CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
caslav colic

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 18
Noć muzeja 2007
Digital Art 06
Videomedeja 15
Videomedeja 22
Noć muzeja 2014
Noć muzeja 2011

Proracun cene sajta
Svet digitalne umetnosti: programi 239 - 250 Štampaj E-pošta
(7 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 250: O video umetnosti Sabrine Rate, Francuska

Image

Sabrina Rate je kanadska umetnica koja živi između Montreala i Marseja. Njena praksa uključuje video, animaciju, instalacije, skulpture, audio-vizuelne performanse, printove i virtuelnu stvarnost. Mešanjem analogne tehnologije fotografije i 3D animacije, ona istražuje uticaj digitalnog i fizičkog prostora i međuigre između ovih okruženja i subjektivnosti. Njena dela se nalaze na pola puta između apstrakcije i figurativnog, pejzaža i arhitekture, i na finoj liniji koja razdvaja stvarno od virtuelnog. Naša publika ima priliku da vidi neke od najboljih video radova Sabrine Rate. O video umetnosti Sabrine Rate iz Francuske i njenim odabranim prikazanim video radovima, govori Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

249

Program broj 249: Međunarodni video festival u Kazablanki, Maroko

Image

Međunarodni video festival u Kazablanki, Maroko, održan je u novembru prošle godine dvadeset sedmi put. Koncipiran je kao umetnički i kulturni projekat za susrete, razmenu i obuku video umetnika iz čitavog sveta. Od svog osnivanja 1993. ovaj događaj je dobio značajnu nacionalnu i međunarodnu dimenziju, zahvaljujući inovativnim umetničkim rezultatima. Postao je prilika za mlade, ali i profesionalce iz čitavog sveta da se sreću i razmenjuju stvaralačka iskustva i učestvuju u promociji novih tehnologija u oblasti globalnih kretanja u video umetnosti. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa nedavnog festivala u Kazablanki. O video festivalu koji se održava u Kazablanki, Maroko i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 27. januara 2022. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

248

Program broj 248: O video umetnosti Eije Temiseve, Finska

Image

Eija Temiseva je finska skulptorka koja se od 2012. godine intenzivno bavi video umetnošću. Oduševljena mogućnostima izražavanja pokrtetnim slikama, zvukom, ritmom, vremenom i svetlom ona se u svojim video radovima najviše posvetila odnosu čoveka prema prirodi, a naročito pojedinim psihološkim i egzistencijalnim pitanjima. Neki od njenih radova su male priče iz života, neki su poetski artikulisani slikom, tekstom i muzikom, a neki su viurtuelni eksperimenti. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Eije Temiseve. O video umetnosti Eije Temiseve iz Finske i predstavljenim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 13. januara 2022. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

247

Program broj 247: Festival "Igre slikom"

Image

Međunarodni video festival "Igre slikom" održan je ove godine na Madeiri, Portugalija, treći put, a cilj mu je susret jezika video umetnosti i različitih kultura, podržavajući refleksije, audio-vizuelna razmišljanja, istraživanje odnosa eksperimentalnih tendencija i novih tehnologija. Takođe podržava širenje iskustava, metoda i znanja, unapređenje odnosa misli i akcija, kreativnosti i inovacija u promenljivim uslovima savremenog društva. Naša publika ima priliku da vidi neke od najboljih radova sa ovogodišnjeg festivala "Igre slikom". Ovo izlaganje možete pogledati od 23. decembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti.

246

Program broj 246: O festivalu Video Bardo, Brazil

Image

Međunarodni festival video-poezije "Video Bardo" održava se u Buenos Ajresu, Brazil, već dvadeset pet godina i ima za cilj arhiviranje, distribuciju, istraživanje video radova i teorijske rasprave, produkciju i tehničku obuku izražavanja videom. Festival obuhvata različite aktivnosti: jednokanalne video projekcije, video instalacije, performanse, radionice, razgovore i seminare. To je prostor za širenje i razvoj umetničke produkcije, i približavanje javnosti jezika novih medija. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Video Bardo". O festivalu "Video Bardo", Brazil i o prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 9. decembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

245

Program broj 245: O video festivalu Trenuci videa 2021, Francuska

Image

Međunarodni video-festival "Trenuci videa" održan je u Marseju, u Francuskoj, trideset i četvrti  put u novembru ove godine. Od samog osnivanja njime rukovodi pisac, esejista, filmski i video-stvaralac Mark Mersije. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video-projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i video-instalacije. Nakon održavanja u Marseju, festival će gostovati u Kvebeku, Milanu, Liježu, Kazablanki i Buenos Ajresu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala "Trenuci videa". O video-festivalu "Trenuci videa 2021" koji se održava u Francuskoj i odabranim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 25. novembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

244

Program broj 244: Video umetnost Ursule San Kristobal, Španija

Image

Ursula San Kristobal je interdisciplinarna umetnica posvećena istraživanjima u eksperimentalnoj muzici, performansu, video umetnosti i kaligrafiji. Najpre je stekla akademsko muzičko obrazovanje, a zatim se specijalizovala za savremenu umetnost i audiovizuelne medije. Njena interesovanja su usmerena na ulogu muzike i zvuka u umetnosti performansa i videa. Kroz svoje video radove ona spaja sve ove oblasti, analitički istražujući savremenu subjektivnost. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Ursule San Kristobal. O ovoj umetnici i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 11. novembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

243

Program broj 243: O video festivalu Projektor, Madrid

Image

Međunarodni festival videa "Projektor" održava se već četrnaest godina u Madridu, Španija. U septembru ove godine je u preko dvadeset gradskih prostora prikazano oko sto radova umetnika iz čitavog sveta. Ova velika manifestacija koja sadrži video projekcije, instalacije i performanse ima za cilj uspostavljanje dijaloga među umetnicima sveta i sve više osvaja otvorene i alterivne prostore Madrida. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg izdanja ovog festivala. O video festivalu "Projektor" u Madridu i prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 28. oktobra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

242

Program broj 242: O video umetnosti Arno Laftona, Francuska

Image

Video i digitalni umetnik Arno Lafon živi u Lionu (Francuska) i bavi se kreacijom virtuelnih predela i objekata koje kompjuterski generiše. Boje i materijali su oblikovani digitalno i pretvoreni u dinamičnu i isijavajuću arhitekturu. Njegovi radovi se nalaze na granici naučne fantastike, između apstrakcije i predstave, utopije i distopije, arhitekture i pejzaža. Uz video bavi se i umetničkim instalacijama i štampanim digitalnim grafikama. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova Arnoa Lafona. O ovom autoru i prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 30. septembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

241

Program broj 241: O video umetnosti "Estra 9", Meksiko

Image

Iza brenda "Estro 9" nalazi se meksički umetnik Eduardo Medina kao umetnički direktor i stvaralac, sa saradnicima. On je završio studije na državnoj školi likovnih umetnosti u Meksiko Sitiju gde je danas aktivan kao animator, audio-vizuelni performer, muzički umetnik i video-urednik. Radove "Estra 9" odlikuje izuzetna maštovitost, tehnička savršenost u oblasti 3D animacije i sadržinska dramatičnost, što njihove radove čini veoma atraktivnim za gledaoce. Naša publika će imati riliku da vidi neke od najboljih video radova "Estra 9". O ovoj grupi i prikazanim video-radovima govori Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 16. septembra 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

240

Program broj 240: O Forumu animacije Srednje i Istočne Evrope

Image

Tokom aprila i maja 2021. godine održan je deveti put Forum animacije Srednje i Istočne Evrope pod pokroviteljstvom Evropske unije. Zbog pandemiije realizovan je, kao i prošle godine, onlajn. Manifestacija je okupila stvaraoce iz dvadeset zemalja ovog regiona, a prikazano je oko četrdeset animiranih projekata. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovog Foruma. O Forumu animacije Srednje i Istočne Evrope i prikazanim video radovima  govoriće Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 26. avgusta 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti .

239

Program broj 239: O video umetnosti Sare Benks, SAD

Image

Američka video umetnica Sara Benks živi u Čikagu i bavi se najviše 3D animacijom, kreirajući vizije svetova u kojima se spajaju tekovine savremene kulture, nauke i prirode. Njene vizije pune su neobičnih oblika, naročito biljnog sveta, i sklopova  intenzivnih boja kojima pleni gledaoca. Naša publika ima priliku da vidi neke od najboljih video radova Sare Benks. O video umetnosti Sare Benks, SAD govori Andrej Tišma. Ovo izlaganje možete pogledati od 12. avgusta 2021. na Jutjub kanalu Svet digitalne umetnosti

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
GORNJI MILANOVAC. Međunarodni bijenale umetnosti minijature, najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata sigurnim koracima...
NOVI SAD. Mali likovni salon predstavlja od 5. do 16. decembra 2016. slie Zvonka Petrovića. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u...
ZAGREB. Muzej savremene umetnosti Zagreb u saradnji sa Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac predstavlja, od 27. januara...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna umetnost (proleće 2016). Iz bogatog repertoara koji...
Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku predstavlja izložbom "Dadaglobe Reconstructed" više od sto radova koje je Tristan Cara,...
videomedeja
Povezani sadržaji
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Centar Pompidu je priredio retrospektivnu izložbu Jim Dine-a,...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Orsay priredio je izložbu na kojoj su izloženi ...
Knjige o umetnosti
Milan Djordjevic - Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tisme
Milan Đorđević
Subverzija i isceljenje. Umetnost Andreja Tišme
 
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. 100-ta godišnjica smrti slavnog francuskog vajara Ogista Rodena obeležena je u Parizu prigodnom izložbom u Grand Palais-u. Izložba se održava od 22. marta do 31. jula 2017. Kako je ideja ove izložbe ne...
Knjige i časopisi
Danas nam gotovo romaničnim izgleda povezivanje nauke i poezije. Od tih vremena izmenili su se i nauka i poezija. Nauka je postala neraskidivo tehnološka, a poezija nekoristan govor u javnosti, marketinška glupost. Vreme je podmuklo:...
Intervju
Kaže se: Svet je onakav kakav smo naučeni da vidimo. Ova tvrdnja vredi za najveći broj ljudi koji se mire gotovo sa svim što im se nasuče u život. Ali, uvek se nađu neki pripadnici u ljudskom rodu koji zaviruju iza ogledala. Ono što su...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2023. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom