotinu umetnika najrazličitijih pravaca i...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom