CMS Web Design and Consulting

Art magazin, web casopis za savremenu umetnost
Dunsvski dijalozi 2022

Frontpage Slideshow (version 1.7.2) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Ove ilustracije, sa linkom, predstavljaju izbor iz vesti i arhive Art magazina

Noć muzeja 2011
Dunavski dijalozi 04
Dunavski dijalozi 02
Digital Art 07
Videomedeja 24
Digital Art 06
Digital Art 03

Living Spain - Izložba španskog dizajna Štampaj E-pošta
(6 glasanja)
Saturday, 10 May 2008
ImageMuzej primenjene umetnosti, Beograd. 13. maj - 15. jun 2008.
Kreativnost, svežina i darovitost španskih dizajnera ogleda se u predmetima senzibilno i inteligentno osmišljenim, koji nose u sebi energiju i snažnu simboliku koja nas poziva da uživamo u njima i da ih doživljavamo kao produžetak našeg tela.

(šešir)
Mini mikado (Mini Mikado)
Dizajner: Migel Eranc (Miguel Herranz)
Proizvođač: Lucifer lamps (Luzifer Lamps)

(klupa - stonoga)
Miriapodo (Miriapodo)
Dizajner: dies + dies disenjo (diez + diez diseño – Trem Diseño Industrial)
Proizvođač: Tehnologija i dizajn Kabanes (Tecnologia & Diseño Cabanes)


(lampe - bazen)
Voterpruf (Waterproof)
Dizajner: Hektor Serano (Héctor Serrano)
Proizvođač: Metalarte (Metalarte)

 
Living Spain / Furniture, Lighting & Accessories je izložba savremenog španskog industrijskog dizajna koji originalnim i neočekivanim rešenjima, kao i raznovrsnošću tema otkriva razloge zbog kojih je, tokom poslednje decenije, dizajn stekao izuzetno značajno mesto u ekonomiji i kulturi Španije.

Postavka pripremljena za Bijenale dizajna 2006 u Sent Etjenu u Francuskoj, koncipirana je kao putujuća izložba koja promoviše uspešnu saradnju mladih španskih dizajnera i lokalne industrije u oblikovanju pojedinih aspekata savremenog života. Izložba se sastoji od dvadesetak eksponata čiji su autori mladi i uspešni profesionalci, među kojima i: Blasco Gandía, Héctor Serrano, José Gandía, Pablo Gironés, Ramón Úbeda, Otto Canalda, Ana Mir, Emili Padrós, Jaime Hayón, Miguel Herranz i drugi. Predstavljene eksponate su proizvele španske firme čija je marka već stekla ugled kod kupaca širom Evrope (Metalarte, Camper, Gandía Blasco, Tecnología & Diseño Cabanes, Nani Marquina, BD Ediciones de Diseño, Delica, Porcelanas Bidasoa, Luzifer Lamps i druge).

Nameštaj i svetleća tela, namenjeni podjednako enterijeru i eksterijeru, kao i modni detalji koji predstavljaju sastavni deo naše svakodnevnice, čine okosnicu izuzetno zanimljive, a u stvaralačkom pristupu sveže i inspirativne izložbe.

Marcelo Leslabaj, autor izložbe, kaže: „Raznolikost forme i stilova ovih predmeta odaje sliku jedne zemlje velikog kulturnog bogatstva, pa iako ne možemo da govorimo o stilu koji je samo dizajnerski, ipak možemo da uočimo izvesne nesporne karakteristike koje otkrivaju tragove različitih kultura prohujalih ovim prostorima sa svojom dragocenom umetničkom i arhitektonskom baštinom.

U prostorima u kojima živimo primećuju se uticaji umetnosti, mode ali i drugih kultura, vide se poruke prošlosti kao i poruke za budućnost... Ispisane jezikom eklektičke projekcije, neprekidnih mutacija i granica izgubljenih između racionalnog, oniričkog i ludičkog.

Druga karakteristika je što su tipovi međusobno veoma različitih proizvoda kompatibilni i u enterijeru i u eksterijeru, aspekt koji potencira snažnu povezanost sa suncem, plažama i izvanrednom klimom kojom se odlikuje veliki deo Španije i to preko predmeta koji su zamišljeni tako da pozivaju na intenzivan život i uživanje u prirodi.“

Kreativnost, svežina i darovitost španskih dizajnera ogleda se u predmetima senzibilno i inteligentno osmišljenim, koji nose u sebi energiju i snažnu simboliku koja nas poziva da uživamo u njima i da ih doživljavamo kao produžetak našeg tela.

Izložba je realizovana u saradnji sa ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu.

 

Napiši komentar

Pošaljite samo relevantan komentar za ovaj sadržaj. Bilo kakav nepripadajući komentar biće obrisan. Pravo objavljivanja i redigovanja, bez objašnjenja, zadržava redakcija Art magazina. Ne zaboravite da ukucate zaštitni kod. Komentar je privatno mišljenje autora komentara i ne predstavlja stav redakcije.


Security code
Refresh

Kalendar događaja

Izbor godine
Novi Sad 2022
Novi Sad 2021
Pregled galerija

Veb sajt za likovne umetnike
Povezani sadržaji
Podržite Art magazin
Podrzite Art magazin
 
Reportaže
KIKINDA. Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra odabrao je umetnike koji će...
Napori Galerije Matice srpske su ujedinjeni u namerama koje pozivaju u svoje okrilje svakog ko...
U Muzeju istorije Jugoslavije, baštiniku nasleđa jugoslovenskih umetničkih i...
Knjige o umetnosti
Hans Belting - Slika i kult
Hans Belting
Slika i kult. Istorija slike do epohe umetnosti
 
Intervju
Nenad Bračić (1955, Sisak). Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu, Italija....
Mladen Marinkov

Prethodno objavljeni radovi:
Mladen Marinkov, Bojan Kiridžić, Lazar Marković, Bora Vitorac, Georg Redžek, Maja Erdeljanin, Danilo Vuksanović, Korina Gubik, Danijel Babić, Andrej Tišma, Pavle Jovanović
 
Reportaže
Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu organizovala je i ove godine likovnu koloniju Sićevo od 1. do 10. septembra 2010. godine. Ovogodišnja Kolonija ima 12 učesnika: prof. Čedomir Vasić, Uroš Đurić, Miron Mutaović, Aleksej Daniel Đermanović i...
Knjige i časopisi
U knjizi "Nova skulptura u Vojvodini 1980‒2000 / New Sculpture in Vojvodina 1989‒2000." istorijsko‒umetnički valorizuju se opusi i delovanje u prostoru i domenu nove skulpture sledećih autora i autorki: Ane...
Intervju
Milica Stojšić (1984, Paraćin) po obrazovanju je arhitekta i dizajner svetla. Bavi se vizuelnim jezikom svetla i njegovim odnosom prema prostoru, kao i politikom percepcije u kontekstu umetnosti. Master studije arhitekture završila...
Prica o Artmagazinu, ljudima i dogadjajima...

© 1997 - 2024. Art magazin.
Sva prava zadržana.

21000 Novi Sad, Srbija
Arse Teodorovića 16
Telefon: 063 888 0 860
E-mail: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.

Redakcija Art magazina odlucuje o konceptu i sadrzaju. Mi brinemo o svemu ostalom...

Društvene mreže
  Art magazin na Facebook-u   Art magazin na Twitter-u   Art magazin na YouTube-u
  Skenirajte ovaj kod mobilnim telefonom