CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Dunavski dijalozi 04
Digital Art 06
Dunavski dijalozi 02
Digital Art 02
Videomedeja 24
Terra 26
Noć muzeja 2009

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti: programi 287 - 298 Štampaj E-pošta
(9 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 298: Festival "Videoart u ponoć", Berlin

Image

"Videoart u ponoć" je bioskopski projekat grupe umetnika, nastao 2008. godine u Berlinu. Od tada svakog meseca, uvek petkom u ponoć, ovej festival predstavlja pretežno berlinske umetnike na velikom platnu legendarnog filmskog teatra "Babilon". Svaka od večeri je posvećena po jednom umetniku. Medijska umetnička dela su danas sveprisutna u svetu, međutim, značajan deo ovih dela zahteva da se gleda u bioskopima zbog njihovih karakterističnih optimalnih uslova. Naša publika imaće priliku da vidi neka od odabranih video ostvarenja autora predstavljenih na ovom festivalu. O festivalu "Videoart u ponoć" i odabranim radovima učesnika govoriće Andrej Tišma. 29. februar 2024. u 14 sati. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

297

Program broj 297: Video umetnost Bjanke Kenedi, Nemačka

Image

Bjanka Kenedi rođena je 1989. u Lajpcigu (Nemačka) i živi i radi u Berlinu. Izlaže na međunarodnoj sceni u galerijama, muzejima i na festivalima. Koristeći niz medija, uključujući animaciju, video, virtuelnu stvarnost, pronađene snimke i crteže, Bjanka Kenedi istražuje svakodnevne odnose i običaje, razmišljajući o ljudskom ponašanju, društvenim normama i očekivanjima. Naša publika imaće priliku da vidi neka od najboljih video-ostvarenja Bjanke Kenedi. O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 14. februar 2024. u 14 sati. Američki kutak.

296

Program broj 296: Video umetnost Sema Rolfsa, SAD

Image

Sem Rolfs, digitalni umetnik i reditelj sa sedištem u Čikagu i Njujorku, rođen je 1990. u Dalasu, Sjedinjene Američke Države. Stvara u brojnim formama kao što su muzički spotovi, virtuelna realnost i eksperimentalni zvuk. Bavi se figurativnom animacijom i alatima za snimanje pokreta za kreiranje muzičkih spotova, video igrica ili improvizacionih performansa uživo. Rolfsove nadrealne slike prožimaju ekran atraktivnim okruženjem preplavljenim uzbudljivim mikrokosmosom dinamičnih stvorenja. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Sema Rolfsa. O ovom umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 25. januar 2024. u 14 sati. Američki kutak.

295

Program broj 295: Festival video umetnosti i eksperimentalnog filma "Plej", Argentina

Image

"Plej" festival video umetnosti i eksperimentalnog filma je međunarodna manifestacija koja nastoji da proširi granice legitimne upotrebe slike, zvuka i reči u audiovizuelnom polju. Ovaj projekat traje od 2012. godine, sa dvanaest uzastopnih izdanja. Festival se održava u gradu Korientesu (Argentina), u Univerzitetskom kulturnom centru. U svakom izdanju organizovane su aktivnosti obuke i promocije eksperimentalnih audiovizuelnih praksi. Naša publika imaće priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja sa festivala "Plej". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 18. januar 2024. u 14 sati. Američki kutak.

294

Program broj 294: Video umetnost Franses Ader Mekenzi, Kanada

Image

Franses Ader Mekenzi je kanadska multidisciplinarna umetnica koja živi u Montrealu. U svojim video radovima eksperimentiše digitalnom tehnologijom i pravi neobične spojeve realnih snimaka i animacije. Nastupala je na brojnim festivalima i izložbama videa širom sveta, između ostalih u Londonu, Rimu i Tokiju. Publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Franses Ader Mekenzi. O ovoj umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 28. decembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

293

Program broj 293: Video umetnost Polisa Šlaupe, Litvanija

Image

Polis Šlaupa rođen 1990. u Vilnjusu, Litvanija, gde je završio studije slikarstva na Akademiji umetnosti, a zatim je magistarirao na Univerzitetu lepih umetnosti u Rimu 2018. Video radovi Polisa Šlaupe istražuju odnose između kulture i prirode, interakciju ambijenta i svetlosti. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova ovoga umetnika. O umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 14. decembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

292

Program broj 292: Video umetnost Majka Peletjea, Holandija

Image

Majk Peletje je kanadski umetnik rođen 1978, koji živi u Amsterdamu, Holandija. Njegovi radovi istražuju podelu između digitalnog i fizičkog prostora, koja se gubi negde između ovih entiteta. Atraktivnim scenama ispituje kako se ljudska tela i predmeti iz svakodnevlja, skenirani i pretvoredi u trodimenzionalne projekcije, nalik na prazne ljušture, ponašaju pod komandama digitalnih alata. Naša publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova Majka Peletjea. O umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 29. novembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

291

Program broj 291: Međunarodni festival "Madatak", Španija

Image

Međunarodni madridski festival digitalnih, audio-vizuelnih medija i novih tehnologija "Madatak" održava se od 2010. godine. On ima ulogu laboratorije novih ideja u sagledavanju paradigmi savremenog i nastajućeg sveta, izraženih jezikom novih i eksperimentalnih medija. Snažna i originalna ostvarenja preko sto autora iz brojnih zemalja odabrana su za ovogodišnji festival, a prikazana su u Madridu tokom oktobra. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video ostvarenja sa ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 16. novembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

290

Program broj 290: Video festival "Trenuci videa", Francuska

Image

Međunarodni video festival "Trenuci videa" održan je u Marseju, Francuska, trideset i šesti put u oktobru ove godine. Festival svake godine okuplja stotinak umetnika iz oko pedeset zemalja sa svih kontinenata, a uz video projekcije sadrži i multimedijalne koncerte, performanse i video instalacije. Predstavlja veliko bogatstvo video i digitalnih umetničkih pristupa, kroz njihovu transdisciplinarnost. Nakon održavanja u Marseja festival gostuje u nekoliko francuskih gradova i u inostranstvu. Publika će imati priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Trenuci videa". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 26. oktobar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

289

Program broj 289: Video radovi Dajan Nerven, SAD

Image

Američka video-umetnica Dajan Nerven rođena je 1965. u Kanadi. Studirala je video-umetnost u Njujorku i Masačusetsu. Živi i radi u Njujorku. Nastupala je na brojnim video-festivalima u SAD i Evropi i osvojila neke od najznačajnijih nagrada. Glavni deo njenih eksperimentalnih video-radova bavi se raznovrsnim odnosima između medija, politike i svakodnevnog života. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video-ostvarenja Dajan Nerven. O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 12. oktobar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

288

Program broj 288: Međunarodni festival videa "Projektor", Španija

Image

Međunarodni festival videa "Projektor" održava se već šesnaest godina u Madridu, u Španiji. U septembru ove godine je u preko dvadeset gradskih prostora prikazano oko sto radova umetnika iz čitavog sveta. Ova velika manifestacija koja sadrži video-projekcije, instalacije i performanse ima za cilj uspostavljanje dijaloga među umetnicima sveta i sve više osvaja otvorene i alterivne prostore Madrida. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video-radova s ovogodišnjeg festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 28. septembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

287

Program broj 287: Video festival "Fajl 2023", Brazil

Image

Međunarodni festival elektronskog jezika "Fajl" u Brazilu osnovan je 2000. godine u Sao Paulu i najveći je festival umetnosti i tehnologije u Latinskoj Americi. On prikazuje stvaralaštvo u oblasti digitalne kulture u kategorijama elektronskog zvuka, interaktivne umetnosti i digitalnog videa, uz prateće radionice, izložbe i simpozijume. Naša publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video-ostvarenja s ovogodišnjeg festivala "Fajl" u Sao Paulu. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 14. septembar 2023. u 14 sati. Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Umetnost umesto reklame

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. Preminuo je Vladimir Červenka (1942, Sofija, Bugraska - 2021, Novi Sad, Srbija). Diplomirao je na Fakultetu za film i televiziju FAMU u ...
NOVI SAD. Ursula San Kristobal je španska umetnica i istraživačica posvećena eksperimentalnoj muzici, performansu i video umetnosti. U svojim...
BANATSKI BRESTOVAC. U Galeriji Doma kulture, Vatrogasni dom, od 18. do 31. oktobra 2019. biće otvorena izložba fotografija Vladimira Červenke ...
NOVI SAD. Novom izložbom, od 24. oktobra 2020. do 17. januara 2021, Galerije Matice srpske "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", autor...
APATIN. Galerija "Meander" predstavlja od 23. aprila do 6. maja 2021. slike Anđelije Roglić (1980, Raška). Diplomirala je na...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariski muzej Grand Palais organizovao je grandioznu izložbu ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Muzej moderne umetnosti u Parizu priredio je retrospektivnu...
BRISEL. U Palati Bozar u Briselu, 18. februara 2016. je otvorena izložba "Daniel Buren:...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Novosadski grafičar Slobodan Knežević 35 godina iz svog ateljea gleda na ikonički prizor Tvrđave i...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Značajan pariski muzej Orsay predstavio je veliku retrospektivnu izložbu koja je  posvećena francuskom slikaru impresionizma – Frederiku Baziju (15. novembar 2016 – 5. mart 2017). Na izložbi su...
Knjige i časopisi
Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa "Plavim jahačem" i "Novim magazinom" objavila je knjigu "Kad Marina Abramović umre" Džejmsa Vestkota, biografiju svetske zvezde performansa. Recenzent srpskog izdanja...
Intervju
Danijela Babića nazivaju "najaktivnijim protagonistom novosadske slikarske scene". Svojim britkim humorom i prepoznatljivim autorskim rukopisom baziranim na pop-art tradiciji, stripu, ilustraciji i uličnoj umjetnosti, ovaj novosadski...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom