CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2014
Videomedeja 16
Videomedeja 11
Noć muzeja 2009
Digital Art 02
Videomedeja 15
Digital Art 01

Sponzor rubrike
Konkurs - Predlog projekta za predstavljanje Republike Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji Štampaj E-pošta
(1 glas)
ImageKonkurs je otvoren od 2. septembra do 2. oktobra 2023.
U ime Ministarstva kulture Republike Srbije Muzej savremene umetnosti i Fondacija Muzeja savremene umetnosti (u daljem tekstu: Realizator) raspisuju konkurs za predlog predlog projekta za predstavljanje Republike Srbije na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji 2024. Poziv se upućuje umetnicima, kustosima i autorskim timovima. Jubilarno, 60. Bijenale umetnosti u Veneciji održaće se u periodu od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine.

Fokus predstojećeg 60. Bijenala umetnosti biće na umetnicima koji su i sami stranci, imigranti, iseljenici, pripadnici dijaspore, emigranti, prognani i izbeglice – posebno oni koji su se kretali između globalnog juga i globalnog severa.

Naslov centralne izložbe 60. Bijenala umetnosti u Veneciji 2024. godine "Stranci svuda" (Stranieri Ovunque) prema izjavi kustosa Adrijana Pedrosa (Adriano Pedrosa), preuzet je od umetničkog kolektiva Kler Fonten (Claire Fontaine) iz Pariza i Palerma i njihove serije radova iz 2004. godine. U pitanju su neonske skulpture u različitim bojama koje na skoro svim jezicima ispisuju reči "Stranci svuda", dok sam termin vodi poreklo od imena torinskog kolektiva koji se borio protiv rasizma i ksenofobije u Italiji početkom 2000-ih: Stranieri Ovunque.

U tom kontekstu samo Bijenale - međunarodna manifestacija sa brojnim zvaničnim učešćem različitih zemalja - oduvek je bila platforma za izlaganje radova stranaca iz celog sveta. Tako će 60. Međunarodna izložba umetnosti Bijenale u Veneciji biti slavlje stranih, udaljenih, autsajdera, kao i onih autohtonih.

Imajući u vidu  centralnu temu 60. Bijenala umetnosti u Veneciji 2024. "Stranci svuda" Ministarstvo kulture poziva sve zainteresovane umetnike, kustose ili autorske timove da se prijave na Konkurs.

Projekat treba da sadrži predlog idejnog rešenja, finansijskih projekcija i predlog koncepta postavke, u skladu sa postavljenim premisama Komesara i Stručnog saveta za nastup Republike Srbije, kao i umetničkog direktora 60. Bijenala u Veneciji 2024. godine.

Poziv se upućuje umetnicima / kustosima / autorskim timovima.

O rezultatima konkursa odlučivaće Komisija - Stručni savet imenovan od strane Ministarstva i Komesar nastupa.

Predajom rada učesnici prihvataju propozicije ovog konkursa.

Imajući prvenstveno u vidu iskustvo i prethodni rad, na konkurs se mogu prijaviti umetnici / kustosi (autorski timovi), sa nezavisne scene kao i iz ustanova kulture.

Predloženi umetnici i/ili kustosi treba da imaju zapažene aktivnosti kao što su samostalna izlaganja, autorski projekti, grupna izlaganja ili koautorski projekti, realizovani u značajnim domaćim, regionalnim i međunarodnim muzejima i centrima savremene umetnosti kao i na značajnim regionalnim i međunarodnim manifestacijama.

Podnosilac prijave mora biti pravno lice registrovano u Srbiji.

Konkurs je otvoren od 2. septembra do 2. oktobra 2023. godine.

Celokupna dokumentacija šalje se u elektronskom obliku na adresu Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. kao i putem pošte (u istom roku), pri čemu je verodostojna potvrda (žig pošte) o blagovremenom slanju pošiljke. Učesnici konkursa će svoje projekte, neanonimno, u zapečaćenom omotu sa naznakom "Konkurs - 60. Bijenale u Veneciji 2024" dostaviti na adresu: Muzej savrmemene umentosti, Ušće 10, blok 15, 11000 Beograd.

Predlozi koji stignu posle navedenog roka neće se razmatrati.

Vizuelni materijal snimiti na CD ili DVD (slanje poštom), a elektronski dostaviti u jednom ZIP folderu putem platformi za slanje fajlova (Sendspace, WeTransfer) ili putem imejla (ukoliko ukupno ne prelaze 20 MB). Fajlovi koji se šalju internet platformama i na CD/DVD-u ne smeju ukupno biti veći od 100 MB.

Vizuelni materijal sačinjava 10 reprodukcija prethodno izvedenih radova (samostalnog autora ili ukupno 10 reprodukcija svih autora u slučaju grupne prezentacije) i 5-10 skica predloženog projekta, 3D vizuelizacija, kolaža ili tehničkih crteža. Preporučeni format je jpg, duža ivica reprodukcije 2500 - 3500 piksela. Video radovi ili snimci instalacija i performansa (prethodno ostvarena dela i predlozi projekta) se šalju u mpg4 formatu u isečcima ne dužim od jednog minuta.

Konkursni materijal se ne vraća.

Na sajtu Realizatora / Ministarstva nalazi se lista obavezne dokumentacije koju učesnici podnose na konkursu. Na sajtu se nalazi i prijavni formular, tabela i tlocrt/presek paviljona koji se mogu preuzeti tokom trajanja konkursa.

Konkurs počinje da teče od subote 2. septembra 2023. godine. Krajnji rok za predaju predloga je ponedeljak 2. oktobar 2023. godine.

Dodatne informacije mogu se dobiti na sajtu Muzeja savremene umetnosti - www.msub.org.rs i Ministarstva kulture - www.kultura.gov.rs kao i na telefone 011 / 3676 288 (Realizator) i 011 / 3398 175 (Ministarstvo).

Ovo je izvod iz celog teksta konkursa. Ovbavezno pogledajte kompletan i detaljan tekst konkursa na sajtu Ministarstva kulture - https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/64f1e218dd2de

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja
Iz kalendara art događaja
12.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Uroš Predić - Dostojanstvo svakidašnjice
22.03.2024 - 12.05.2024 | 19.00
Umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama
22.03.2024 - 26.05.2024 | 19.00
Inspirisani Francuskom - Grupna izložba
23.03.2024 - 31.05.2024 | 12.00
Snežana Petrović - Grafike, crteži, kolaži i objekti
28.03.2024 - 10.09.2024 | 18.00
Vladan Radovanović - Retrospektivna izložba

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
KIKINDA. Ovogodišnji učesnici simpozijuma su Anna Korver (Novi Zeland), Marc Leuhtold (SAD), Tamami Ichimura (Japan), Tatjana Sekulić...
NIŠ. Galerija savremene likovne umetnosti Niš, u prostoru Paviljon u Tvrđavi, predstavlja od 5. do 24. oktobra 2021. izložbu...
BEČ. Turneja Benksijevih radova je započela 2016. godine u Istanbulu, u međuvremenu je obišla Amsterdam, Pariz, Berlin, Rijad, Melburn,...
BEOGRAD. Od 29. jula do 5. septembra 2021. biće otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi...
NOVI SAD. Osmo izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi održaće se od 8. do 30. septembra 2020. u Novom Sadu. Festival je kao i u ...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Povodom Izložbe slika Vere Molnar u galeriji ...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Pariska likovna scena, umetnička fotografija i multimedijalna...
PARIZ. Specijalno za Art magazin. Galerija Dina Vierny priredila je izložbu povodom obeležavanja...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
U brložnom vrtlogu društveno-političkih (ne)zbivanja, javnih tajni i "tajnih...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina", Novi Sad. 5 - 15. decembar 2008.
Pravo učešća na imali su svi studenti umetničkih akademija i visokih škola u svetu na kojima se izučava plakat u okviru redovnog...
Knjige i časopisi
Može li se danas razumeti smisao tragičkog, istinski pojmiti njegova dubina. U svetu prekrivenom katastrofama, u svetu koji sebe ne može više da doživi kao celinu a da ne slaže sam sebe, u svetu koji sebe ne može da vidi iako stalno gleda ...
Intervju
Na tragu svojih starijih prezimenjaka, Pavle Jovanović (1948) životni put gradi umetničkim delovanjem, fotografskim i likovnim majstorstvom. Iako formalno nikad nije sticao zvanja, Jovanović je ipak uspeo da se nametne i održi kao jedan od...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom