CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
srpski modernizam

   Vesti:   Srbija    |    Novi Sad    |    Beograd    |    Svet    |    Novi Sad 2022    |    Redakcija
Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Digital Art 02
Terra 18
Videomedeja 22
Digital Art 09
Dunavski dijalozi 06
Terra 25
Dunavski dijalozi 05

Sponzor rubrike
Svet digitalne umetnosti - Video radovi sa festivala "Fajl 2024", Brazil Štampaj E-pošta
(10 glasanja)

ImageU Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa iz oblasti elektronske, digitalne i internet umetnosti u narednom periodu biće predstavljeni digitalni umetnici, manifestacije, časopisi, umetnički arhivi i internet portali iz čitavog sveta. Biće predstavljeni prikazivanjem odabranih karakterističnih video ili internet radova, uz uvodna objašnjenja, komentare i razgovore. Ove programe je koncipirao i vodi likovni kritičar Andrej Tišma.Image

Program broj 308: Video radovi sa festivala "Fajl 2024", Brazil

Image

Međunarodni festival elektronskog jezika "Fajl" u Brazilu osnovan je 2000. godine u Sao Paulu i najveći je festival umetnosti i tehnologije u Latinskoj Americi. On prikazuje stvaralaštvo u oblasti digitalne kulture u kategorijama elektronskog zvuka, interaktivne umetnosti i digitalnog videa, uz prateće radionice, izložbe i simpozijume. Ove godine bio je posvećen veštačkoj inteligenciji. Publika će imati priliku da vidi neka od najboljih video-ostvarenja s ovogodišnjeg festivala "Fajl" u Sao Paulu. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 25. jul 2024. u 14.00 časova. Američki kutak.

Pogledajte ranije programe iz ciklusa:

307

Program broj 307: Video umetnost Suzane Vigner, Nemačka

Image

Nemačka digitalna animatorka Suzana Vigner studirala je likovne umetnosti u Minhenu i Njujorku. Pored svog rada u oblasti arhitekture bavi se 3D animacijom na teme iz književnosti i virtuelnih prostora. Njena poetika bazirana je na vizuelnom minimalizmu i melanholičnoj atmosferi. Kombinuje scene iz memorije i fikcije, svesnog i podsvesnog. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih radova ove umetnice. O umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 11. jul 2024. u 14.00 sati. Američki kutak.

306

Program broj 306: Video umetnost Benžamena Bardua, Francuska

Image

Benžamen Bardu (1981) je francuski vizuelni umetnik i filmski stvaralac koji koristi digitalnu tehnologiju i estetiku, spajajući svoju umetničku viziju s naprednim tehnikama kako bi stvorio vizuelno zadivljujuća iskustva. Bardu radovima istražuje teme grada, snova i sećanja u kontemplativnoj refleksiji. Njegov inovativni pristup mešanju tradicionalnih tema sa digitalnim medijima nastavlja da doprinosi savremenim dijalozima na polju umetnosti, tehnologije i društva. Naša publika će moći da vidi neka od najzanimljivijih video-ostvarenja Benžamena Bardua. O ovom autoru i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 27. jun 2024. u 14.00 sati. Američki kutak.

305

Program broj 305: Video festival "Igra slikama", Portugalija

Image

Nedavno je održano peto izdanje Međunarodnog festivala video umetnosti "Igra slikama", sa sedištem u Lisabonu, Portugalija. Čitav festival sa projekcijama video radova i konferencijama posvećenim ovom mediju održan je onlajn, a može se i danas pogledati na internetu. Ovaj festival nastao je sa ciljem promocije i širenja umetnosti pokretnih slika i zvuka, u svim postojećim savremenim formama i tehnikama. Svrha mu je podsticanje eksperimentisanja, istraživanja, proizvodnje i širenje avangardnog umetničkog stvaralaštva. Publika će imatei priliku da vidi neke od najboljih radova sa ovog festivala. O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 13. jun 2024. u 14 sati. Američki kutak.

304

Program broj 304: Kolekcija video umetnosti "Mreža", Barselona

Image

Neprofitni španski distributer videa i medijske umetnosti "Mreža" iz Barselone, u svojoj kolekciji, koja je dostupna i preko interneta, ima na stotine radova umetnika iz čitavog sveta. Cilj je da umetničke video radove učini dostupnim što većem broju pojedinaca i institucija. Pruža usluge kako publici tako i umetnicima u promociji i cirkulaciji njihovih dela, stvarajući im na taj način bolje uslove za kreativni rad. Publika će moći da vidi neka od najzanimljivijih video ostvarenja iz ove kolekcije. O kolekciji i prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 30. maj 2024. u 14 sati. Američki kutak.

303

Program broj 303: Festival Videoforme 2024, Francuska

Image

Međunarodni video festival "Videoforme" u Klermonferanu, Francuska, doživeo je u martu 2024. svoje 39. izdanje. Prateće izložbe, performansi, instalacije i diskusione tribine daju ovom umetničkom događaju poseban značaj na polju doprinosa i vrednovanja digitalne umetnosti i kulture na međunarodnom planu. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova sa ovogodišnjeg festivala "Videoforme". O ovom festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 23. maj 2024. u 14 sati. Američki kutak.

302

Program broj 302: Video umetnost Nikolasa Časera Skilbeka, Francuska

Image

Nikolas Časer Skilbek je vizuelni umetnik rođen u Njujorku 1985. a danas živi i radi u Francuskoj. Njegova jedinstvena vizija nudi nam slikovit, poetski i čudan svet. Kroz različite uređaje (četvorokanalni ekrani, projekcije, mapiranje zgrada, instalacije, hologrami) i uz snažnu inspiraciju crpljenu iz istorije umetnosti i bioskopa, njegovi video-radovi dele jedinstvena iskustva vremena i stvaraju snažnu atmosferu. Publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video-radova Nikolasa Časera Skilbeka. O ovom umetniku i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 25. april 2024. u 14 sati. Američki kutak.

301

Program broj 301: Video umetnost Lisi Prade, Španija

Image

Lisi Prada (1956) je vizuelna umetnica sa sedištem u Madridu. Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, a učestvovala je na grupnim izložbama, projekcijama i festivalima u preko pedeset zemalja sveta. U svojim radovima traga za ravnotežom između konceptualnog i kulturnog, između etike i estetike. Radi na društvenim temama; nejednakosti, siromaštvu, rodnom nasilju, identitetu, isključenosti, ekologiji, kontrastima između prirode i kulture. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova Lisi Prade. O ovoj umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 11. april 2024. u 14 sati. Američki kutak.

300

Program broj 300: Video festival Traverze 2024, Tuluz, Francuska

Image

Ove godine video-festival "Traverze" u francuskom gradu Tuluzu doživeo je svoje dvadeset sedmo izdanje. Posvećen je istraživanju u oblastima filma, video-umetnosti, fotografije, video-instalacija i performansa. Naglasak je stavljen na eksperiment i neobičnost umetničkih pristupa. Naša publika moći će da pogleda izbor najboljih video-ostvarenja s ovogodišnjeg festivala "Traverze". O festivalu i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrej Tišma. 28. mart 2024. u 14 sati. Američki kutak.

300 programa Svet digitalne umetnosti

299

Program broj 299: Video umetnost Rosi Bajelšmit, Nemačka

Image

 Rosi Bajelšmit je nemačka video umetnica koja se bavi i fotografijom i elektronskom muzikom. Rođena je u Kelnu, gde je studirala likovnu i filmsku umetnost, a zatim i filozofiju i istoriju umetnosti. Početkom 70-ih godina prošlog veka imala je studijske boravke u Sjedinjenim Američki Državama, a izlagala je samostalno osim u Nemačkoj i u Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Norveškoj i Austriji. Njene radove karakteriše neobično prikazivanje prizora iz svakodnevlja. Naša publika imaće priliku da vidi neke od najboljih video radova Rosi Bajelšmit. O ovoj umetnici i odabranim prikazanim radovima govoriće Andrejišma. 14. mart 2024. u 14 sati. Američki kutak.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Popularno
NOVI SAD. Ciklus minijatura "Monolog" Lazara Šoševića (1992, Uroševac) može da se pogleda od 9. do 23. avgusta 2021....
LJUBLJANA. Izložba "Srpski modernizam 1880 - 1950." iz kolekcije Galerije Matice srpske, biće otvorena od 29. januara do 3. maja 2020. u...
NOVI SAD. "Ostati i stvarati bezimen u svojoj enklavi znači živeti jednu vrstu podviga." Mali likovni salon Kulturnog centra Novog Sada...
PEKING. Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu predstavlja od 4. do 30. novembra 2023. godine izložbu "Evergreen". Ova...
NIŠ. Galerija art55 predstavlja od 5. do 26. januara 2021. slike Miloša Šobajića (1945, Beograd). Završio je Likovnu...
Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
NOVI SAD. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 2021. godine obeležava veliki jubilej, 60 godina od ...
LONDON. Matju Slotover (Matthev Slotover) i Amanda Šarp (Amanda Sharp) su osnovali Friz...
Novosadska likovna umetnica Snežana Petrović i beogradski grafičar Bojan Bikić predstavili su se...
Knjige o umetnosti
Dejan Medakovic - Srpska umetnost u XVIII i XIX veku
Dejan Medaković
Srpska umetnost u XVIII i XIX veku
 
Intervju
Petsto kvadratnih metara kopija najlepših fresaka iz Dečana, Gračanice, Sopoćana,...
Pavle Jovanović

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
PARIZ. Specijalno za Art magazin. U periodu od 21. juna do 23. oktobra 2017. Centar Pompidu predstavlja retrospektivnu izložbu Dejvida Hoknija (David Hockney). Izložba je organizovana u saradnji sa Tate Britain muzejem iz Londona i Metrpolitain...
Knjige i časopisi
Obična sunca od peska su naivna, ogromna i brbljiva. I noću su očigledna. Ako kolutam očima brzo u smeru okretanja kazaljke mog ručnog sata (marke Raketa) lako u tami razaznajem i njihove smušene pege. Daleko od dobre...
Intervju
Junakinja ove priče nije tek neka nova ilustratorka, vajarka ili slikarka, već moderna P. R. heroina koja je na sebe preuzela nimalo zahvalan teret promocije umetnika i umetnosti, te predstavljanje istih svekolikoj javnosti. Naime, razgovarali...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom