CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 28
Noć muzeja 2008
Dunavski dijalozi 08
Digital Art 05
Dunavski dijalozi 01
Dunavski dijalozi 03
Terra 18

Svet digitalne umetnosti: programi 227 - 238 Štampaj E-pošta
(3 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 238: O video umetnosti Sandre Krisp, London

Image

Londonska umetnica Sandra Krisp bavi se digitalnim 3D animacijama i videom. Eksperimentiše softverom i prostornim foto kolažima. U svojim video radovima inspirisana je geometrijskim formama urbanih celina velegrada, koje transformiše na neobične i efektne načine. Svoje futurističke urbane vizije obogaćuje nađenim sadržajima sa interneta, dočaravajući svu dinamiku savremene civilizacije. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Sandre Krisp. O video umetnosti Sandre Krisp iz Londona govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 29. jula 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

237

Program broj 237: O video umetnosti Roberta Forbeja, Amsterdam

Image

Amsterdamski umetnik Roberto Forbej (1974) završio je studije likovnih umetnosti i istorije umetnosti u Utrehtu (Holandija), a zatim nastavio studije kompjuterske kreativne tehnologije na Umetničkom institutu u Čikagu, gde je diplomirao 1996. Bavi se umetnošću multidisciplinarno: videom, izradom 3D softvera i digitalnim kolažima. U najčešće kratkim video-radovima bavi se na konceptualan način pojavama iz svakodnevice, ilustrujući socijalnu otuđenost. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova Roberta Forbeja. O video umetnosti Roberta Forbeja (Amsterdam) govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje o autoru i prikazanim radovima možete pogledati 15. jula 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

236

Program broj 236: O video festivalu Strujanja, SAD

Image

Međunarodni video-festival "Strujanja" održava se od 2002. godine u Santa Feu, Sjedinjene Američke Države, u tamošnjem Centru za savremenu umetnost. Ove godine zbog pandemije deo publike ga je pratio u sali, a ostatak onlajn pomoću interaktivnih virtuelnih platformi. Radovi su bili u formi interaktivnih instalacija, video performansa i virtuelne realnosti. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala "Strujanja". O festivalu "Strujanja" koji se održava u SAD i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 24. juna 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

235

Program broj 235: O video festivalu Traverze 2021, Tuluz

Image

Ove godine video festival "Traverze 2021" u francuskom gradu Tuluzu doživeo je svoje dvadeset četvrto izdanje. Posvećen je istraživanju u oblastima filma, video-umetnosti, fotografije, video-instalacija i performansa. Naglasak je stavljen na eksperiment i neobičnost umetničkih pristupa. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala "Traverze". O festivalu "Traverze 2021" koji se održava u Tuluzu, Francuska i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 10. juna 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

234

Program broj 234: O video radovima Studija F3, Meksiko Siti

Image

Multimedijalni umetnički Studio F3 osnovali su umetnici i dizajneri Gabriela Rejes i Horhe Flores krajem 2018. godine sa sedištem u Meksiko Sitiju. Njihova umetnička praksa spoj je estetske, socijalne i egzistencijalne vizije njihova dva uma, uz sklonost apstrakciji i istraživanju fenomenologije svetlosti, forme, prostora i zvuka. Posmatranjem, proučavanjem i analizom osnovnih pojmova, oni razvijaju i pokreću niz ideja i diskursa koji ih navode da generišu sopstvene interpretacije izražene u audiovizuelnim kompozicijama koje se javljaju u obliku instalacija, performansa i video zapisa. O video radovima Studija F3 iz Meksiko Sitija govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 27. maja 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

233

Program broj 233: O video umetnosti Bila Simena, SAD

Image

Bil Simen rođen je 1956. u Kenetu, Mizuri, u Sjedinjenim Američkim Državama. Magistrirao je 1985. godine vizuelne studije na Masačusetskom institutu tehnologije, Kembridž, a 1999. godine je doktorirao u Centru za napredno istraživanje u interaktivnoj umetnosti na Univerzitetu u Velsu. Predaje u brojnim institucijama u Australiji i SAD, i trenutno je šef novog programa za digitalne medije u školi za dizajn u Roud Ajlandu. U svojim video radovima istražuje proširenu medijski orijentisanu poetiku putem različitih tehnoloških sredstava. U svoja dela uključuje odnose slike, muzike i teksta, koje sam stvara. O video umetnosti Bila Simena iz SAD govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 13. maja 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

232

Program broj 232: O Magičnom festivalu eksperimentalnog videa, Njujork

Image

Njujorški međunarodni "Magični fastival eksperimantalnog videa i filma" održan je deveti put u aprilu ove godine uz epidemiološke mere i onlajn. On okuplja nezavisne, neetablirane i eksperimentalne stvaraoce iz SAD i drugih zemalja sveta, promovišući duboko lične i jedinstvene umetničke pristupe. Do sada je na ovom fstivalu nastupilo preko sto šezdeset autora. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg izdanja ovog festivala. O festivalu i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 29. aprila 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

231

Program broj 231: O festivalu Videoforme 2021, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Videoforme" u Klermonferanu, Francuska, doživeo je u martu ove godine svoje 36. izdanje. Prateće izložbe, performansi, instalacije i diskusione tribine daju ovom umetničkom događaju poseban značaj na polju doprinosa i vrednovanja digitalne umetnosti i kulture na međunarodnom planu. Publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Videoforme". O festivalu i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 15. aprila 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

230

Program broj 230: O video animaciji Žoaoa Pedra Oliveire, Portugalija

Image

Žoao Pedro Oliveira (1959) studirao je muziku i arhitekturu u rodnom Lisabonu, Portugalija. Od 1985. boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gde studira i doktorira kompoziciju na Njujorškom univerzitetu. Danas živi i predaje u Portugaliji. Bavi se elektoakustičkom muzikom i eksperimentalnim videom. U svojim video animacijama dočarava svetove iz mašte koji deluju veoma sugestivno i ubedljivo, podržani muzičkim podlogama koje sa videom čine organsku celinu. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video animacija Žoao Pedro Oliveire. O ovom autoru i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 25. marta 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

229

Program broj 229: O Atinskom festivalu digitalne umetnosti

Image

Atinski festival digitalne umetnosti postoji od 2005. godine, a cilj mu je što šire međunarodno okupljanje umetnika i publike. Krajem prošle godine zbog pandemije održan je i onlajn. Ovaj festival promoviše i stimuliše sve oblike digitalne kreativnosti, i kroz multimedijalne programe putem izložbi, video projekcija, živih performansa i radionica prikazuje specifične karakteristike digitalnih medija, njihovog jezika i estetike. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa poslednjeg Atinskog festivala digitalne umetnosti. O Atinskom festivalu digitalne umetnosti i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 11. marta 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

228

Program broj 228: O video animaciji Paci Arauha, Španija

Image

Paci Arauho (1967) umetnik je i istraživač, profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta Baskije. Polazeći od iskustva u likovnoj umetnosti stvara posebnu poetiku u svojim digitalnim ostvarenjima, tematski se vezujući za odnos čoveka i prirode, koncepcijski povezanim sa programiranjem, veštačkom stvarnošću i simulacijom. Njegov rad je prepoznat i nagrađivan na različitim bijenalima, festivalima i takmičenjima video umetnosti i elektronskih eksperimenata. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video animacija Paci Arauha. O video animaciji Paci Arauha iz Španije i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 25. februara 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

227

Program broj 227: O video animaciji Igora Imhofa, Italija

Image

Igor Imhof (1976) profesor je animacije na Međunarodnoj školi stripa u Padovi i predavač 3D grafike na Evropskom institutu za dizajn u Veneciji. Učestvovao je na mnogim izložbama i međunarodnim festivalima. Antropološke elemente kombinuje se digitalnom tehnologijom, energično usmeren ka avangardnom pristupu; od animacije do interaktivne instalacije, do pozorišta, video mapiranja i virtuelnog ambijenta. Često radi video spotove muzičara. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video animacija Igora Imhofa. O video animaciji Igora Imhofa iz Italije i odabranim prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati 11. februara 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Izbor godine 2023

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 1. do 14. novembra 2019. izložbu Srđana Dimića Demona (1981, Zemun). Obrazovanje je stekao na Akademiji...
NOVI SAD. U okvriu programa saradnje i partnerskih realizacija Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, od 11. do 15. novembra 2019. biće ...
NOVI SAD. Novom izložbom, od 24. oktobra 2020. do 17. januara 2021, Galerije Matice srpske "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", autor...
NOVI SAD. Preminuo je Vladimir Červenka (1942, Sofija, Bugraska - 2021, Novi Sad, Srbija). Diplomirao je na Fakultetu za film i televiziju FAMU u ...
BEOGRAD. Nakon odlaganja zbog epidemije, galerija Udruženja likovnih umetnika Srbije predstavlja od 22. maja do 2. juna 2020. zajedničku izložbu...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Nakon Beograda, Galerija Matice srpske predstavila je od 13. novembra 2015. do 9. januara 2016....
LONDON. Matju Slotover (Matthev Slotover) i Amanda Šarp (Amanda Sharp) su osnovali Friz...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Jesenji period 2016. godine umetničkih postavki u pariskim...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Izložbom velikih formata, uglavnom apstraktnih ekspresionista, savremenih slikara i vajara, biće...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
NOVI LUVAN. Specijalno za Art magazin. U belgijskom gradu Novi Luvan (Louvain-la-Neuve) od 6. oktobra do 10. decembra 2017. održava se 9. bijenale pod nazivom "O lepi dani", po istoimenom Beketovom romanu u kom jedna žena živi do...
Knjige i časopisi
IK "Prometej", Novi Sad. Novembar 2005.
Dodatak "Umetnost XX veka u Srbiji". Čuvena Istorija umetnosti H. V. Jansona 40 godina je cenjena kao najbolja i najsveobuhvatnija istorija umetnosti. Prvi put kod nas ovo...
Intervju
Poznati francuski umetnik Danijel Buren (1938), jedan od vodećih predstavnika primarnog slikarstva i situacionizma s kraja šezdesetih, znan po doslednom i upornom korišćenju motiva vertikalnih pruga, dobitnik prestižnog Zlatnog lava na...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom