CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 05
Terra 18
Terra 28
Noć muzeja 2008
Dunavski dijalozi 08
Dunavski dijalozi 03
Dunavski dijalozi 01

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 210 - 226 Štampaj E-pošta
(10 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 226: O video-festivalu "Supernova", Denver, SAD

Image

Tokom septembra 2020. godine održan je peti godišnji festival digitalne animacije "Supernova" u Denveru, u Sjedinjenim Američkim Državama. On predstavlja jednomesečno slavljenje najbolje svetske produkcije umetnosti digitalne animacije. Ima za ca cilj unapređenje ove oblasti kreativnosti i ubrzavanje spoja umetnosti i tehnologije. Publika će moći da vidi izbor nekih od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala u Denveru. O video-festivalu digitalne animacije "Supernova" i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Izlaganje možete pogledati 28. januara 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

225

Program broj 225: O video animaciji Dagmar Širer, Berlin

Image

Dagmar Širer rođena je u Austriji, a živi i stvara u Berlinu, Nemačka. Studirala je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Londonu, a bavi se kompjuterskom animacijom spajajući nađene video snimke sa digitalno generisanim objektima i formama. Sarađuje s muzičarima radeći njihove video spotove. Njeni radovi reflektuju visoko razvijenu tehnologiju, paranoju poznog kapitalizma i projkektovanu utopijsku budućnost. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video animacija Dagmar Širer. O ovoj autorki i prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Izlaganje možete pogledati 14. januara 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

224

Program broj 224: O video-festivalu "Madatak", Madrid

Image

Međunarodni madridski festival digitalnih, audio-vizuelnih medija i novih tehnologija "Madatak" održava se od 2010. godine. On ima ulogu laboratorije novih ideja u sagledavanju paradigmi savremenog i nastajućeg sveta, izraženih jezikom novih i eksperimentalnih medija. Snažna i originalna ostvarenja preko sto autora iz brojnih zemalja odabrana su za ovogodišnji festival, a prikazana su tokom novembra onlajn zbog pandemije. Naša publika će moći da vidi izbor najboljih radova sa ovog festivala. O festivalu "Madatak" i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 24. decembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

223

Program broj 223: O festivalu "Trenuci videa", Francuska

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" održan je u Marseju, Francuska, trideset i treći  put tokom novembra 2020. godine. Od samog osnivanja njime rukovodi pisac, esejista, filmski i video stvaralac, Mark Mersije. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i video instalacije. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala. O festivalu "Trenuci videa" koji se održava u Francuskoj i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 10. decembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

222

Program broj 222: O video-festivalu "Miden", Grčka

Image

Međunarodni video festival "Miden" održava se u grčkom mestu Kalamata, i bio je prvi te vrste u otvorenom javnom prostoru u zemlji 2005, kada je osnovan. Osnovao ga je i vodi tim grčkih savremenih umetnika, a funkcioniše kao nezavisna i neprofitna organizacija. Moto festivala je „Počni od nule“ (miden na grčkom znači nula), a cilj mu je razvoj video i medijske umetnosti u Grčkoj i na međunarodnom planu. Ove godine zbog pandemije video radovi su  prikazani onlajn tokom oktobra. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Miden". O video-festivalu "Miden", Grčka i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 26. novembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

221

Program broj 221: O video-festivalu "Fonland", Portugalija

Image

Festival "Fonland" osnovan je 2005. godine u mestu Koimbra u Portugaliji sa ciljem da promoviše istraživanje i praksu novih medija u savremenoj umetnosti. Program festivala obuhvatao je izložbe, video projekcije i instalacije kao i onlajn projekte. Međutim ove godine zbog pandemije izostali su svi prateći programi, a video radovi su prikazani onlajn krajem oktobra i početkom novembra. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Fonland". O video-festivalu "Fonland", Portugalija i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 12. novembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

220

Program broj 220: O video umetnosti Alesandra Amadučija, Italija

Image

Alesandro Amaduči (1967) počeo je karijeru profesora u rodnom Torinu, Italija, gde je od 1988. držao radionice video medija. Od 1995. sarađuje sa tamošnjim pozorištem u realizaciji multimedijalnih predstava i video performansa. Od 1989. realizuje samostalne ekperimentalne i muzičke video radove, dokumentarce, video instalacije kao i scenografije za plesne performanse. Karakteriše ih visoko tehničko umeće 3D animacije i idejna obojenost fantastikom. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih Amadučijevih video radova. O video umetnosti Alesandra Amadučija i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 29. oktobra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

219

Program broj 219: O video-festivalu "Iznad stvarnog", Italija

Image

Međunarodni festival video umetnosti "Iznad stvarnog" održan je u mestu Luka, Italija, početkom oktobra ove godine. Učestvovalo je osamdeset umetnika iz brojnih zemalja sveta, sa gotovo svih kontinenata. Festival je fokusiran na istraživanje širokih mogućnosti digitalnih medija u savremenoj umetnosti. Petodnevne video projekcije pratili su razgovori, performansi i video radionice. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovog festivala. O video-festivalu "Iznad stvarnog", Italija i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 15. oktobra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

218

Program broj 218: Video umetnosti Đanluke Abatea, Rim

Image

Đanluka Abate (1980) je filmski i video umetnik koji živi u Rimu, gde je diplomirao u Nacionalnom centru za eksperimentalni film. Predaje video grafiku na Akademiji likovnih umetnosti. Radovi su mu prikazani na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Njegova video ostvarenja odlikuje izuzetna veština u kolažiranju video materijala koji se uklapaju na nadrealan način. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Đanluke Abatea. O video umetnost Đanluke Abatea i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 24. septembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

217

Program broj 217: Video umetnosti Ralfa Klevica, Švajcarska

Image

Švajcarski umetnik Ralf Klevic (1965) završio je studije vizuelnih komunikacija i dizajna, a zatim i likovnih umetnosti. U svojim video radovima on postavlja kulturološka, etička i politička pitanja, locirajući ih u različite geografske kontekste. Radi u formi kratkih video performansa ili svakodnevne predmete postavlja u neobične situacije. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Ralfa Klevica. O video-umetnosti Ralfa Klevica iz Švajcarske i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 10. septembra 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

211

Program broj 211: Video umetnost eksperimentalnog filmskog i video umetnika Petera Lihtera

Image

Peter Lihter je mađarski eksperimentalni filmski i video umetnik. Studirao je istoriju i teoriju filma u Budimpešti. U svojim radovima najčešće koristi nađene filmske snimke, apstraktne materijale i tekstove poezije. Radovi su mu prikazani na festivalima i projekcijama širom sveta, u Berlinu, Roterdamu, Njujorku, Visbadenu, Seulu, San Francisku, Cirihu i Los Anđelesu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Petera Lihtera. O video umetnosti eksperimentalnog filmskog i video umetnika Petera Lihtera govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 11. juna 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

210

Program broj 210: Magični festival eksperimentalnog videa, Njujork

Image

Njujorški međunarodni "Magični fastival eksperimantalnog videa i filma" održan je osmi put u februaru ove godine. On okuplja nezavisne, neetablirane i eksperimentalne stvaraoce iz SAD i drugih zemlja sveta, promovišući duboko lične i jedinstvene umetničke pristupe. Do sada je na ovom fstivalu nastupilo preko sto trideset autora. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova sa ovogodišnjeg izdanja ovog festivala. O festivalu i prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. O video-festivalu "Magični festival eksperimentalnog videa" koji se održava u Njujorku i predstavljenim video-radovima govori Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati u četvrtak 28. maja 2020. na Jutjub kanalu "Svet digitalne umetnosti ".

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NIŠ. U Paviljonu niške tvrđave, od 14. novembra do 5. decembra 2019, predstavljeni su radovi sa Likovne kolonije "Sićevo...
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 19. novembra do 2. decembra 2021. grafike Miroslava Savkova pod nazivom "Grafika čoveka"....
NOVI SAD. Međunarodni video festival "Videobrazil" održan je u okviru 21. bijenala savremene umetnosti u Sao Paulu, Brazil, koji postoji...
NOVI SAD. Atelje 61 obeležava 60 godina postojanja izložbom "Fantastika Ateljea 61 Bosiljem". Dela Ilije Bašičevića Bosilja...
ODŽACI. Performer Nenad Bogdanović (1955, Odžaci) izvešće tokom decemebra meseca 2019. godine više performansa tokom gostovanja u...
Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Galerija Dina Vierny priredila je izložbu povodom obeležavanja...
Termin umetnička kritika egzistira u nejasnoj odrednici značenja i specifičnom spoju dveju reči -...
Ove godine, Galerija Matice srpske nakon obeležavanja velikog jubileja, u 176. godini postojanja...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Da bismo uopšte mogli očekivati da naša umetnost bude primećena u nekakvim evropskim...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
LONDON. Matju Slotover (Matthev Slotover) i Amanda Šarp (Amanda Sharp) su osnovali Friz London (Frieze London) 2003. godine. Friz London je jedan od vodećih svetskih sajmova umetnosti i održava se svakog oktobra u Ridžent Parku (Regent...
Knjige i časopisi
Autori istraživanja i publikacije su mr Dragana Martinović, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, ma Dimitrije Tadić, savetnik za vizuelne umetnosti i multimedije Ministarstva kulture i informisanja i Nina Mihaljinac,...
Intervju
Edvard Lusi Smit posetio je Jugoslaviju u septembru mesecu, na poziv i u pratnji svoga prijatelja slikara Radovana Kragulja. Kragulj je ove jeseni otvarao izložbe u domovini - u Beogradu i u Novom Sadu. Gospodinu Edvardu Lusi Smitu, ovo je bila prva...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom