CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 23
Digital Art 09
Dunavski dijalozi 05
Noć muzeja 2008
Digital Art 05
Videomedeja 15
Videomedeja 20

Skandinavski dizajn - Više od mita Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageMuzej 25. maj, Beograd. Jun - septembar 2007.
Tradicionalno, skandinavski dizajn  povezan je s čistim, jednostavnim rešenjima, funkcionalnošću i demokratskim pristupom. Ovo su karakteristike koje moramo preispitati u svetlu novog proučavanja modernizma. U svakom slučaju, skandinavski dizajn stavlja nas pred paradigmu pri pokušaju shvatanja organizovanja modernog života, a da smo pri tom svesni njegovog velikog značaja širom sveta.


Pedeset godina skandinavskog dizajna obeleženo je modernom i sveobuhvatnom izložbom: “Scandinavian Design Beyond the Myth” sa mnoštvom predmeta iz Danske, Islanda, Finske, Norveške i Švedske. Izložbu, koja je otvorena 2003. godine u Berlinu, organizovao je Nacionalni Muzej u Oslu a finansirao Nordijski Savet Ministara. Izložba je izuzetno dobro prihvaćena a prikazana je u Milanu, Gentu, Pragu, Budimpešti, Rigi, Glazgovu, Kopenhagenu, Geteborgu, Oslu, Vigo la Korunji i Sofiji. Ova izložba dizajna sa više od 200 predmeta primenjene umetnosti i dizajna biće postavljena u Muzeju 25. Maj u Beogradu u periodu od 5. juna do 2. septembra 2007. 

Uprkos lažnoj sahrani koju je terminu “skandinavski dizajn” priredila grupa dizajnera iz Osla 1980 godine, ideali skandinavskog dizajna, koji su nastali tokom pedesetih godina prošlog veka, ipak su se održali u Nordijskim zemljama. Ovo se svakako mora posmatrati, delom, kao rezultat velikog interesovanja za dizajn ovog perioda na svetskom nivou. Činjenica je da su mnogi svetski dizajneri pronašli izvor inspiracije u ovom “zlatnom dobu” i pored toga što je savremeni Nordijski dizajn zahtevao minimalizam, stilizaciju i novu, dominantnu interpretaciju. 

Naravno, nekima od skandinavskih dizajnera tradicija je predstavljala teret, ali je ipak za veći broj to donelo inspiraciju i sigurnost u sebe. Sve u svemu, tokom pola veka, skandinavski dizajn postao je  potvrđen fenomen, zadržavajući svoj pozitivan odjek. U vreme procvata postmodernizma sedamdesetih i osamdesetih godina manje značaja je pridavano ovom konceptu, ali već početkom devedesetih on doživljava comeback. Sada je došao trenutak za ozbiljno sagledavanje skandinavskog dizajna uključujući sve zemlje Nordijskog regiona koje su doprinele stvaranju ovog identiteta.

Tradicionalno, skandinavski dizajn  povezan je s čistim, jednostavnim rešenjima, funkcionalnošću i demokratskim pristupom. Ovo su karakteristike koje moramo preispitati u svetlu novog proučavanja modernizma. U svakom slučaju, skandinavski dizajn stavlja nas pred paradigmu pri pokušaju shvatanja organizovanja modernog života, a da smo pri tom svesni njegovog velikog značaja širom sveta. 

Ovaj koncept već decenijama predstavlja neizbežnu temu školskih debata, izložbi i marketinških diskusija. Izložba će potvrditi da skandinavski dizajn -  kao pokret predstavlja krucijalni element u istoriji dizajna, ali će takođe otvoriti debatu o mitovima i stereotipima koji su se razvili oko ove teme. U cilju novog sagledavanja,  izložba je strukturirana na bazi koju čine "Šest predloga za Novi Milenijum Itala Kalvina". On ističe pojedine vrednosti kao veoma bitne za kreativne ljude u novom milenijumu: lakoća, brzina, tačnost, vidljivost, mnogostrukost i čvrstina. 

Ovi vitalni kvaliteti su koncepti koji se vrlo lako mogu povezati s mnogim aspektima skandinavskog dizajna, a korišćeni su u svojstvu formiranja grupa objekata u glavnom delu izložbe. Dva uvodna dela izložbe pokazuju rani period skandinavskog dizajna. 

Poslednji deo, "Obilje Stereotipa", predstavlja paradu predmeta parafraza skandinavskom dizajnu i nordijskom imidžu. To je trend koji je nastao u vreme postmodernizma, kada su stare, često stereotipne i tradicionalne forme reinterpretirane u takozvani neotradicionalni izraz. Primenjeni umetnici i dizajneri počinju da primećuju egzotiku i izuzetnost u svojoj sopstvenoj tradiciji, stvarajući krajnje provokativne kreacije, ponekad s primesom ironije. Neki od mlađih dizajnera nastavljaju ovu tradiciju u jednom više obuzdanom i minimalističkom maniru, poetičnom, izazovnom i univerzalnom. Oni veruju da je dizajn, a posebno skandinavski, postao suviše sofisticiran i preozbiljan.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Koliko je likovna umetnost sastavni deo pozorišne umetnosti, kao i onog što ...
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Zgrada Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 37 nedavno je gotovo u potpunosti...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Na 50 lokacija u Novom Sadu zabeleženo je 105.000 poseta u petoj novosadskoj Noći muzeja. U 5. Noći muzeja u Novom Sadu učestvovali su svi novosadski muzeji, kulturni centri, sva pozorišta, galerije, arhivi... Među učesnicima bili su i...
Knjige i časopisi
Učesnici: Branislav Kerac, Edmond Baudoin, Philippe Petit Roulet, Pablo Auladell, Raul Fernandez Calleja, Martin Simpson, Joan Cornellà, Brecht Vandenbroucke, Emre Orhun, Zoran Đukanović, Salvagno Luca, Miroslav Sekulić,...
Intervju
U bezobalnom moru znanja i informacija koje nude novi mediji muzejima treba mnogo samopouzdanja i vere u to da mogu proizvesti vredne i inspirativne sadržaje, da mogu biti moderatori promena, sredstva očuvanja vrednosti ili partneri u dijalogu o...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom