CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 16
Digital Art 01
Terra 25
Noć muzeja 2007
Terra 28
Dunavski dijalozi 01
Videomedeja 14

Međuprostor – Umetnička scena Banja Luke u Novom Sadu Štampaj E-pošta
(9 glasanja)
ImageMuzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad. Novembar – decembar 2007.
Baveći se tzv. lokalnim problemima vezanim za pitanja njihovih ličnih životnih i umetničkih egzistencija, oni o istim progovaraju univerzalnim jezikom. Ili je, možda, obratno?! Pri tom, pitanja identiteta očigledno i istovremeno bivaju i(li) postaju pitanja ličnog umetničkog kredibiliteta ─  tačnije: načina mogućeg daljeg postojanja i opstajanja njihove vanredno perspektivne artističke zajednice u nastajanju.



Izložba savremene banjalučke scene MEĐUPROSTOR  problematizuje odnos umetnosti kao područja mapiranja različitih samoobnavljajućih identiteta: društvenih, umetničkih, rodnih, polnih ─ baš kao i mesta i uloge umetnosti i umetnika u specifičnom geografskom i kulturnom prostoru Bosne i Hercegovine (Republike Srpske).  Rekonstruisani, unapred dati individualni i kolektivni identitet(i) za mlade banjalučke umetnike, baš kao i njihovog profesora sa AU u Banja Luci, Vesa Sovilja, stalna su meta  preispitivanja ─ kako uloge umetnosti tako i mogućih načina i strategija umetničkog postojanja.

Umetnici: Sandra Dukić, Boris Glamočanin, Nenad Malešević, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Veso Sovilj, Zvjezdana Veselinović, Miodrag Manojlović, Ana Banjac.

Kustosi: Dunja Blažević, direktor Centra za savremenu umjetnost – Sarajevo, Sarita Vujković, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske – Banja Luka i Nebojša Milenković, kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine - Novi Sad.


Međuprostor je moguće tumačiti kao prostor između, kao tampon zonu, što sugeriše zaštićeni prostor između više suprostavljenih strana. Moguće ga je pojmovno interpretirati i kao geografski, geostrateški, geopolitički, biopolitički ili umjetnički označitelj.

Umjetnički radovi i tekstovi u katalogu pokušavaju ispuniti “Međuprostor”, koji je Veso Sovilj, jedini “veteran” na ovoj izložbi, predstavio radom “Umjetnost Bosne i Hercegovine je u granicama Bosne i Hercegovine”. Koristeći naziv njegovog rada kao “šlagvort” pokušaćemo skicirati društveni, politički i kulturni pejsaž i mapirati umjetničke topose unutar zadatog prostora. U fokusu slike biće grupa mladih umjetnika iz Banja Luke koji u posljednjih nekoliko godina iniciraju formiranje nove umjetničke scene u ovom gradu i u Bosni i Hercegovini (BiH).

Dunja Blažević

Izložba je rađena bez pretenzija da generalizuje, glorifikuje ili reprezentuje, ali da informiše i da stvori nove komunikacijske releje. Preporučljivo je, takođe, posmatrati je kao kustoski izbor novih umjetničkih pojava, kroz nove ljude i nove tendencije, koje teže da grade svoj autonomni prostor u novom društvenom kontekstu. Originalnost njihove umjetosti proističe iz toga što, prije svega, veoma uspješno problematizuju krajnje složene umjetničke teme, ali i veoma jasno definišu svoj stav i svoj odnos prema kompleksnim kulturnim, društvenim, političkim i ideološkim situacijama.

Identitetska pozicioniranja u međuprostoru očito su omogućila svakom od navedenih umjetnika da iskaže prepoznatljivo svoju unutrašnju osjećajnost i vlastitu predmetnost u društvenim i tehnološkim datostima. Ta i takva dvosmjernost koja proizvodi tenzije na liniji umjetnik – kulturni ambijent i pojedinac – društveni kontekst u radu svakog ovde predstavljenog umjetnika uspostavila je prepoznatljive relacije koje se ne daju do kraja osmisliti, elaborirati kao ni definisati, što omogućava svakom daljem teorijskom uvidu nova i drugačija polazišta.

Sarita Vujković

Baveći se temom identiteta (geografskim, nacionalnim, rodnim, polnim) umetnici izložbe Međuprostor kao da postavljaju, odnosno ponavljaju poznatu (istorijsko-umetničko) pitanje/dilemu: Ko smo, Gde idemo i Odakle dolazimo. Njihovom redakcijom ─ u neznatno modifikovanoj varijanti ─ prisustvujemo pokušaju da se odgovori na pitanja: šta (nam) se to događa, i šta, to jest da li vlastitom umetnošću možemo išta da osvetlimo, osvestimo, promenimo... Baveći se tzv. lokalnim problemima vezanim za pitanja njihovih ličnih životnih i umetničkih egzistencija, oni o istim progovaraju univerzalnim jezikom. Ili je, možda, obratno?! Pri tom, pitanja identiteta očigledno i istovremeno bivaju i(li) postaju pitanja ličnog umetničkog kredibiliteta ─  tačnije: načina mogućeg daljeg postojanja i opstajanja njihove vanredno perspektivne artističke zajednice u nastajanju. U datom kontekstu izložba Međuprostor sasvim slobodno mogla bi biti čitana i kao priča o...

Nebojša Milenković
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Na ovogodišnjem sazivu učestvali su: Karen Maher (Peru), Tagir Subhankulov...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
Koliko je likovna umetnost sastavni deo pozorišne umetnosti, kao i onog što ...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Slikar i književnik Vladimir Bogdanović, rođen je 1940. godine u Beogradu, gde je 1967. diplomirao...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Umetničke pojave manifestuju se u ogledalu snažnih individua, pojedinaca koji su svojim autentičnim likovnim izrazom obeležili brojne pasaže istorije umetnosti. Ispravnost, posebnost i aktuelnost umetničke ideje često je potvrđivana u umetničkim...
Knjige i časopisi
Književni časopisi su tourist guide kroz ulicu književnosti. Prođete svuda, štrpnete po malo u svakoj poslastičarnici ili kafani tekstova, zalepi vam se za srce virtuelni pejzaž kroz koji se drmusa tramvaj uzavrelih osećanja i želja......
Intervju
Slikar i književnik Vladimir Bogdanović, rođen je 1940. godine u Beogradu, gde je 1967. diplomirao na Akademiji primenjene umetnosti, u klasi profesora Radeta Stankovića. Član je SULUV-a, UPIDIV-a i DKV-a. Od 1961. do 2003. samostalno je izlagao...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom