CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
svet digitalne umetnosti 300 programa

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Videomedeja 20
Noć muzeja 2010
Dunavski dijalozi 02
Videomedeja 22
Dunavski dijalozi 07
Videomedeja 11
Digital Art 03

Biljana Jevtić - Crteži Štampaj E-pošta
(7 glasanja)
ImageGalerija SULUV-a, Novi Sad. 10 - 22. mart 2008.
Kako mi je veoma bitna procesualnost stvaranja stvaralački proces shvatam i kao izvorište, središte i ishodište “razraslih linija” crteža u smislu kretanja – preobraženja, kako u zametku tako i u završetku crteža. U tom smislu, ugljen kao čist, ekspresivan, elementaran zvuk likovnosti postaje akord u kombinovanoj tehnici materijala...

Suzana Vuksanović: Šta prethodi ciklusu radova pod nazivom "Vrtlorog" koji predstavljaš publici ovom izložbom? Očigledno je u pitanju višegodišnje, studiozno bavljenje određenim tematikama i problemima!?

Biljana Jevtić: U ciklusu crteža iz 2005. godine razvijala sam svoje promišljanje teme o "ogledanju mitskog u poezijskom viđenju". U ličnom i poetskom nadahnuću / viđenju produbljivala sam sintezu jajolike forme lica Bogorodice sa likom ptice (konkretno sove) i jagnjeta / teleta / praseta / psa / delfina. Kao simbol plodnosti ali i kao simbol duše i veze između neba i zemlje, kao most između zemaljskog i nebeskog - jajolika forma povezana je i sa simbolikom zaštitničkih formi – "jajoliko gnezdo, jajolika školjka, jajoliko majčino krilo", majke kao zemlje odnosno “zemlje kao materice života, zemlje kao simbola majčinog tela”.

Suzana Vuksanović: Od 2005. do danas - šta se dogodilo? Kako bi objasnila svoja istraživanja crteža kao medija i promene koje su se u formalnom i suštinskom pogledu tu odvijale?

Biljan Jevtić: U smislu mistično - ekspresionističke (unutrašnje) konstrukcije, u crtežima iz ciklusa "Vrtlorog" 2007/2008. promišljam formu luka odnosno zavojnice. Luk (zavojnica) predstavlja sintezu forme rog, provlači se u mojim crtežima kao varijacija elastične linije koja postaje rog bika, ovna ili jelena. Rog kao linija koja se zavija u samu sebe, kao svojevrsni kružni kontinuitet, rotacija postanka, ali i kao otvaranje, kao razvoj, kao simbol plodnosti. Rogovi su, zapravo, simbol dvojstva ili dvojnosti. Naime, rogovi svojim oblikom i prodornošću simbolizuju muški princip, a svojim otvorom u obliku lire pasivni ženski princip. Promišljanje lučne forme nadovezuje se na "dvostruke rogove" (ili dva polumeseca), dvostruku uvojnicu “gnezdolike forme ”, koju svodim na liniju kao pojavu kružnog kretanja koje izbije iz izvorišne tačke i produžava kretanje u beskraj. To su, dakle, linije bez završetka - one uvek povezuju dva kraja postojanja. U smislu inicijacije, preobražaja, pokušavam da sugerišem tok linije koja se “izmigoljila” - što je vidljivo kao izvijanje linije i formiranje gnezda, školjke ili puža. S druge strane, pokušavam da linija bude sve “eliptičnija”, što se opaža kao zavijanje linije, a opet kao formiranje gnezda, školjke ili puža.

Suzana Vuksanović: Najčešće biraš ugljen za sredstvo svog najneposrednijeg izražavanja. Zašto? Šta ti to ugljen omogućava?

Biljana Jevtić: Ugljen kao najpouzdaniji i najfleksibilniji materijal za mene postaje najzahvalnije sredstvo za istraživanje linije ali ne u funkciji opcrtavanja i stvaranja konture već pre svega linije kao doživljaja. Linija tako postaje potez koji ima svoju cirkulaciju i prokrvljenost, a gradacija poteza kreće se između nežnog, brzog, uzdrhtalog, odlučnog i odsečnog. Nešto poput disanja i razmene energije. S druge strane, materijalizovani trag različitih vrsta materijala (ugljena, tuša, suvog ili uljanog pastela) omogućava liniji da govori o taktilnosti, neposrednom gestu, urezanom tragu i doprinosi zgušnjavanju površine. Stvorena ukrštanjem vertikale, horizontale i dijagonale, linija gnezdo postoji kao gusto tkanje na jednoj površini, ali i kao realnost za sebe, kao sâmo postojanje. Linija je tako svojevrsna psihomotorična – organska - akustična energija.

Kako mi je veoma bitna procesualnost stvaranja – stvaralački proces shvatam i kao izvorište – središte i kao ishodište “razraslih linija” crteža u smislu kretanja – preobraženja, kako u zametku tako i u završetku crteža. U tom smislu, ugljen kao čist, ekspresivan, elementaran zvuk likovnosti postaje akord u kombinovanoj tehnici materijala odnosno tonova prirodnog pigmenta, sepije, umbre, tuša, uljanog / suvog pastela, a crtež ostaje srž, kao trajna posvećenost, kao likovni zakon u sebi.


Biljana Jevtić (1973, Gornji Milanovac). Završila srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, smer - dizajner istorije kostima i odevanja. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer - grafički dizajn u klasi profesora Branislava Dobanovačkog. Magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer: crtanje u klasi profesora Branke Janković - Knežević. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent na katedri za crtanje.
 

Comments 

 
-1 # boban almazana 2012-01-20 09:40
nažalost preterano dobro da bi svi svatili... stvarno jako dobro
Reply | Reply with quote | Quote
 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Predstavite galeriju u Art magazinu
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
Nakon Beograda, Galerija Matice srpske predstavila je od 13. novembra 2015. do 9. januara 2016....
Koliko je likovna umetnost sastavni deo pozorišne umetnosti, kao i onog što ...
Zarobljen u svojoj kući u Normandiji, jedan od najuticajnijih britanskih likovnih umetnika Dejvid...
Knjige o umetnosti
Svetozar Obradović - Novosadski strip
Svetozar Obradović
Novosadski strip
 
Intervju
Ima u delatnosti predavača i profesora, u njihovoj želji da ceo život posvete onima koji znanju...
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Čime započeti priču o ćiriličnom pismu, u današnjem vremenu otuđenom od kulture pismenosti, kada gotovo čitavo tehnologizovano društvo tipka po ekranima u beskonačnim trakama slika i informacija? Koliko se skrivenih vrednosti...
Knjige i časopisi
Učesnici: Clay Butler, Line Hoven, Šаndor Gogoljаk, Ninа Bunjevаc, Rob Sаto, Alem Ćurin, Nicole Claveloux, Jugoslаv Vlаhović, Kevin Mutch, Andrei Molotiu, Toc Fetch, Michael Hacker,...
Intervju
Hoće li ili neće korona odneti život i kulture, promeniti ga, na koji način, zašto je to šansa i za umetnike. Umetnik iz Novog Sada, sa privilegijom, kako sam kaže, da je zaposlen u instituciji, razvija ne samo sistem...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom