CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 21
Dunavski dijalozi 00
Videomedeja 16
Digital Art 01
Noć muzeja 2014
Noć muzeja 2013
Terra 25

Sponzor rubrike
Katarini Petrović nagrada Mangelos za 2019. Štampaj E-pošta
(0 glasanja)
ImageBEOGRAD. Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2019. godinu dodeljena je Katarini Petrović, koja živi u Holandiji, saopšteno je na otvaranju izložbe finalista u galeriji Remont u Beogradu. U finalu za nagradu "Mangelos", koja podrazumeva dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Beograd, bili su i Nina Galić, Jelena Pantelić, Darko Vukić i Julija Zaharijević.ImageImage

Image

Članovima žirija - Katarini Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Stevanu Vukoviću (teoretičar umetnosti, Beograd), Dušanu Saviću (freelance kustos, Beograd), Sandri Bradvić (istoričarka umetnosti, Cirih/Sarajevo i osnivačica Udruženja Sklop, Sarajevo) i Nadeždi Kirćanski (umetnica i dobitnica nagrade Mangelos za 2018. godinu), koji su odabrali u prvom krugu petoro finalista, pridružila se u konačnom odlučivanju i gostujuća članica Ylinka Barotto, kustoskinja-saradnica u Muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Katarina Petrović (1986, Niš) je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo smešteni u sferu u kojoj se prepliću umetnost, nauka i humanističke nauke. Njeno istraživanje se fokusira na kosmogoniju, proces stvaranja i pojam generativnosti, a u radu koristi medije kao što su tekst, jezik, zvuk i kod.

Na izložbi finalista nagrade "Mangelos" predstavila je rad Cosmologicus v. 2.0. - generativnu instalaciju u kojoj se radio signali sa planete Jupiter prevode u jezik kao oblik automatizovane poezije. Rad je sačinjen od zapisa Jupiterovih radio signala, kompjuterskog softvera, tj. generativnog procesa, crnog kvadrata na staklenoj osnovi i 32 knjige.

Nevidljivi red elektronskih čestica sa daleke planete, neka vrsta poruke koja dolazi od mitološkog Jupitera, biva dešifrirana uz pomoć knjige Leksikon Liber Novus i njene baze podataka reči i brojeva. Signal je dobijen od NASA-ine radio amaterske zajednice Radio Jove i analiziran merenjem amplitude, odnosno jačine signala. Nakon toga, uzorci amplitude u brojevima povezuju se sa odgovarajućim rečima u Leksikon databazi, što rezultira semantičkim tokom. Izrađen kao katren, tok se projektuje u crnu kocku vode, a originalni audio radio emisija može se čuti na slušalicama. Tekstualni zapis vibracija nečujnih ljudskom uhu, generiše se tokom trajanja izložbe, a ukupno 16.000 prethodno generisanih i zabeleženih pesama samoizdate su u tomu od 32 knjige.

Jupiter je, kako navodi umetnica povodom tog rada, najveća planeta Sunčevog sistema. Naziva se gasnim džinom, a svojom ogromnom magnetosferom, koja nadmašuje čak i Sunce, štiti Zemlju od potencijalno opasnih objekata koje ulaze u Sunčev sistem. Jupiter ima 67 (poznatih) meseca u svojoj orbiti i predstavlja snažan izvor radio-talasa u spektralnom području koje se proteže od nekoliko kiloherca do desetine megaherca. Radio emisije su toliko jake da prodiru u našu atmosferu omogućavajući signalima da budu registrovani na Zemlji. Jupiter je jedina planeta koju možemo efektivno da “čujemo” sa Zemlje i mi je slušamo već više od 60 godina - od otkrića Jupiterovog radija 1955. Kada je u dobroj poziciji (ne podudara se sa Sunčevom putanjom) i kada Zemljina atmosfera prestaje proces jonizacije u okrilju noći - mi čujemo Jupitera. Na neki način, Jupiter je sunce našeg noćnog neba - sunce mraka, navela je Katarina Petrović povodom tog rada.

Katarina Petrović završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo. Kao stipendistkinja francuske vlade, pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu.

Koinicijatorka je ArtScience Forum platforme, podkasta i umetničkog/medijskog projekta Femkanje i članica Trixie The Hague kolektiva, Stroom Den Haag i ULUS-a. Od 2014. do 2016. bila je član RePlay ansambla za elektro-akustičnu improv muziku u Hagu.

Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu (U10, Magacin, festival art+science), Arnehmu (festival Oddstream), Hagu (izložba Kraljevske akademije umetnosti), Milanu (Salone del Mobile), Roterdamu (Test Lab: Summer Sessions Homecoming u V2_ Lab for unstable media), Ljubljani (Festival Sonica i međunarodna konferencija i izložba Zemlja bez ljudi II u galeriji Kapelica). Njena recentna predavanja i prezentacije uključuju: art +science: makers konferenciju u Beogradu, seminar Politike prostora na Norveškoj pozorišnoj akademiji u Fredrikstadu i Evropski naučni planetarni kongres u Nantu. Rad Katarine Petrović bio je nominovan je za Emotional Synthesis nagradu FutureDome u Milanu 2018. godine i nagradu Master ArtScience Kraljevske akademije umetnosti u Hagu.

Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" dodeljena je 18. put, a dodelu organizuju Remont i Fonda "Ilija & Mangelos", u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding) iz Njujorka.

To prestižno priznanje nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA), u koju su, uz Srbiju, uključene i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija i Slovačka.

Izložba finalista nagrade "Mangelos", čija je dodela podržana od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, biće otvorena do 28. jula 2019.

Izvor: SEEcult

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
SUBOTICA. Savremena galerija Subotica predstavlja od 12. marta do 9. aprila 2021. dela Nemanje Mate Đorđevića (1983, Beograd). Diplomirao je na...
GORNJI MILANOVAC. Međunarodno bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata, sigurnim koracima gazi...
NOVI SAD. Galerija Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" predstavlja od 15. do 27. oktobra 2020. slike Georga Redžeka...
NOVI SAD. Ciklus minijatura "Monolog" Lazara Šoševića (1992, Uroševac) može da se pogleda od 9. do 23. avgusta 2021....
TAMNJANICA. U ovom selu, koje se nalazi između Sićevačke klisure i Suve planine, po drugi put se održava Međunarodni simpozijum skulptura. Ovoga...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Čedomir Vasić (1948, Beograd). Diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Akademije za...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej Moderne umetnosti u Parizu priredio je izložbu tri značajna...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Centar Pompidu je priredio retrospektivnu izložbu Jim Dine-a,...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Vajar Igor Antić, Novosađanin koji živi i radi u Parizu već 26 godina, upravo se na kikindskom...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Noć muzeja ove godine slavi svoj jubilarni peti rođendan i to na preko 120 lokacija u 20 gradova Srbije. Organizator Noći muzeja, Umetničko produkcijska grupa „Noć muzeja“, postarala se da ponudi zanimljiv program i ove...
Knjige i časopisi
Da ste pisac, onako istinski priznat, uvažen, obogaćen međunarodnim iskustvom, obasjan mutnim svetlom književnih večeri, dakle, pisac stvaran, kao, recimo, demokratski poredak: da li biste govorili istinu i samo istinu?
Intervju
U bezobalnom moru znanja i informacija koje nude novi mediji muzejima treba mnogo samopouzdanja i vere u to da mogu proizvesti vredne i inspirativne sadržaje, da mogu biti moderatori promena, sredstva očuvanja vrednosti ili partneri u dijalogu o...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom