CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2010
Videomedeja 14
Noć muzeja 2008
Digital Art 06
Digital Art 03
Terra 23
Terra 28

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 263 - 274 Štampaj E-pošta
(6 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 274: Video umetnost Aleksa Ingersola, SAD

Image

Aleks Ingersol (1984) je američki filmski stvaralac koji radi u oblastima videa, fotografije, zvuka, crteža i animacije. Njegovi radovi istražuju složenost mesta, sećanja i medija kao načina da se postavi niz problema u vezi s estetskim i zvučnim okruženjem naših društvenih imaginacija o prostoru. On kombinuje eksperimentalni i dokumentarni pristup videu kao način da se razmotri mehanizam gledanja, slušanja i pamćenja. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih Ingersolovih video-radova. O umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 23. februar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

273

Program broj 273: Video festival Igra slikama, Portugalija

Image

Krajem 2022. godine održano je četvrto izdanje Međunarodnog festivala video-umetnosti "Igra slikama", sa sedištem u Lisabonu u Portugaliji. Čitav festival sa projekcijama video-radova i konferencijama posvećenim ovom mediju održan je onlajn, a može se i danas pogledati na internetu. Ovaj festival nastao je sa ciljem promocije i širenja umetnosti pokretnih slika i zvuka, u svim postojećim savremenim formama i tehnikama. Svrha mu je podsticanje eksperimentisanja, istraživanja, proizvodnje i širenje avangardnog umetničkog stvaralaštva. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova sa ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 9. februar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

272

Program broj 272: Video umetnost Rahe Hejsnije, SAD

Image

Raha Rejsnia, rođena 1968 u Teheranu, Iran, je savremena umetnica sa sedištem u Njujorku, SAD. Poznata je po svom slikarstvu, snimanju filmova, videa i performansima. Ona manipuliše strukturnim elementima filma u lup instalacijama i živim predstavama, crpeći podjednako iz gestualnog i fotografskog, figurativnog i apstraktnog. Ona postavlja njihove granice kroz dvosmislenu manipulaciju i slojevitost prikazanog materijala. Na taj način Rejsnijina dela neprestano stvaraju koegzistirajuće nivoe značenja i interpretacije. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova Rahe Rejsnije. O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 26. januar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

271

Program broj 271: Video umetnost Kaspara de Gelminija, Nemačka

Image

Kaspar de Gelmini,  video umetnik, kompozitor i snimatelj rođen je 1980. u Berlinu. Studirao je likovnu umetnost sa fokusom na film i video, na Univerzitetu umetnosti u Braunšvajgu. Njegovi video radovi prikazani su i nagrađivani u muzejima, galerijama i festivalima u Evropi, SAD,  Kanadi i Brazilu. Bavi se temama svakodnevnog života i mikrosveta, izvlačeći iz njih simboličke prizore i gradeći na tome svoj umetnički stav. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Kaspara de Gelminija. O umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 18. januar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

270

Program broj 270: Video festival Projektor 2022, Madrid

Image

Međunarodni festival videa "Projektor" održava se već petnaest godina u Madridu, u Španiji. U septembru ove godine je u preko dvadeset gradskih prostora prikazano oko sto radova umetnika iz čitavog sveta. Ova velika manifestacija koja sadrži video-projekcije, instalacije i performanse ima za cilj uspostavljanje dijaloga među umetnicima sveta i sve više osvaja otvorene i alterivne prostore Madrida. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 29. decembar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

269

Program broj 269: Video umetsnost Melise Fevr, Nemačka

Image

Melisa Fevr je eksperimentalna video-umetnica rođena u Francuskoj, a danas živi u Berlinu. Njeni dinamični radovi bave se pitanjima percepcije. Scene koje stvara predstavljaju pomešane i iskrivljene stvarnosti koje testiraju vremenske i prostorne koordinate kao temelj percepcijskog iskustva. Stvara sopstveni video-kosmos u kome kombinuje mikro i makro svet, kao u naletima proširene svesti. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Melise Fevr. O umetnici i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. 15. decembar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

268

Program broj 268: Međunarodni video festival Trenuci videa, Francuska

Image

Međunarodni video-festival "Trenuci videa" održan je u Marseju u Francuskoj, trideset i peti  put u novembru ove godine. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video-projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i video-instalacije. Predstavlja veliko bogatstvo video i digitalnih umetničkih pristupa, kroz njihovu transdisciplinarnost. Nakon održavanja u Marseja, festival gostuje u nekoliko francuskih gradova i u inostranstvu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala "Trenuci videa". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 24. novembar 2022. u 14 sati. Američki kutak

267

Program broj 267: Video festival Tajmlajn, Brazil

Image

Međunarodni festival video-umetnosti i eksperimentalnog filma "Tajmlajn" održan je u Belo Horizonteu u Brazilu, sedmi put početkom novembra ove godine. Festival donosi ono najbolje stvoreno u oblasti audio-vizuelne produkcije u elektronskoj umetnosti, videu i avangardnom filmu. Promoviše umetnike koji prevazilaze formalne granice tradicionalnog audio-vizuelnog stvaralaštva, stvarajući radove estetskog rizika. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala "Tajmlajn". O festivalu i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. 10. novembar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

266

Program broj 266: Video umetnost Gereta Volša, SAD

Image

Geret Volš je medijski umetnik iz Los Anđelesa, koji radi na razmeđi umetnosti, filma, tehnologije i fizičkog prostora. Njegovo umetničko delo preispituje granice percipirane stvarnosti i poigrava se kreativnim potencijalom koji se nalazi u manipulaciji i rekombinaciji njenih delova. Utemeljen u konceptualizovanoj i eksperimentalnoj praksi medijske umetnosti, njegov rad se kreće od malih fotografskih otisaka i video-projekcija do intervencija veličine cele sobe i zgrade. Naša publika moći će da pogleda neka od najboljih video-ostvarenja Gereta Volša. O ovom autoru i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 27. oktobar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

265

Program broj 265: Video festival Traverze 2022, Tuluz

Image

Ove godine video-festival "Traverze" u francuskom gradu Tuluzu doživeo je svoje dvadeset peto izdanje. Posvećen je istraživanju u oblastima filma, video-umetnosti, fotografije, video-instalacija i performansa. Naglasak je stavljen na eksperiment i neobičnost umetničkih pristupa. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video-ostvarenja s ovogodišnjeg festivala "Traverze". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 13. oktobar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

264

Program broj 264: Video umetnost Šeril Pegarek, Kanada

Image

Šeril Pegarek je umetnica čiji rad se zasniva na fotografiji, videu i digitalnim medijima. Živi u Otavi u Kanadi, i njen rad je široko prikazan u brojnim galerijama u Kanadi i svetu kao i na mnogim međunarodnim festivalima. Njena umetnička praksa ističe konstruisanu prirodu medija, istovremeno prihvatajući kreativni izraz koji nudi računarstvo i tehnologija. Prepliće kontrastne tokove slika i zvuka iz mnogih izvora. Prikazuje veze i tenzije između javnog i privatnog, prošlosti i sadašnjosti, reprezentacije i apstrakcije i urbanih i prirodnih prostora. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video-ostvarenja Šeril Pegarek. O ovoj umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 29. septembar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

263

Program broj 263: O festivalu "Fajl 2022", Brazil

Image

Međunarodni festival elektronskog jezika "Fajl" u Brazilu osnovan je 2000. godine u Sao Paulu i najveći je festival umetnosti i tehnologije u Latinskoj Americi. On prikazuje stvaralaštvo u oblasti digitalne kulture u kategorijama elektronskog zvuka, interaktivne umetnosti i digitalnog videa, uz prateće radionice, izložbe i simpozijume. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala "Fajl" u Sao Paulu. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 15. septembar 2022. u 14 sati. Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Svet digitalne umetnosti

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
BEOGRAD. Izložba "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića, predstavnika Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, biće otvorena 21. aprila 2022,...
NOVI SAD. Osmo izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 8. do 30. septembra 2020. u Novom Sadu. Festival je kao i u ...
ALBORG. Danski umetnik Jens Haning koji je pozajmio od muzeja u Alborgu veliku sumu za dva rada, a onda kao umetnička dela priložio prazne ramove ...
NOVI SAD. U Novom Sadu, u 79. godini, 20. marta 2020. preminuo je Borislav Bora Vitorac, jedan od rodonačelnika performansa. Rođen je u Novom Sadu...
ČAČAK. Čačak je dobio prvu monumentalnu skulpturu Olge Jevrić u javnom prostoru. Gotovo 15 godina nakon nastanka te ideje koja je realizovana ...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture...
BEOGRAD. Povodom uspeha Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, čije su fotografije postale deo...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Nenad Bračić (1955, Sisak). Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, Italija....
Pavle Jovanović

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, Novi Sad.  25. jun - 3. jul 2008.
Pozorište je u sve više uobličavanje materijala koji je prethodno pripadao nekom drugom umetničkom jeziku, mas medijima ili...
Knjige i časopisi
Galerija savremene likovne umetnosti Niš je osnovana 9. juna 1970. kao prva samostalna ustanova te vrste na području centralne Srbije. Galerija je tokom svog dosadašnjeg postojanja imala obimnu aktivnost na različitim ...
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i Dunava stvarajući grafike koje su svet za sebe, autonomne, misaone i vizuelne u jedinstvenoj celini. No, iskušavaju našu krhku logiku...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom