CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 22
Noć muzeja 2013
Terra 23
Videomedeja 20
Dunavski dijalozi 00
Terra 25
Videomedeja 14

Jelena Gužvica - Slike Štampaj E-pošta
(8 glasanja)
ImageGalerija / Atelje "Čardak", Sremski Karlovci. Jun 2007.
Poseban sadržaj dela jeste njihova senzibilnost. Iako je blago prikrivena kloniranim portretnim formama otkriva se kroz široke i otvorene poglede zagledane ili u daljinu ili kroz posmatrača. Lična emotivna priča samog autora slikama udahnjuje onu suštinsku snagu koja svako delo ne samo što izdiže iznad dekorativnog već nam i omogućuje da pronađemo onu tako potrebnu nit jedinstvenosti Jelene Gužvice.

Svakako ne neverovatan ali zanimljiv sukob u jednom periodu postmodernog posmatranja sveta bio je odnos između figuralnog i apstraktnog. Koliko je to bio snažan sukob dve ortodoksne strane ne treba posebno opisivati. Skoro da je dolazilo do potpunog negiranja prava na postojanje bilo jednih ili drugih. Lično verujem da je Pablo Pikaso imao najviše koristi od svega. Njegovo hodanje na ivici između ta dva koncepta (ne pravca ili stila) koliko je bilo maestralno toliko je bilo i školski primer.

Neki tekstovi tada uglednih likovnih kritičara danas bi delovali čak i zabavno da ne zvuče skoro kao da su izveštaji sa bojišta... I, da li je, posle sveg proteklog vremena, sve to gotovo? Da li taj konceptni sukob koji je dovodio do ukupne i otvorene netrpeljivosti postoji i danas? Odgovor je da postoji. Ne više tako žestok kao pre tridesetak godina, ali je tu.

Posmatrati autora mlađe generacije kao što je Jelena Gužvica i pronalaziti u njemu, odnosno njegovom delu, onu čuvenu nit jedinstvenosti za kojom, na ovaj ili onaj način, svi tragamo nije ni lako ni jednostavno. Ponekad ni iskusnom poznavaocu. Bez obzira koliko nam je, individualno, poznata ukupna istorija umetnosti, svakako sa velikim i snažnim uticajem moderne i protutnjalom postmodernom, sigurno je da svako nešto oseti kada se nađe pred kvalitetnim. Posebno je zanimljiva situacija kada smo u prilici da vidimo dela koja u dobroj meri sadrže veliku količinu informacija o prethodno opisanom sukobu ali ovoga puta u opciji međusobne nadopune i pomirenja.

Uticaj moderne, u najvećoj meri fovista Matisa, Derena, Vlamenka kao i drugih nosilaca tog veličanstvenog procesa iskazivanja prava da se bude drugačiji, a pre svega prava da se odgovori zahtevima vremena, sasvim je očigledan. I dobro primenjen. Igra bojom u unificiranom i umnoženom prostoru koji iskustveno poznajemo kao portret, vrlo je slobodna i potpuno apstraktna. Samo formiranje unificirane i klasične likovne i psihološke površine (portreta) razumljiv je i izvanredan potez autora. Ne samo u nameri da pomiri dva, prethodno opisana, zavađena likovna sveta već da poput pomenutog pristupa razrešavanja ozbiljnog problema iskoristi poznato i prihvatljivo (u ovom slučaju portret) da bi unutar toga potpuno otvoreno predstavila svu slobodu igre bojom odnosno apstraktno.

Ono što predstavlja poseban sadržaj dela koja su nam ponuđena na uvid jeste njihova senzibilnost. Iako je blago prikrivena kloniranim portretnim formama otkriva se kroz široke i otvorene poglede zagledane ili u daljinu ili kroz bilo kog posmatrača. Prisutna lična emotivna priča samog autora slikama udahnjuje onu suštinsku snagu koja svako delo ne samo što izdiže iznad dekorativnog već nam i omogućuje da pronađemo onu tako potrebnu nit jedinstvenosti Jelene Gužvice.

Luka Salapura


Jelena Gužvica (1975, Novi Sad). Završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna , odsek zidno slikarstvo 1999. godine u klasi profesora Vladimira Todorovića. Učestvovala na više kolektivnih i samostalnih izložbi u Beogradu, Temišvaru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Sremskim Karlovcima i bila učesnik na kolonijama u Novom Sadu, Čortanovcima, Sramskim Karlovcima, Mojkovcu... Živi i radi u Sremskim Karlovcima.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
U "Centru Paul Kle" u Bernu otvorena je izložba "Magrebski projekat" i...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Barok kod Srba
Dejan Medaković
Barok kod Srba
 
Intervju
Rođena Beograđanka, slikarka Milica Živadinović (1975) fascinirana lepotom šara pirotskog...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
U restauriranom Šuvalovksom dvorcu na obali Fontanke, bivšem Domu prijateljstva, u Sankt Petrerburgu, otvoren je prvi privatni muzej u Rusiji, posvećen čuvenom juveliru Karlu Faberžeu. Muzej još nije otovren za slobodnu...
Knjige i časopisi
Nekoliko puta sam spremajući ovaj broj časopisa saradnicima i sagovornicima umesto reči bibliografija Gradine upotrebio reči biobibliografija Gradine i biografija Gradine.  Ovi...
Intervju
Vajar Mladen Marinkov rođen je 1947. godine u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo, poslediplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Jovana...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom