CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Ujedinjene nacije (UN) - Internet je ljudsko pravo

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 05
Videomedeja 22
Dunavski dijalozi 08
Dunavski dijalozi 05
Digital Art 04
Digital Art 08
Digital Art 07

Sponzor rubrike
Konkurs - Trijenale proširenih medija 2022. Štampaj E-pošta
(14 glasanja)
ImageKonkurs za predaju radova je otvoren do 10. maja 2022.
Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), sekcija proširenih medija, raspisuje konkurs za učešće na izložbi Šesto Međunarodno Trijenale proširenih medija 2022. sa podnaslovom "Neobjavljeni materijali / Unreleased materials".

Sekcija proširenih medija ULUS-a priređuje šesto po redu međunarodno Trijenale proširenih medija sa ciljem da pruži uvid u recentnu produkciju u oblasti multimedijalne umetnosti i umetnosti novih medija na domaćoj i medjunarodnoj sceni. Ovogodišnje izdanje podeljeno je izmedju dva termina, prvi deo odvijaće se u junu 2022. a drugi  u istom terminu 2023. godine.

Naslov izložbe odnosi se na radove (iako su možda realizovani u nekom ranijem periodu) kao i novija dela koji  nisu bili javno prikazana na sledeće teme:

1. Pogleda ka spoljnom višemedijalnom pejzažu oko nas, i njegovoj destabilizaciji u vidu tehnološke greške Greške u pejzažu / ErrorScapes kao i
2. Umetničke samorefleksije u odnosu na sopstvenu poziciju, ciljeve i motive u savremenom kontekstu. Prizor (savršenog) umetnika / ArtScapes – (Perfect) Artist Wanna Be?

1. Pozivamo autore i autorke da u svim tehnikama i formatima prilože dela koja se bave pejzažom bez ograničenja (jezički, istorijski, arhivski, porodični, gestualni, imaginarni, ekološki, realni, paralelni, programirani, iz snova) kao i temom greške (koja je u samoj suštini mehanizma tehnologije), ali i njenim ekstenzijama, formatima, varijacijama i reprezentacijama. Greška (error) pojavljuje se ovde kao element tehnologije, kao prostor praznine (ne)ispunjene informatičkim podacima na (ne)korektan način. Ono što je nesaznatljivo protokolima ili ono što nastaje u neusaglašenosti odnosa između čoveka i mašine tako postaje jedan od retkih prostora slobode u digitalnom univerzumu.

2.  U drugoj predloženoj temi, pozivamo umetnike da u svim tehnikama i formatima prilože radove koji se bave unutarnjim pejzažom-samorefleksijom: savremeno doba u kom smo prezasićeni savršeno dizajniranim formama, idealnim prikazima i beskompromisnom komercijalizacijom, nudi nove proritete stvaranja. Nameće se pitanje: Da li se stvaralački mehanizmi, inspiracija i kreativnost umetnika, povlače pred diktatima art sistema? Spoznaja unutrašnjih procesa koji ga nagone da stvara i introspekcija tokom samog čina stvaranja mogu pružiti odgovor na to da li je i kada njegovo delo autentično. Kako izgledaju dela nastala iz ovakvih promišljanja, onda kada se zapitamo: "Da li želiš da budeš (vrhunski) umetnik?"

Radovi na konkurs mogu biti priloženi u jednoj od četri kategorije:

 • pojedinačna dela za izlaganje u svim formatima
 • u vidu predloga za performativne programe u prostoru izložbe
 • u vidu predloga za govorni program ili prezentaciju rada na sceni izložbe u trajanju do 45 minuta (obezbeđeni projektor, rasveta, ozvučenje)
 • u vidu koncepta za debate, tribine i sl. sa najviše 5 učesnika (sa opisom kratkog sadržaja i spiskom učesnika)

Potrebno je dostaviti osnovne podatke, opis predloženog programa max. 500 reči i dokumentaciju o temi i ideji programa (foto – audio – vizuelno), uz predlog datuma za realizaciju.

Podsećamo da je na konkursu moguće predstavljanje radova koji spadaju u domen proširenih medija i time based arts, poput videa, eksperimentalnog filma, performansa, različitih oblika multimedijalnih i intermedijarnih iskoraka (ambijentalna umetnost, hepening, konceptualna umetnost, land art, body art, digitalna fotografija, ulična umetnost, mail art i drugo), interaktivne instalacije (radovi realizovani putem kompjutera, mikrofona, elektronskih senzora, umrežavanja), umetnost softvera i aplikacija itd.

Konkurs je otvoren za sve umetnike/ce, a svaki autor/ka ili umetnička grupa imaju pravo da prijave do dva rada za izložbu.

Prijava treba da sadrži:

 • popunjen prijavni list,
 • vizuelni prikaz rada – insert iz predloženog rada u mp4, jpg, wav formatu ili link ka vizuelnoj i tekstualnoj dokumentaciji rada. Za svaki prijavljeni rad potrebno je priložiti najmanje jednu fotografiju veličine 10x15cm, 300 dpi rezolucija, RGB kolor režim. U slučaju video ili procesualnog rada dostavlja se link za pregled (Vimeo, Youtube...) u formi inserta trajanja do 3 minuta.
 • potvrdu o izmirenim članarinama za tekuću godinu za članove ULUS-a. Za članove/ce koji/e imaju  izmirenu članarinu za tekuću godinu učešće je besplatno, dok umetnici/ce koji nisu članovi/ce ULUS-a prilažu potvrdu o uplati kotizacije za materijalne troškove produkcije izložbe u iznosu od 2.000 RSD, dok je za inostrane umetnike taj iznos 30 EUR.

Prijave na konkurs koje moraju da sadrže celokupan konkursni materijal se dostavljaju e-poštom na adresu Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Prijave se mogu predati i lično u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" (Prijavni list+DVD) ili poštom na adresu: Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Mali Kalemegdan 1, 11000 Beograd, sa naznakom "Za konkurs - Izložba sekcije proširenih medija 2022".

Elektonska prijava svakog podnosioca rada na konkurs je obavezna.

Konkurs za predaju radova je otvoren do 10. maja 2022.

O odlukama selektora autori će biti obavešteni do 25. maja 2022. Prijem primljenih radova za izložbu biće obavljen 30. maja, 1. i  2. juna 2022. Postavka će se odvijati 3, 4, 5. juna 2022. Preporučeno je prisustvo autora na postavci, uz prethodnu prijavu koordinatorima.

Krajnji rok za dostavu podataka za katalog i veb sajt je 15. maj  2022.

Otvaranje izložbe biće održano 6. juna 2022.  Preuzimanje radova po završetku izložbe odvijaće se 8, 9, 10. jula 2022.

Najkasnije pet dana po prispeću obaveštenja da je rad prihvaćen za izložbu, autor je elektronskim putem u obavezi da dostavi:

 • minimum jednu fotografiju prezentovanog sadržaja: rezolucija 300dpi, CMYK kolor režim, format jpg ili png;
 • tekst o radu do 250 reči;
 • kratku narativnu biografiju umetnika do 250 reči.

Organizator zadržava pravo da umetnike koji blagovremeno ne dostave tražene materijale ukloni sa spiska izlagača. Nepotpune, neblagovremene ili prijave koje ne odgovaraju propozicijama konkursa neće biti razmatrane. Radovi koji po svom formatu ne odgovaraju sadržaju konkursa neće biti uvršćeni u selekciju. Selektori zadržavaju pravo da u slučaju nejasnoća kontaktiraju predlagača rada i zatraže dopunski dokumentaciju.

Selekciju radova vrši Organizacioni odbor izložbe sastavljen od 5 (pet) članova koja su imenovana od strane Sekcije proširenih medija i potvrđeni odlukom Upravnog odbora ULUS-a. Selektori i kustosi zadržavaju pravo da u izložbu uključe i 30 umetnika po pozivu.

Usled okolnosti izazvanih pandemijom, Organizacioni odbor izložbe zadržava pravo da uvede izmene u vremenskim i prostornim okvirima ukoliko to bude potrebno.

Svaki umetnik/ca, obzirom na skromna potencijalna finansijska sredstva ULUS-a, može dobiti pismo podrške radi pozajmljivanja opreme ili obezbediti samostalno opremu za prikazivanje svog rada.

Organizacioni odbor će, na njihov zahtev, autorima/kama izabranih radova poslati odgovarajuću potvrdu o izboru, radi mogućnosti dobijanja (odnosno povratka) finansijskih sredstava za učestvovanje i/ili realizaciju umetničkog rada – od sponzora, donatora i/ili lokalnih organizacija.

Povodom izložbe će biti objavljeno posebno izdanje u ŠTAMPANOM FORMATU, a podaci iz prijava biće iskorišćeni za ovu publikaciju. Svaki učesnik/nica izložbe ima pravo na jedan besplatan primerak.

Popunjenim i potpisanim Prijavnim listom autor/ka daje saglasnost za korišćenje svog rada u svrhu promocije, kataloga, kako u štampanom izdanju, tako i na društvenim mrežama i u ostalim promotivnim formatima.

Transport radova i troškove carinjenja (za prijave izvan Srbije) snosi umetnik/ca. ULUS će izdati neophodnu dokumentaciju kako bi se potvrdila svrha uvoza autorskog dela.

ULUS ne snosi odgovornost za oštećenja ili nestanak radova u slučaju više sile (elementarna nepogoda, nepredvidive teške okolnosti, ratna zbivanja i sl).

Za eventualna oštećenja ili nestanak radova koji nisu preuzeti do zadnjeg datuma za preuzimanje, ULUS neće snositi nikakvu odgovornost. ULUS može uz saglasnost umetnika/ce, nepreuzete radove prodati ili dodeliti za humanitarne svrhe, shodno Pravilniku o napuštenim delima ULUS-a.

Više informacija: https://ulus.rs/blog/poziv-za-ucesce-na-izlozbi

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Svet digitalne umetnosti
Iz kalendara art događaja
17.12.2021 - 31.12.2022 | 20.22
Novosađani biraju - Izložba istoimenog projekta
13.04.2022 - 31.08.2022 | 19.00
Savremena umetnost Angole - Grupna izložba
18.05.2022 - 21.08.2022 | 20.00
Partizanka i Fragonar - Kolekcija slika Jovanke Broz
23.06.2022 - 28.08.2022 | 18.00
Zamišljene granice - Grupna izložba
24.06.2022 - 25.09.2022 | 19.00
Sanja Latinović - Priroda i teme autorkinog performansa

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
U osunčanom danu jednog utorka, u prestoničkoj glavnoj ulici, sa zgrade / Kuće legata motrili su me crno beli mešoliki brkovi jednog od...
BEOGRAD. U Kući legata, od 6. decembra 2016. do 5. januara 2017, može da se pogleda izložba skulptura i crteža Zdravka Joksimovića (1960, Buče)....
ZRENJANIN. Savremena galerija Zrenjanin predstavlja od 22. decembra 2014. do 22. januara 2015. crteže Vladimira Sekulića (1981, Krupanj)....
Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad. 15 - 30. septembar 2014.
Godišnja izložba SULUV-a nema...
Devis Ventureli je video umetnik, slikar i arhitekta koji živi u Milanu, Italija. Interesuju ga urbani i antropološki fenomeni koje kroz svoje...
videomedeja
Povezani sadržaji
Art magazin podržava
Art magazin podrzava Ministarstvo kulture Republike Srbije

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. 100-ta godišnjica smrti slavnog francuskog vajara Ogista...
U "Centru Paul Kle" u Bernu otvorena je izložba "Magrebski projekat" i...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
Knjige o umetnosti
Rasko Radovic - Sistemi forme u umetnostima prvih civilizacija i Grcke
Raško Radović
Sistemi forme u umetnostima prvih civilizacija i Grčke
 
Intervju
Milica Stojšić (1984, Paraćin) po obrazovanju je arhitekta i dizajner svetla. Bavi se ...
Lazar Marković

Prethodno objavljeni radovi:
Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
 • ImageU "Centru Paul Kle" u Bernu otvorena je izložba "Magrebski projekat" i "Vodeći liniju u šetnju". Ne bi se moglo reći da je svako putovanje slikara povod za novu stranicu istorije umetnosti ali se putovanje u…
Knjige i časopisi
 • ImageDa li je Staljin bio najznačajniji produkt ruske umetničke avangarde da li su koncentracioni logori dosledni zaključak tradicionalne evropske umet nosti...? U danas već klasičnoj studiji Teorija avangarde, italijanski filozof Renato Pođioli zastupa mišljnje da avangardizam…
Intervjui
 • ImageMartin Lisardi je direktorka muzeja Al Sen-Pjer u Parizu. Art brut je ono što prethodi konceptu, umetničkom angažmanu. To je umetnost koja nema tržišnu vrednost, koja ne traži društveno priznanje. Marginalna umetnost, na francuskom art brut…
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2022. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom