CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 21
Videomedeja 19
Dunavski dijalozi 04
Dunavski dijalozi 00
Videomedeja 14
Digital Art 03
Videomedeja 20

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 275 - 286 Štampaj E-pošta
(9 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 286: Video umetnost Ursule San Kristobal, Španija

Image

Ursula San Kristobal je španska umetnica i istraživačica posvećena eksperimentalnoj muzici, performansu i video umetnosti. U svojim video radovima složene strukture najčešće se sama pojavljuje kroz performans sugerišući gestovima duboke i intimne emocije, koje potencira dodatnim slikama i zvucima. Naša publika moći će da vidi neke od najboljih video radova Ursule San Kristobal. O umetnici i odabranim prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. 30. avgust 2023. u 14 sati. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

285

Program broj 285: Video umetnost Johanesa Dajmlinga, Nemačka

Image

Nemački umetnik Johanes Dajmling, rođen 1969, radi u oblasti performansa, videa, objekata, instalacije, crteža i muzike. Njegovi video radovi su snimci performansa koje izvodi pred publikom ili pred kamerom u studiju, i nose snažnu simboliku. Umetnik koristi razne predmete, materijale i maske kojima pojačava dejstvo izvedbi. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Johanesa Dajmlinga. O umetniku i odabranim prikazanim video radovima govoriće Andrej Tišma. 16. avgust 2023. u 14 sati. Američki kutak.

284

Program broj 284: Festival videa "Fonland", Portugalija

Image

Festival "Fonland" osnovan je 2005. godine u mestu Koimbra u Portugaliji sa ciljem da promoviše istraživanje i praksu novih medija u savremenoj umetnosti. Program festivala obuhvatao je izložbe, video-projekcije i instalacije, kao i onlajn projekte. Video-radovi su prikazivani kako u projekcionim salama tako i na internetu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg Festivala „Fonland“. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 27. jul 2023. u 14 sati. Američki kutak.

283

Program broj 283: Video festival "Miden", Grčka

Image

Međunarodni video-festival "Miden" održava se u grčkom mestu Kalamata, i bio je prvi te vrste u otvorenom javnom prostoru u zemlji 2005. kada je osnovan. Osnovao ga je i vodi tim grčkih savremenih umetnika, a funkcioniše kao nezavisna i neprofitna organizacija. Moto festivala je "počni od nule" (miden na grčkom znači nula). Cilj mu je razvoj video i medijske umetnosti u Grčkoj i na međunarodnom planu. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala "Miden". O festivalu "Miden" i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 13. jul 2023. u 14 sati. Američki kutak.

282

Program broj 282: Video umetnost Tacuru Araija, Nemačka

Image

Tacuru Arai je japanski vizuelni umetnik i kompozitor koji živi u Berlinu. Studirao je kompoziciju na muzičkom koledžu u Tokiju a zatim na visokoj školi za muziku u Berlinu. Njegova glavna umetnička tema je integracija klasične muzike i novih tehnologija, uz korišćenje veštačke inteligencije i estetike "geometrijske strukture" u predstavljanju fundamentalne fizičke prirode univerzuma u obliku vizuelnih iskustava. Naša publika moći će da pogleda neke od najboljih video-radova Tacuru Araija. O ovom umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 29. jun 2023. u 14 sati. Američki kutak.

281

Program broj 281: Video umetnost Doriana Rigala, Francuska

Image

Digitalni umetnik Dorian Rigal rođen je 1987. u Francuskoj. Diplomirao je na Nacionalnoj školi arhitekture u Parizu 2011. godine. Nastupao je na brojnim međunarodnim video-festivalima, a naročito se istakao u žanru kreativnog video-mapiranja fasada zgrada širom sveta. U svojim video-radovima i prostornim instalacijama dočarava publici na atraktivan način virtuelnu realnost iz sopstvene mašte. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova i prostornih projekcija Doriana Rigala. O ovom umetniku i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. 15. jun 2023. u 14 sati. Američki kutak.

280

Program broj 280: Video festival u Ohaju (SAD)

Image

Međunarodni filmski i video-festival u gradu Atina u Ohaju, u Sjedinjenim Američkim Državama, održava se već pedeset godina. Globalno je poznat kao festival koji podržava andergraund autore i marginalizovanu populaciju. Daje glas nedovoljno poznatim umetnicima i stavovima. Već pet decenija prihvata eksperimentalne, narativne, dokumentarne, muzičke video-radove i animacije iz svih krajeva sveta. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video-ostvarenja s ovogodišnjeg festivala u Ohaju. O ovom festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 25. maj 2023. u 14 sati. Američki kutak.

279

Program broj 279: Video umetnost Štefani Sikst, Nemačka

Image

Štefani Sikst je proteklih decenija realizovala brojne eksperimentalne kratke video-radove, muzičke spotove, audio-vizuelne plesne performanse i video-instalacije. Od 2009. godine održava audio-vizuelne nastupe uživo sa muzičarem Markusom Merom, a od 2010. predaje na različitim univerzitetima primenjenih nauka. U svojoj umetnosti odražava unutrašnje procese odnosa čoveka i prirode, fizičko ograničenje i njegovo razrešenje. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova Štefani Sikst. O umetnici i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. 11. maj 2023. u 14 sati. Američki kutak.

278

Program broj 278: Video umetnost Melise Favr, Nemačka

Image

Melisa Fevr je eksperimentalna video-umetnica rođena u Francuskoj, a danas živi u Berlinu. Njeni dinamični radovi bave se pitanjima percepcije. Scene koje stvara predstavljaju pomešane i iskrivljene stvarnosti koje testiraju vremenske i prostorne koordinate kao temelj percepcijskog iskustva. Stvara sopstveni video-kosmos u kome kombinuje mikro i makro svet, kao u naletima proširene svesti. Publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video-radova Melise Fevr. O umetnici i odabranim prikazanim video-radovima govoriće Andrej Tišma. 27. april 2023. u 14 sati. Američki kutak.

277

Program broj 277: Festival Traverze 2023, Tuluz, Francuska

Image

Ove godine video-festival "Traverze" u francuskom gradu Tuluzu doživeo je svoje dvadeset šesto izdanje. Posvećen je istraživanju u oblastima filma, video-umetnosti, fotografije, video-instalacija i performansa. Naglasak je stavljen na eksperiment i neobičnost umetničkih pristupa. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video-ostvarenja sa ovogodišnjeg festivala "Traverze". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 13. april 2023. u 14 sati. Američki kutak.

276

Program broj 276: Festival Videoforme 2023, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Videoforme" u Klermonferanu, Francuska, doživeo je u martu svoje 38. izdanje. Prateće izložbe, performansi, instalacije i diskusione tribine daju ovom umetničkom događaju poseban značaj na polju doprinosa i vrednovanja digitalne umetnosti i kulture na međunarodnom planu. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Videoforme". O ovom festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 30. mart 2023. u 14 sati. Američki kutak.

275

Program broj 275: Video-umetnost Alesandra Bavarija, Italija

Image

Alesandro Bavari je diplomirao na Akademiji umetnosti u Rimu, a digitalnom umetnoošću se bavi od 1993. Smatra se jednim od pionira digitalne umetnosti u Italiji kao i istaknutim predstavnikom savremenog nadrealizma, za koji je tokom godina  razvio sopstveni digitalni umetnički jezik. Godine 2011. na uglednom festivalu Ars elektronika u Lincu osvojio je prvu nagradu za animaciju, a pored toga niz međunarodnih nagrada za digitalnu umetnost. Živi u Italiji radeći kao vizuelni umetnik, umetnički direktor i muzičar. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih Bavarijevih radova. O ovom umetniku i njegovim odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 16. mart 2023. u 14 sati. Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost u Srbiji na danasnji dan

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
APATIN. Galerija Meander predstavlja od 19. novembra do 2. decembra 2021. grafike Miroslava Savkova pod nazivom "Grafika čoveka"....
ZEMUN. Izložba "Zemunska podsećanja" biće otvorena od 17. do 29. decembra 2019. u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u...
NOVI SAD. Galerija StuartS predstavlja od 25. oktobra do 15. novembra 2019. slike Tatjane Dimitrijević (1965, Sombor). Diplomirala je na Akademiji ...
BEOGRAD. Izložba "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića, predstavnika Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, biće otvorena 21. aprila 2022,...

NOVI SAD. Sabrina Rate je kanadska umetnica koja živi između Montreala i Marseja. Njena praksa uključuje video, animaciju, instalacije, skulpture,...

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
BRISEL. U Palati Bozar u Briselu, 18. februara 2016. je otvorena izložba "Daniel Buren:...
Termin umetnička kritika egzistira u nejasnoj odrednici značenja i specifičnom spoju dveju reči -...
Po čemu se još ova postavka razlikuje od drugih, i da li se razlikuje? Zašto je ona...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Od šest decenija postojanja Likovnog kruga, slikaru Vladislavu Šešliji ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
U Moskovskom muzeju savremene umetnosti na Petrovki, sa velikom pompom i reklamom, priređena je dosad najveća retrospektiva Aleksandre Aleksandrovne Ekster (1882 - 1949), svetske dame ili, kako su je posle jedne njene izložbe u Njujorku nazvali,...
Knjige i časopisi
Zavod za kulturu Vojvodine objavio je reprezentativnu monografiju "Efemeris jednog crteža" posvećenu stvaralaštvu likovnog umetnika Peđe Đakovića (1964). Novosadska likovna publika imala je prilike da upozna ovog priznatog...
Intervju
Kombinovana tehnika, pesak, zemlja, pepeo, kolaž, višeslojnost, strukture koje imitiraju grafite, zid, neke su od tehničkih karakteristika novog ciklusa radova novosadskog slikara Danila Vuksanovića, koje je premijerno imala prilike da vidi...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom