CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Terra 18
Videomedeja 19
Digital Art 04
Digital Art 02
Dunavski dijalozi 05
Videomedeja 12
Noć muzeja 2013

36. Novosadski salon Štampaj E-pošta
(11 glasanja)
ImageGalerija Vojvođanske banke, Novi Sad. Decembar 2007
Prijavljeno je 175 dela od 127 autora koji žive, rade ili studiraju u Novom Sadu. Komisija je odabrala 35 dela od 32 autora koja su predstavljena do 29. decembra 2007. godine u galeriji Vojvođanske banke. Dobitnik Velike nagrade 36. Novosadskog salona, koja ove godine iznosi 100.000 dinara, je Korina Gubik, slikar iz Ade.

Mileta Poštić

Mihal Đurovka


Lidija Marinkov Pavlović

Jelena Šimić Popović

Bela Olah

Dragan Jankov

Strogim odbirom 32 autora od 127 prijavljenih organizatori ovogodišnjeg Novosadskog salona napravili su od nekada najmasovnije manifestacije novosadskih likovnih stvaralaca, pomalo vašarskog tipa, gotovo kamernu izložbu, ali pročišćenu i kvalitetnu, koja se do 29. decembra može pogledati u Galeriji Vojvođanske banke. Naslov “Vreme u prostoru” dao je dosta široku osnovu na kojoj je koncepcija izložbe građena, a i autorima je dala verovatno više podstreka nego dve ranije posvećene apstrakciji. Ne ulazeći u spekulacije šta je onih stotinak odbijenih ponudilo za izlaganje, može se konstatovati da je selekciona komisija ostvarila uravnoteženu postavku različitih stilskih usmerenja i izražajnih medija, stim što slikarstvo, kao i obično, dominira.

Dosta novosadskih autora izražava se digitalnim medijima i to je na ovoj postavci prilično uočljivo. Lidija Marinkov-Pavlović polazeći od fotografije, kao mnogi drugi izlagači, prikazuje zanimljivu strukturu zgužvanog platna sa otiskom, dok Zoran Palurović u “Recikliranoj vesti” postavljanjem brojnih šarenih listića, koji asociraju dinamično kretanje, daje haotičnu strukturu informativnih medija. Isidora Todorović je na panou odštampala naučnim stilom izrađenu shemu kombinovanja naslednih faktora, društvenih karakteristika i psiholoških osobina koje se ukrštaju pri nastanku svakog ljudskog bića. Ona ovu kombinatoriku pretvara u društvenu igru pod naslovom “Konstruiši čoveka” postavljajući i kocke sa simbolima koje bacanjem dovode do raznih slučajnih kombinacija.

Jelena Šimić-Popović izvela je zanimljive intervencije na fotografiji, rasterom i tekstom, izloživši ih takođe u formi digitalnog printa, kao i Jasmina Bošnjak sa starom ispresavijanom i izgrebanom fotografijom (“Odlazak”). Olivera Brdarić svoj print jednostavnih linija na beloj podlozi (“Povratak nevinosti”) obogaćuje prošivanjem vunom, a Andrea Palašti dejstvo poetične fotografije figura u pejzažu pojačava postavljanjem na svetleću kutiju.

Recidiv dva apstrakcionistička Salona oseća se među izloženim slikarskim delima. Tako Miloš Vujanović i Korina Gubik izlažu gotovo monohromne slike, kojima je struktura površine najzanimljivija, Bela Olah se izražava apstraktnim ekspresionizmom, a Mihal Đurovka slika maskirne šare u pastelnim bojama. Jozef Klaćik na duhovit način suprotstavlja geometrijski apstraktnu sliku i kariranu kuhinjsku krpu (“Suprotnosti”). Dušica Vesnić, Nada Stojaković, Dragoslav Višekruna i Sima Gucunski takođe se bave apstraktnim šarama na širokim površinama.

Prethodnom kontrastira naglašena figuracija Narcisa Alispahića sa atmosferom iz noćnih klubova, Tadije Janičića koji je na reprodukciji “Kupačice” Save Šumanovića islikao po telu flastere i stavio joj naočare za sunce, te Milete Poštića koji za temu uzima poljoprivredne proizvode i praznu prikolicu (“Južnobački okrug”). Dejanu Nešović i dalje inspirišu reklamni natpisi i naslovi, čije fragmente raspoređuje po dinamičnim površinama, a tu je i poetična kompozicija Dragana Jankova sa lebdećom devojkom i čapljom. Među malobrojnim skulpturama najzanimljivija je nazubljena metalna forma “Kretanje” Gospave Manojlović.

Andrej Tišma

Fotografije ambijenta: Pavle Jovanović

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Bauhaus je postojao samo 14 godina: od 1919. do 1933, ali uprkos tome, postao je najvažnija...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Značajan pariski muzej Orsay predstavio je veliku ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Danijela Babića nazivaju "najaktivnijim protagonistom novosadske slikarske scene". ...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Galerija MAS, Odžaci, Novi Sad, Beograd. Avgust 2006.
Umetnost performansa ostaje vitalni izvor komunikacije, izraza, inspiracije i otkrića za sve koji u njemu učestvuju. To je jedinstvena forma stvaranja umetnosti koja nastavlja da se...
Knjige i časopisi
Kako smo upali u književnost? Svako ima svoj odgovor, neko kao čitalac, a neko i kao pisac. U dvanaestoj svesci Nove serije Gradine uskačemo u književnost našeg suseda, uskačemo u savremenu makedonsku književnost. Ova sveska Gradine...
Intervju
Edvard Lusi Smit posetio je Jugoslaviju u septembru mesecu, na poziv i u pratnji svoga prijatelja slikara Radovana Kragulja. Kragulj je ove jeseni otvarao izložbe u domovini - u Beogradu i u Novom Sadu. Gospodinu Edvardu Lusi Smitu, ovo je bila prva...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom