CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 14
Digital Art 03
Dunavski dijalozi 06
Digital Art 05
Videomedeja 23
Terra 18
Terra 28

Goran Grofelnik - Slike Štampaj E-pošta
(8 glasanja)
ImageGalerija SULUV-a, Novi Sad. Oktobar - novembar 2007.
Progovarajući hibridnim i bastardiziranim likovnim jezikom postmodernog kompilatora, Grofelnik pokazuje kako je apsorbovao različita iskustva, ona slikarska (gestualnog slikarstva, slikarstva obojenog polja, bad paintinga), kao  i ona ne slikarska (grafitera, ilustratora, crtača stripa, dekoratera), umetnička i vanumetnička.


Nov i naizgled disparatan i nehomogen ciklus Gorana Grofelnika na tragu je promišljanja autorovih već udomaćenih i prepoznatljivih slikarskih "principa“. Grofelnik koristi  slikarska i grafiterska izražajna sredstva, odnosno pastozni namaz boje i sprej. Novost autorovog slikarskog idioma uključuje korišćenje tekstilne tkanine čestog cvetnog uzorka kao slikarske podloge. Kombinacija je pripreme platna i izvođenja njegovog kolažiranja raznovrsnim tekstilnim tkaninama koje postaju jedan od slikarskih slojeva dela, a omogućavaju čitanje i raslojavanje njegove kompleksne materijalne i značenjske strukture.

Kroz fragmente, a ne složenom naracijom,  figurativno se realizuje u jednostavnim motivima, detaljima, kao i zajedničkom životu s apstraktnim. U suodnosu apstraktnih i predmetnih simbola, od grube figuracije ekspresivnih predstava do ornamentalnih površina, to je slikarstvo koje problematizuje odnos apstraktnog i figurativnog. Gruba, nesavršena figuracija daleko je od dopadljive dekorativnosti, a inspiracija u likovnom izrazu egzotičnih, udaljenih i primitivnih kultura (kao npr. aboridžinska) dovodi do korišćenja motiva čiji su nam simbolika i značenje nepoznati i udaljeni, no upoznati smo s njihovom dekorativnom i mističnom funkcijom. Ti i takvi dekorativni elementi, povećani i umnožen, poput srednjovjekovnog načela  horror vacui  prekrivaju čitavu površinu platna, a ta titrava ornamentalizirana površina predstavlja dekonstrukciju slikarskog jezika i sistema slike koja se odvija na planu plohe. Jedan od posljednjih slojeva, onaj najbliži oku posmatrača predstavlja intervenciju spreja, kojom stvara svojevrsni "šav“ kojim povezuje elemente slike.

Progovarajući hibridnim i bastardiziranim likovnim jezikom postmodernog kompilatora, Grofelnik pokazuje kako je apsorbovao različita iskustva, ona slikarska (gestualnog slikarstva, slikarstva obojenog polja, bad paintinga), kao  i ona ne slikarska (grafitera, ilustratora, crtača stripa, dekoratera), umetnička i vanumetnička. Uz infantilan izraz i ikonografiju subkulture ističu se razni rukopisi od crtačkog i stripovskog nasleđa, bliskosti ilustraciji i popartističkom izrazu do vidljivog slikarskog poteza. Umetnik tako (možda naizgled arbitrarno) spaja različite elemente gdje motivi likovnog izraza primitivnih kultura predstavljaju potragu za unutarnjim mirom ili eskapizam u ateljeu.

Branka Benčić


Goran Grofelnik je rođen 1962. godine u Puli (Istra, Hrvatska). Diplomirao je 1990. godine u Beogradu na fakultetu za likovne umetnosti u klasi profesora Momčila Antonovića, odsek za slikarstvo. Uz slikarstvo se bavi i pedagoškim radom. Član je HDLU Istre. Više puta samostalno i grupno izlagao u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i Nemačkoj. Nagrađivan.
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim ...
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
Koliko je likovna umetnost sastavni deo pozorišne umetnosti, kao i onog što ...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Više od dvadeset godina vizuelni umetnik Goran Despotovski u svojim instalacijama...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Javno kupatilo, Beograd. April - maj 2007.
Na izložbi učestvuje oko 200 umetnika sa preko 250 radova iz različitih oblasti primenjene umetnosti. Provokativna tema "Ubrzanje" podstakla je stvaraoce da svojstvenim jezikom...
Knjige i časopisi
Nekoliko puta sam spremajući ovaj broj časopisa saradnicima i sagovornicima umesto reči bibliografija Gradine upotrebio reči biobibliografija Gradine i biografija Gradine.  Ovi...
Intervju
Hoće li ili neće korona odneti život i kulture, promeniti ga, na koji način, zašto je to šansa i za umetnike. Umetnik iz Novog Sada, sa privilegijom, kako sam kaže, da je zaposlen u instituciji, razvija ne samo sistem...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom